Twitter Analytics: Twitter Web Analitik Servisini Açtı

Twitter Analytics: Twitter Web Analitik Servisini Açtı

Değeri 8 milyar dolara yükselen Twitter bugün beklenen büyük adımını atarak trafik analiz servisi, Twitter Analytics'i tanıttı. Henüz çok büyük vaadlerde bulunmayan servis, Twitter kaynaklı web trafiğini raporlamakla işe başlıyor.

Hatırlanacağı üzere Twitter bu yılın Temmuz ayında sosyal medya analiz şirketi BackType'ın satın almıştı. Geliştirici blogunda da dile getirildiği ve tahmin edildiği üzere Backtype altyapısından faydalanan Twitter, bu yeni hizmetini yavaş yavaş web sitesi sahiplerine açacak.

Twitter AnaltycsTwitter Analytics başlıca üç noktada web sitesi sahiplerine yardımcı olacak;

  • Bir web sitesinden Twitter'da ne kadar paylaşım yapıldığı,
  • Twitter'ın web sitelerine  yönlendirilen trafik,
  • Web sitesindeki Tweet  düğmesinin ne kadar ve nasıl kullanıldığı

Geçtiğimiz günlerde 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştığı açıklanan Twitter, yeni hizmetini tanıttığı Techcrunch Disrupt etkinliğinde web sitelerine her gün 100 milyon tıklama yönlendirdiğini de paylaştı. Tweet düğmesini kullanan web sitesi sayısı ise 3 milyon. Yukarıda paylaştığımız örnekte TechCrunch'a bir hafta içinde yarım milyondan fazla trafik gönderildiğini görüyoruz. Bu trafik yaklaşık 96 bin paylaşım üzerinden kaynaklanıyor ve Twitter'da yapılan her paylaşım Techruch'a ortalama 5,5 tık gönderiyor. Twitter'a gönderilen TC içeriklerinde Tweet düğmesinin payı ise sadece yüzde 10.

Web sitesiyle ilgili son paylaşımlar da Twitter Analytics'de görülebiliyor ve paylaşımlara cevap vermek, tekrar paylaşmak gibi Twitter'da yer alan seçeneklerin mevcut olduğu görülüyor. Twitter'ın zamanla paylaşımları filtreleyeceğini ve markalara daha özel yönetim arayüzleri sunacağını tahmin edebiliriz. Bu kapsamda yerel sosyal medya takibi yapan şirketleri satın almaya gideceği de aklımıza gelecek bir diğer nokta.

Twitter Analytics 2 TC Disrupt'ta sahne alan Twitter İş Geliştirme Yöneticisi April Underwood, T.co'nun Twitter kaynaklı trafiğin yüzde 95'ini yönlendirdiğini söyledi ve url kısaltma tarafının önemsendiğini de göstermiş oldu. Google'da aynı şekilde kendi servisi Goo.gl'ı kullanıyor, yakında G.co'yu kullanmaya başlayacak ama rağbet gösterildiğini söylemek mümkün değil. Bu haliyle Facebook'un analitik servisine benzeyen ve giderek daha da benzeyecek sistem Twitter kaynaklı trafiği gerçek anlamda ölçmeye yardımcı olacak.

Bugüne kadar web sitelerinin başlıca trafik kaynağı olan Google'ın ve bu trafiğin takip edilmesini sağlayan Google Analytics'in etkisi de şüphesiz daha net verilerle tartışmaya açılacak. Google Analytics göz ardı edilmese de Twitter ve Facebook'un yönlendirdiği trafik şüphesiz kendi servisleri üzerinden takip edilecek. Zira Google'ın Twitter ve Facebook içinde bağlantıların ne şekilde paylaşıldığını inceleme gibi bir şansı yok. Twitter'ın artık resim ve video içeriklerini kendi akışına katması ilerde üzerine düşen yükün artacağının işaretçisi.

Twitter, yakında geliştirici platformunu da açacak  ve geliştiricilerle web analitik servisi için gerekli API'yi paylaşacak. Twitter Analytcs'e analytics.twitter.com adresinden ulaşılabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.