Forbes'un dünyanın en iyi teknoloji yatırımcılarını sıraladığı Midas 2014 Listesi açıklandı

Forbes'un dünyanın en iyi teknoloji yatırımcılarını sıraladığı Midas 2014 Listesi açıklandı

forbes midas 2014Efsaneye göre, Midas dokunduğu herşeyi altına çevirirdi. Forbes'un yılın en iyi teknoloji yatırımcılarını sıraladığı, liste de teknoloji dünyasının Midas'larını sıralıyor. Bu alanda dünyanın en iyi girişim sermayedarlarını bir araya getiren Forbes, 2014 Midas List geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Facebook'un 19 milyar dolarlık WhatsApp satın almasının damga vurduğu listeyi Facebook ve Twitter yatırımcıları domine ediyor.

2014 yılında sıralamaları etkileyen en önemli trend, özel teknoloji şirketlerinin değerlemelerindeki yükseliş. Bunlar arasında 10 milyar doları aşması beklenen değerlemesiyle Airbnb ve yine 10 milyar dolar değerlemeye ulaşan Dropbox en çok göze çarpanlar. Geçtiğimiz günlerde halka arz başvurusunu yapan Box'ın 2 milyar dolarlık değerlemesi de yatırımcılarının listede yükselmesini sağlamış.

Airbnb'nin 10 milyar dolarlık değerlemesinden önce hazırlanan listenin ilk 10'daki yatırımcılardan Andreessen, Thiel ve Hoffman'ın üçü de Aribnb destekçileri. Airbnb, aynı zamanda Sequoia'dan Alfred Lin'in 90'ıncı sıradan 26'ıncı sıraya yükselmesini sağlamış. Önümüzdeki yıl bu değerlemenin etkisini daha net görebiliriz. King'in halka açılması ve Facebook'un Oculus VR satın alması gibi son günlerin sıcak gelişmelerinin etkisi de yine önümüzdeki yıl gün yüzüne çıkacak.

Midas 2014 Listesi'nde ilk 10'da sıralanan yatırımcılarsa şöyle:

1. Jim Goetz

Sequoia Capital ortaklarından olan Goetz, WhatsApp'ın tek kurumsal destekçisiydi ve şirkete 60 milyon dolarlık bir Midas dokunuşu yaptı. Ardından şirket 19 milyar dolara Facebook'a satıldı. Bu anlaşma, girişim sermayesiyle desteklenen tüm zamanların en yüksek çıkışı olarak tarihe geçti.

2.  Marc Andreessen

Twitter ve LinkedIn'in tohum yatırımcısı olan Andreessen, Skype'ın da son yatırım roundlarına katılmıştı. Groupon ve Zynga'nın halka arzlarını destekledi, eBay, Hewlett-Packard, Facebook, Anki ve Oculus VR şirketlerinde YK üyesi. Airbnb, Glam, Media ve Instagram yatırımlarında yer aldı.

3. Peter Fenton

Twitter'ı en başından halka arzına kadar destekleyen Fenton; Yelp, Zendesk ve New Rellic şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyesi. 7 yıl boyunca Accel Partners'da çalışan Fenton, 2006 yılında Benchmark'a geçti.

4. Peter Thiel

Facebook'un ilk yatırımcısı olan Peter Thiel, büyük veri alanındaki Palantir Technologies'in de kurucu ortağı. Palantir, Aralık'ta 9 milyar dolar değerlemeye ulaşınca, Thiel'in yüzde 12'lik hissesinin değeri 1 milyar doların üzerine çıktı. PayPal'ın kurucu ortağı olan Thiel, sahibi olduğu Founders Found girişim sermayesiyle Airbnb, Practice Fusion ve Stripe gibi şirketlere yatırım yaptı.

5. Jim Breyer

Listenin bir zamanlar tepedeki isinlerinden Breyer, 2005 yılındaki Facebook yatırımı sayesinde hala milyarder. Accel Partners ortaklarından Breyer, burada e-ticaret sitesi Etsy ve Hollywood prodüksiyon şirketi Legendary Ent.'a yatırım yaptı. Son zamanlarda aile şirketi Breyer Capital'e odaklanan Breyer, Circle Internet Financial'ın Yönetim Kurulu Üyesi.

6. Doug Leone

Sequoia Capital'ın yüzü Doug Leone, yatırımcısı olduğu ServiceNow, CafePress ve yakın zamanda RingCentral şirketlerinin halka arzını destekledi. Sequoia'nın 2013 yılında halka açılan FireEye şirketindeki hisselerini yönetmesine yardımcı oldu. Sequoia'nın Çin ve Hindistan'daki fonlarıyla de ilgilenen Leone, Birst, Hayneedle, MedExpress gibi şirketlerin de Yönetim Kurulu Üyesi.

7. Reid Hoffman

Silikon Vadisi'nin en önemli isimlerinden olan Hoffman'ın, Facebook'un kuruluşunda parmağı var ve LinkedIn'in kurucu ortağı. Greylock ortağı olan Hoffman, şirketin Groupon ve Airbnb'deki yatırımlarını yönetti. Kiva gibi çeşitli STK'ların da Yönetim Kurulu Üyeliğini yapıyor.

8. Steve Anderson

Instagram'ın kuruluş yatırımcılarından Steve Anderson, Twitter'ın da erken dönem yatırımcısı. Zynga tarafından 2012'de 180 milyon dolara satın alınan OMGPOP ve Salesforce.com'un 2010'da 212 milyon dolara aldığı Heroku'nun yatırımcısıydı. Bilinen diğer çıkışları, Rashlytics (Twitter aldı), GoInstant (Salesforce.com aldı), IndexTank (LinkedIn aldı) ve Hunch (eBay aldı) sayesinde dünyanın en çok tanınan tohum yatırımcılarından biri oldu.

9. Paul Madera

Madera, 1999'da Meritech'i kurdu ve bu şirketle, Facebook'a yaptığı yatırım sayesinde listeye girdi. Çinli veri operatörü 21Vianet'in ve Fusion-io'nun  2011'deki  halka arzları, Tensilica'nın Cadence'e 380 milyona satılması gibi büyük çıkışlar gerçekleştirdi. Şu anda Glaukos ve DataSax gibi şirketlerde yatırımları bulunuyor.

10. Scott Sandell 

New Enterprise Associations'daki (NEA) 20'inci yılına yaklaşırken, Sandell son olarak 2012'de Nicira'nın VMWare tarafından 1.26 milyar dolara satın alınmasından büyük gelir elde etti. Fusion-io'nun en büyük yatırımcısıydı, baş yatırımcısı olduğu Playdom 2010'da Disney'e 563 milyon dolara satıldı. Diğer yatırımları arasında include 2013'te halka açılan Tableau , Bloom Energy, CloudFlare ve Blue Jeans Network yer alıyor.

Bunun dışında Forbes'un 2014'ün en iyi girişim sermayelerini sıraladığı listeye de buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.