2011 – 2012 Değerlendirme Yazı Dizisi – Burak Divanlıoğlu & Serkan Borançılı

2011 – 2012 Değerlendirme Yazı Dizisi – Burak Divanlıoğlu & Serkan Borançılı

2011 – 2012 değerlendirmeleri için bu kez de GittiGidiyor satışı ve iPara projesi ile hareketli bir yıl geçiren Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı'nın görüşlerini aldık.

Ümit Öncel: 2011 yılında kaç yatırım yaptınız?

Serkan Borançılı & Burak Divanlıoğlu: Yenimoda.com, Sosyo.com, Pembepanjur, Gideros Mobile yatırım yaptığımız, iPara ise baştan kendimizin kurduğu bir proje. Yani toplam 5 proje.

ÜÖ:  2012 yılında kaç yatırım planlıyorsunuz?

SB: Bunu şimdiden kestirmek çok zor. Her gün dinlediğim proje sayısı katlanarak artıyor. Hiç aklımızda yokken bir anda çok büyük bir işe yatırım yapabiliyoruz. Sosyo öyle oldu mesela. Ersan Özer fikri bana Taksim'de yolda sigara içerken anlattı ve o an yatırım kararımı almıştım.

ÜÖ: Yatırım yaptığınız alanlar nelerdir? (E-Ticaret, Sosyal Oyun vs)

SB & BD: Başta e-ticaret. Biz e-ticaretle büyüdük. Son 2 yatırımımız da (iPara ve Yenimoda) yine e-ticaretle ilgili. Onu arkadaşlık siteleri takip ediyor. Genelleme yapacak olursak; "transaction based" modellerle ilgileniyoruz.

ÜÖ: 2012 hangi alanların yıldızı parlayacak?

SB: Bence mobil her anlamda yıldız olacak. Web sitesi olmayan mobil siteler, uygulamalar çoğalacak. Niş e-ticaret sitelerinin yıldız olmasına bence daha çok zaman var.

ÜÖ: Yatırım yaparken ilk önceliğiniz nedir?

SB & BD: Önceliklerim sırasıyla: Girişimci, karakteri, iş modeli/getirdiği farklılık, gelir modeli, ölçeklenebilirlik, işin bulunduğu faz, piyasa şartları ve rekabet.

ÜÖ: Girişimciye en çok sorduğunuz soru nedir?

SB & BD: Aslında yukarıdaki öncelikler hakkında sohbet ediyoruz genellikle. Girişimciyi yakından tanımaya çalışıyoruz. Çünkü biz aslında işe değil, insana yatırım yapıyoruz. Bu proje olmasa bile başka bir işi yapabiliriz diye dahi düşünüyoruz.

Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı'nın yanıtları 2012'nin öncelikli olarak mobilin daha da önem kazanacağı bir yıl olacağını gösteriyor. Son zamanlarda hız kazanmış olsa da niş e-ticaret sitelerinin yıldız olması içinse henüz erken olduğunu söylüyorlar. Ayrıca yatırım kararında girişimcinin önemi bir kez daha bu söyleşide ortaya çıkmış oldu.

Bu röportajda daha önce Ersan Özer'in de bahsettiği Sosyo bir kez daha karşımıza çıktı. Bundan uzun zaman önce, 2008'de Sosyo projesi ilk olarak yine Webrazzi'de duyulmuştu. Görünüşe göre yakın zamanda Sosyo'dan daha çok bahsedeceğiz…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.