İkinci 'sosyal ağ' olimpiyatları başlıyor

İkinci 'sosyal ağ' olimpiyatları başlıyor

Çin'de 'Kuş Yuvası'nda gerçekleştirilen 2008 Yaz Olimpiyatları herkes tarafından ilgiyle takip edilmişti. 2012 yılına geldik ve Londra Olimpiyatları'nın başlamasına sayılı günler kaldı. İki Olimpiyat Oyunları arasında büyük bir fark var: Sosyal ağların kullanımı.

2008 yılında kullanıcıların hayatına yeni yeni giren sosyal ağlar, o dönemde Olimpiyatlar'ın konuşulduğu bir mecra değildi. Kullanıcılar, o dönemde oyunları konvansiyonel medya araçlarından takip edip, kendi aralarında tartışıyordu.

Usain Bolt dünya rekorunu kırarken toplamda 1.5 milyar internet kullanıcısı bulunuyordu. Bu rakam o dönemdeki dünya nüfusunun yüzde 23'üne denk geliyordu. Şimdiyse dünyada 2.3 milyar internet kullanıcısı bulunuyor ve bu rakam dünya nüfusunun yaklaşık üçte birine eşit. Buradan yola çıkan Mashable, düzenlenen iki olimpiyat arasındaki sosyal ağ kullanımını karşılaştırıyor.

Facebook

1 milyar kullanıcıya yaklaşan Facebook 2008 yılında düzenlenen Yaz Olimpiyatları'nda 100 milyon sınırını geçmişti. O dönemde Facebook Kıdemli Platform Yöneticisi, şu andaysa Path'in kurucusu Dave Morin, yazdığı bir Tweet'le takipçilerine bu müjdeyi vermişti. 100 milyon rakamı çok şaşırtıcı değil. Ancak Facebook'un o dönemin büyük sosyal ağlarından MySpace'i sollaması tarihe geçmişti.

Bugün Facebook'un 900 milyon kullanıcısı bulunuyor. Borsaya açılmış bir şirket olarak yoluna devam eden Facebook'un kurucusu Zuckerberg dünyanın en zenginleri listesinde. Kuşkusuz 2012 Londra Olimpiyatları'nda gerçekleşen olaylar Facebook kullanıcıları tarafından ilgiyle izlenecek, paylaşılacak.

Twitter

2008 Yaz Olimpiyatları'nda Twitter'ın yıldızı yeni yeni parlamaya başlamıştı. Sosyal ağın o dönemde 6 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyordu. Kullanıcıların 2008 yılında günde attığı Tweet sayısı 300 bin civarındaydı. 2008 yılı Ağustos ayında Twitter çok önemli bir servisi kullanıma açtı: @bahset (mention). Evet, o döneme kadar Twitter kullanıcıları kendi aralarında iletişim sağlayamıyorlardı.

2012 Londra Olimpiyatları'ndaysa tamamen değişmiş bir Twitter var. 500 milyon kullanıcıya ulaşan Twitter'da günde 400 milyon Tweet atılıyor. Özellikle hızlı paylaşımlar için ideal olan Twitter'ın 2012 Londra Olimpiyatları'nın gözdesi olacağını düşünüyoruz.

YouTube

2008 Yaz Olimpiyatları'nın düzenlendiği dönemde YouTube'a dakikada 10 saatlik video yükleniyordu. Google'ın YouTube'u satın almasının üzerinden henüz iki yıl geçmişti ve yavaş yavaş köklü değişiklikler yapılmaya başlanmıştı. Örneğin 720p'lik HD çözünürlük seçeneği YouTube'a eklendi.

Bugüne baktığımızdaysa YouTube'un 800 milyonluk aylık tekil ziyaretçisi olduğunu görüyouz. Kullanıcılar YouTube üzerinden aylık 3 milyar saatlik video izlerken, platforma dakikada 72 saatlik video yüklüyor. Videolara HD seçeneğinin yanı sıra Full HD ve 3 boyutlu seçenekleri eklenmiş durumda. Sosyal ağlarda video paylaşımı konusundaysa YouTube elbette lider. Facebook üzerinden günde 500 yıla eşit YouTube viodesu izleniyor. Twitter'daysa dakikada 700 YouTube videosu paylaşılıyor. 2012 Londra Olimpiyatları sırasında kırılan rekorlar YouTube kullanıcıları tarafından paylaşılmaya devam edileceği benziyor.

Yeni oyuncular var

2008 Ağustos ayında olmayan, ancak şimdi olan birçok sosyal ağ bulunuyor. Örneğin Pinterest, Foursquare ve Google+'ı söyleyebiliriz. Bu yeni sosyal ağlarda Londra Olimpiyatları sırasında sıkça kullanılacaktır. Özellikle Pinterest, Londra Olimpiyatları'ndaki enteresan karelerin paylaşımında ön plana çıkacağa benziyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.