iGoogle Artık Daha Sosyal!

igoogle Google'un özelleştirilebilen ana sayfası iGoogle artık sosyal bir yapıya sahip. Google dün iGoogle için 18 yeni gadgetı yayına aldı. Bu gadgetların bazıları Google büyük kısmı ise üçüncü parti üreticiler tarafından üretilmiş. Yeni gadgetların ana özelliği yeni menüsündeki paylaşma özelliği. Bu özellik ile Google Friends veya Gmail'deki arkadaşlarınızla gadgetı paylaşabiliyor ve uygulamanın çeşitine göre karşılıklı etkileşim kurabiliyorsunuz.

Ülkemizde arama motoru olarak 90% gibi bir paya sahip olan Google, bundan önce iGoogle ile hava durumu, haber, borsa ve Gmail e-postanızı görmek gibi gündelik basit takipler yapmanıza olanak sağlıyordu. Bugün yapılan yeni açılım ile iGoogle başka bir şeye dönüştü diyebiliriz.

Kurduğu OpenSocial platformu ile kullanıcı kimliklerine ulaşmayı tek bir API'ye indirgeyen Google, üçüncü parti uygulamalar üzerinden arkadaşlıklar ve ilişkilendirmeleri kullanarak iGoogle'u bir iletişim aracına dönüştürdü.

igx

iGoogle ana sayfasına eklenen gadgetlarla arkadaşlarınızla çeşitli aksiyonlara girmek haberleşmek mümkün oluyor. Google aynı zamanda arkadaş "feed"'i gibi bir yapı kurarak, arkadaşlarınızın yaptıklarını yazılı olarak da takip etmenizi sağlıyacak. -Evet Friendfeed benzeri...

Yeni gadgetlar arasında Scrabble, Social Photos, Chess, Biggest Brain ve Trivia gibi eğlenceli uygulamalarda bulunuyor. Yeni gadgetlardan en çok dikkat çekenlerden biri ise Facebook'ta aylık 3.5 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan Who Has The Biggest Brain oyunu. Bu kadar popüler bir oyunun diğer sosyal ağ kullanıcılarına da ulaşma çabası akıllıca bir yayılma şekli olarak değerlendirilebilir. Benzer popülariteye sahip uygulamalar da aynı yayılma türünü tercih edebilirler.

igoogle-updates

iGoogle dönüştüğü bu yeni biçim ile büyük potansiyele sahip. İçinde yüzlerce uygulama barındıran tek bir sayfa ile zaten günde birkaç defa girdiğimiz Google'ı kullanmak pek çok kullanıcının ilgisini çekecektir. Aslına bakarsanız Google  Chrome OS'i anlatırken de benzer küçük web uygulamalarından bahsediyordu.

iGoogle'un yeni gadgetlarına ulaşabiliyor olsak dahi şimdilik uygulamaların sosyal tarafını kullanamıyoruz. Şimdilik sadece Avusturalya, Amerika ve birkaç başka ülkede kullanılan iGoogle'un sosyal gadgetlarının kısa süre içinde tüm dünyaya açılması bekleniyor. Dünya'nın en çok Google'layan ülkesinde yaşayıp bu tip gelişmeleri ilk kullananlardan olamamak ise açıkçası biraz canımızı sıkıyor.

iGoogle'un yeni özellikleriyle ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.