Bilişim sektörü durağan, 'bulut' yükselişte

Bilişim sektörü durağan, 'bulut' yükselişte

Amazon'dan Google'a, Dell'den vmware'e Bilişim Teknolojileri sektörünün neredeyse bütün büyük oyuncuları harcama vanalarını kısar, verimliliği artırmanın yollarını ararken, mobilitenin temel taşı olan bulut bilişim alanında cömert ve özgüvenli ilerliyorlar. Küresel BT pazarına bakıldığında, toplam yıllık yatırım miktarında dişe dokunur bir hareketlilik göze çarpmıyor. Ancak segmentler gözden geçirildiğinde, yakın geleceği anlamamıza yardımcı olacak önemli rakamlarla karşılaşıyoruz.

Gartner'ın bugün açıkladığı revize tahminlere göre donanım, yazılım ve BT hizmetlerine 2012 sonu itibarıyla toplam 3.6 trilyon ABD doları yatırım yapılmış olacak. 2011'de gerçekleşen rakamın 3.5 trilyon dolar olduğunu hatırlarsak, sadece yüzde 3'lük bu yıllık büyümenin can sıkıcı olduğu söylenebilir. Öte yandan tabloların detayına indiğimizde görüyoruz ki kurumsal bulut bilişim bazlı servis, insan kaynakları ve altyapıya yapılan yatırım, 2011 ile 2012 sonu arasında yüzde 19.8 artış gösterecek, 91 milyar dolardan 109 milyar dolara çıkacak.

Şirketlerin ve yatırım kuruluşlarının bulut bilişime olan iştahı artarak devam edecek rapora göre. 2016 sonu itibarıyla 206 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen bulut yatırımlarının, bu performansı bir türlü istenen hareketliliğe ve büyüme rakamlarına ulaşamayan durgun küresel ekonomik koşullarda göstermesi bir hayli önemli.

Zira Gartner'da araştırmadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Richard Gordon, iş dünyasındaki özgüven ve tüketici hissiyatı anlamında önceki yıllara kıyasla 2012'de önemli bir ilerleme beklemediği yorumunu rapora eklemiş. Gordon, eurozone krizi, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve ABD ekonomisinin toparlanma sürecinin beklenenden daha yavaş ilerlemesine bağlı olarak BT sektöründe de durgunluğun kısa vadeye damgasını vuracağı kanısında; ama bulut yatırımları hariç.

TÜKETİCİ BULUTUNDA DURUM

Dolayısıyla bulut bilişim yatırımlarındaki artış, mevcut koşullarda çok data değerli görünüyor. Üstelik yukarıdaki rakamlara tüketicinin yararlandığı bulut servisleri dahil edilmemiş. 2013 sonu itibarıyla akıllı telefon, tablet ve ultrabooklar gibi mobil cihazların tamamında, tüm 'internete bağlı' cihazlarınsa yüzde 90'ında entegre bulut servisleri bulunuyor olacak. Gartner, bu yıl sonunda tüketicinin dijital teknolojilere harcamış olacağı paranın 2.2 trilyon dolara çıkacağını öngörüyor.

Tüketici bulutunda ilk akla helen isimler elbette Amazon, Apple iCloud, Google Drive, Dropbox ve Box. Öte yandan Spotify, Netflix gibi popüler medya aktarım servisleri, mobilin de ittirmesiyle, buluttaki paylarını artıracak. Kurumsal segmentteyse bulut yatırımlarının çoğunun, 2012 sonu itibarıyla, faturalandırma gibi hizmet sınıfı iş süreçleri ve veritabanı yönetiminde gözleneceği, ancak en hızlı büyümenin hizmet sınıfı yazılım ve altyapı segmentlerinde yaşanacağı Gartner'ın bir başka tahmini. Altyapı derken sadece depolama hizmet ve süreçleri değil, konvansiyonel olarak tüketicinin kontrolünde olan cihaz belleklerini ikame eden sistemler de kastediliyor.

Gartner raporundan son not BT sektörünün GSM segmentine ilişkin; her ne kadar bulut tabanlı iletişim servisleri hızla yayılsa da, 2012 sonunda tüm pastadan en büyük payı yine onlar alacak, segmentte 1.7 trilyon dolarlık bir yatırım rakamı kaydedilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.