Google'dan bir bahar temizliği daha

Benzer bir haberi daha önce kaç kez yayına aldığımızı hatırlamıyorum. Zira Google bugüne kadar küçüklü büyüklü bir çok hizmetini kapattığını açıklamıştı. Google yine bir bahar temizliğine gitti ve 5 ürünle ilgili temizlik kararını açıkladı; iGoogle, Google Video, Google Mini, Google Talk Chatback ve Symbian Search App.

Bugün kapatılan ürünlerin bazılarını hiç duymamış olabilirsiniz. Örneğin Google Mini, Google’ın işletmeler tarafında sunduğu bir arama hizmetiydi. 31 Temmuz itibariyle kapatılan ‘Enterprise Search’ hizmeti görevini artık Google Search Appliance, Google Site Search ve Google Commerce Search ürünlerine bırakıyor.

Google Talk Chatback

Web sitenize ziyaretçilerinizle konuşmak için ekleyebileceğini Google Talk Chatback eklentisinin yerini ise kısa süre önce yapılan satın almaya bağlı olarak Meebo bar alacak.

Google Video

Yanlış bilmiyorsam Google’ın ilk video servisi olan ve 2009 Mayıs ayından bu yana video yüklenemeyen Google Video da tamamen kapanıyor. Bir süredir videolarınızı kaydetmenizi veya YouTube’a aktarmanızı isteyen Google, 20 Ağustos’a kadar bekleyecek. Ardından kalan videoları YouTube’aaktaracak.

iGoogle

Gelelim iGoogle’a. Google’ın kişiselleştirilebilir anasayfa hizmeti olan iGoogle, Ağustos 2009‘da bazı sosyal özellikler kazanmış, bir kaç hafta sonra da video sohbet özelliği eklenmişti. Bugün gelinen noktada Chrome ve Android’e yenik düştüğü açıklanan iGoogle’daki bilgilerinizi kaydetmeniz için 16 ay gibi uzun bir süre sunuluyor. (16 sonra yeni bir bahar temizliğinde iGoogle’ı yine anacağız demek ki.)

Symbian Search App 

Adından da anlaşılacağı gibi Symbian’a özel bir arama hizmeti olan Symbian Search App de kapatmalardan nasibini alıyor. Nokia’nın halen Symbian tarafında milyonlarca telefonu piyasada olsa da Google daha önce nasıl bir deneyim sunduğunu bilmediğimiz bu hizmeti kapatıyor. Kullanıcıları Google.com’u yerimlerine eklemeye davet ediyor.

Aslına bakılırsa Google’ın bazı hizmetleri kapatması (Buzz ve Wave gibi iddialı başlayan hizmetleri saymazsak) çok şaşırtıcı değil. Larry Page, Steve Jobs’dan aldığı ‘odaklanma‘ tavsiyesini haklı olarak ciddiye almış görünüyor. Bu ürünlerin neden uygulamaya konulduğu ise cevapsız bir soru kalacak.

Bir yandan kendi hizmetlerini kapatan, bir yandan da satın alıp kapattığı hizmetleri kendi bünyesine uydurmaya çalışan Google’ı bir kaç yıl içinde nasıl tanımlayacağımızı merak ediyorum.

Google son olarak çok sayıda API’sini güncellemeyeceğini ve kapatacağını açıklamıştı ve artık Pinterest’te Google Mezarlığı var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.