Freelancer.com Türkiye'ye hızlı bir giriş yaptı [Söyleşi]

Freelancer.com Türkiye'ye hızlı bir giriş yaptı [Söyleşi]

2013 yılı için yazılım ekosistemini değerlendirdiğimiz yazımızda Freelancer.com'un başını çektiği dış kaynak kullanım pazarına da değinmiştik.

Yalnızca yazılım değil, Freelancer.com gibi platformlarda çoğunluğu internet tabanlı olmak üzere birçok konunun uzmanını bulmanız, ardından ihtiyacınız olan işgücünü projelendirerek işinizi yaptırmanız mümkün.

Freelancer.com zaten Türkiye'deki işveren ve uzmanlara hizmet veriyordu, ancak kısa bir süre önce dil desteği de ekleyerek Türkiye pazarına tam anlamıyla adım attı. Türkiye pazarına girişin ardından rakamlardan oldukça memnun olan Freelancer.com yönetimi, Türkiye'deki şirketlerin dış kaynak kullanımı (outsourcing) ile önemli adımlar atabileceğini söylüyor.

Biz de Webrazzi olarak bünyesinde 5 milyonun üzerinde uzman bulunan Freelancer.com CEO'su Matt Barrie ile sizler için kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Webrazzi: Türkiye'ye özel lokalleşme çalışmalarınızın ardından geri dönüşlerin oldukça güzel olduğunu duyuyoruz, Türkiye pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz, yakın vadede hedefleriniz ve planlarınız neler?

Matt Barrie
Matt Barrie

Matt Barrie: Türk pazarı Avrupa’daki en heyecan verici pazar. Araştırmamızın gösterdiği gibi, Türkiye’deki işletmeler ve serbest çalışanlar Freelancer’ı Avrupa’daki tüm diğer ülkelerde olduğundan daha yüksek bir oranda kullanıyor. Yani Türkiye adapte olabilir, yenilikçi ve en farklı çalışma biçimlerini kullanmaktan korkmuyor. Dış kaynaklardan temin (outsourcing), çalıştığımız tüm ekonomilerde küçük ölçekli işletmelerin büyümesine yardımcı oldu ve Türk işletmeleri de bu mesajı iyi anladı. Hedeflerimiz daha da fazla Türk işletmesinin ve serbest çalışanının online devrimden yararlanmasına yardımcı olmak ve yararlanmaya teşvik etmek. Biz lider dış kaynaktan temin sitesiyiz, çünkü iş ilanı vermekten işi yaptırmaya olan yolculuğu en kolay ve en verimli hale getirmek için sürekli çalışıyoruz.

Webrazzi: Online outsourcing konusu tüm dünyada oldukça hızlı büyüyor. Pazarda şu an çok sayıda oyuncu var, bunların en büyüklerinden biri de Freelancer. Pazarın geleceği ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Matt Barrie: İnternet, topluma bir sonraki büyük geçişi sunma aşamasında. Global işgücü pazarları altüst oldu, çünkü dünyada 7 milyar insan var ama sadece 2 milyar kişi internette. Başka bir deyişle, 5 milyar kişi ya da dünya nüfusunun %70'i İnternette değil. Teknoloji endüstrisinde olduğum için, bu bana inanılmaz geliyor. Bununla birlikte, insanlar aşırı hızlı oranlarda İnternete bağlanıyor. ABD’deki en büyük 10 web sitesine bakacak olursanız, trafiklerinin %80’inin artık yabancı olduğunu görürsünüz. Çin’i ele alalım; son 3 yılda tüm ABD nüfusundan daha fazla kişi İnternete bağlandı.

Yani şu anda, 5 milyar daha kişinin bağlanmasıyla, İnternette önemli bir geçiş gerçekleşiyor. Bu daha başlangıç. İşgücü pazarlarında yaşanan online değişimler, yeni bir sanayi devrimiyle kıyaslanıyor. Daha fazla işletme ve insan online çalıştığı için, önümüzdeki birkaç yılda büyük değişimlere tanık olmayı bekliyoruz. Türkiye de bu değişimlerin merkezindeki ülkelerden biri.

Webrazzi: Sizce online outsourcing pazarında dikey/niş konulara olan ilgi (örneğin yalnızca belirli programala dillerinde çalışan yazılımcılar veya logo tasarımcıları) devam edecek mi?

Matt Barrie: Evet. Freelancer’dan en çok işi programcılar alıyor, çünkü uzmanlaşmışlar, niş sahalarda çalışıyorlar ve başka kimsenin yapamadığı işleri yapabiliyorlar. Niş beceriler gerektiren iş ilanları olacak; bu kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.