Marissa Mayer alışverişte çıtayı yükseltiyor: Yahoo Tumblr’ı 1 milyar dolara satın alır mı?

Marissa Mayer alışverişte çıtayı yükseltiyor: Yahoo Tumblr’ı 1 milyar dolara satın alır mı?

Marissa Mayer’ın başa geçmesi Yahoo için oldukça kritik bir karardı. Google tecrübesi ve yenilikçi bakış açısı ile Mayer, kısa sürede Yahoo tarafında çok ses getiren işlere imza atmaya başladı.

Şirket değerini artırmasının yanı sıra, Yahoo’nun zayıf olduğunu düşündüğü alanlarda yeni uygulamaları içeride geliştirmek yerine hızlı sonuç alabilmek adına satın alma seçeneğini tercih eden Mayer, bugüne kadar aralarında dikkat çekici Summly’nin de bulunduğu bazı önemli uygulamaları saflarına katmayı başardı.

Bu sırada kapsamlı bir bahar temizliği ile bazı uygulamaları da emekliye ayıran Mayer’ın satın alma tarafında ise her attığını vurduğunu söylemek pek mümkün değil. Örneğin Google’ın YouTube’u ile daha ciddi bir rekabet sağlayabilmek adına satın almayı düşündüğü DailyMotion’u hiç beklenmedik bir şekilde elinden kaçırmıştı.

Fakat Mayer alışverişe devam ediyor ve bu kez gözü çok daha popüler ve fiyatı 1 milyar dolara ulaşabilecek Tumblr’a dikti…

AllThingsD ve AdWeek’in kendi kaynaklarına dayandırdıkları haberlerine göre Mayer, özellikle 18 – 24 yaş arasındaki genç kullanıcıların yoğun olarak ilgi gösterdiği Tumblr’ı satın alarak, Yahoo’yu yeniden “havalı” bir imaja kavuşturmak niyetinde.

Tumblr’ın 2012 geliri 13 milyon dolar

Tabi ki buradaki tek önemli olan nokta “havalı” olmak değil. Tumblr’ın kitlesi Yahoo’nun bir süredir ulaşmak istediği bir kitle. Üstelik genç kullanıcılar Tumblr’da son derece aktifler. 108 milyon blog, 50 milyar blog yazısı ve aylık 15 milyar sayfa görüntülemesi ile Tumblr’ın ciddi bir kullanıcı sayısı ve trafiği de var.

Fakat bugüne kadar toplamda 125 milyon dolar yatırım almış olan Tumblr’ın sorunu henüz arzu edilen karlılığa ulaşamamış olması. Tumblr geçtiğimiz yıl devreye soktuğu reklam servisi ile ancak 13 milyon dolar elde edebilmişti. 2013 hedefi ise 100 milyon dolar gibi çok daha iddialı bir rakam. Yine de Tumblr potansiyel olarak Yahoo’nun ellerinde hedeflediği karlılığa daha hızlı ulaşabilme ihtimali var.

Facebook da devreye girer mi?

Konuyla ilgili diğer bir sorun ise Tumblr’ın CEO’su David Karp’ın bu satışa sıcak bakıp bakmayacağı. Facebook Home lansmanında Karp’ın Zuckerberg ile koyu bir sohbete dalmış olması bu alanda Yahoo’nun rekabet ile karşılaşabileceğini de akıllara getiriyor.

Diğer yandan satın almalarda 100 milyon dolar civarında kalmaya çalışan Mayer için, son yatırımı ile şirket değerlemesi 800 milyon dolara ulaşan Tumblr oldukça pahalı bir hedef gibi görünüyor. Eğer satış gerçekleşirse anlaşmanın 1 milyar dolar civarında bir rakama ulaşması bekleniyor ki, bu Mayer için hem çok iddialı, hem de oldukça riskli bir hamle olacak.

Söz sizde… Sizce Yahoo, Tumblr’ı satın almalı mı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.