Bir süre önce Turkcell'in yeni akıllı telefon modeli T20'yi tanıtacağını ve konuyla ilgili yorumlarımızı paylaşmıştık. Bugün Turkcell T20'nin resmi tanıtımı yapıldı, özellikleri ve fiyatı açıklandı.
Turkcell T20, donanım açısından Turkcell T10'dan çok daha iyi bir cihaz. Turkcell'in Android üzerinde geliştirdiği uygulamalar da T20'yi yazılım tarafında güçlü kılıyor ve karşımıza performans/fiyat açısından gayet başarılı bir akıllı telefon çıkıyor.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar'ın katıldığı basın toplantısında Turkcell T10'un 110 binden fazla sattığı ve daha büyük bir satış hedefiyle yola çıkan T20'nin, 419 TL fiyatla (dolar kuruna göre değişkenlik gösterebili) Turkcell bayiilerinden alınabileceği paylaşıldı. 24 ay taahütlü taksitli fiyatı aylık19.99'den başlayan Turkcell T20, 250 Mb internet paketi ile de 24 x 29 TL'ye satın alınabilecek.
Uygulamalar, Uygulamalar..
Huawei Sonic'in özel bir modeli olan Turkcell T20'nin özellikle yazılım tarafında Android 2.3.3 ile gelmesi ve Turkcell uygulamalarıyla özelleştirilmiş olması cihazı son derece önemli ve güvenilir bir boyuta taşıyor. T20'nin fiziksel hayata dönük en önemli artılarından biri NFC desteği ve bu çerçevede sunulan Turkcell Cep-T Cüzdan uygulaması.
Turkcell T20, bankacılık uygulamaları ile entegre olarak piyasa sunulan ilk operatör telefonu. Cep-T Cüzdan, MasterCard işbirliğiyle geliştirilen dünyanın ilk birden fazla bankanın ödeme uygulamalarını tek SIM kart üzerinde birleştiren uygulaması. T20 sahipleri de bu uygulamayı kullanabiliyor.
Turkcell T10 ile ilk deneme safhasını atlatan Turkcell, T20 için DLNA desteğine bağlı CepKumanda uygulamasını da taşıyor. CebeBağlan ise şebeke üzerinden kaybolan T20'ye uzaktan ulaşmanızı sağlıyor. (Süreyya Ciliv, toplantıda CebeBağlan benzeri uygulamaların 100 dolar civarında satıldığını söyledi.)
Uygulama tarafına ağırlık Turkcell, Turkcell Rehber Plus (telefon rehberindeki kişileri sosyal ağ profilleri ile eşleştiriyor), Turkcell Videobul (web genelinde hızlıca video araması yapmanızı sağlıyor), Turkcell Nimbuzz ( farklı mesajlaşma servislerini tek bir çatı altında topluyor) ve KelimeAvı gibi özel uygulamalar sunuyor
Turkcell T20'de yer alan diğer dahili Turkcell uygulamaları ise şunlar;
Turkcell T-Market, Turkcell MobilTV, gnçPlay, Turkcell Yedekleme, Turkcell Pusula, Turkcell Gündem, Turkcell Online İşlemler, Turkcell MobilKod, Turkcell Android Servisler, Turkcell Cep-T Para, Turkcell Cebe Bağlan, Turkcell Cep-T Cüzdan, Turkcell Seyahat, Fizy (yakında)
Kullanıcı Deneyimi
Tanıtım toplantısı sırasında hızlıca test etme imkanı bulduğum Turkcell T20'yi üst segmentteki Androidli cihazlar ve iPhone ile kıyaslamak pek doğru değil. Orta seviyede bir Androidli telefon olarak konumlandırmamız gereken T20'nin üstün fiyat/performans oranıyla Türkiye'de yurt dışından daha hızlı bir akıllı telefon dönüşümünü başlatabileceğine inanıyorum.
Açık kaynaklı Andorid'i arkasına alan Huawei, fena sayılmayacak bir dokunmatik ekran ile kendini geliştirdiğini göstermiş ve bence Turkcell T20'nin milyonlara ulaşmasının altyapısını sunmuş.
T20'nin kamera performansını merak ediyorsanız onun da orta seviye de tatmin edici olduğunu ekleyeyim. (Aşağıda düşük ışıkta çektiğim bir fotoğraf bulunuyor.) Kameranın video performansını ise test etme şansı bulamadım ama T20'de yüksek çözünürlüklü videolar oynatılabiliyor.
T20, Turkcell için bütünleşik bir hizmet sunmanın anahtarı niteliğinde ve oldukça önem taşıyor. Üretilecek katma değerli servislerin zenginliği ve turnikelerde (ulaşımda vs..) telefonla ödeme yapmak bir yana Turkcell'in artık evin kapısını telefonla açmak gibi yenilikçi çözümleri uygulamaya geçirebileceğini düşünüyorum.
Turkcell T20'nin Turkcell ve akıllı telefon ekosistemi için ne kadar değerli olduğunu anlatmak daha uzun sürebilir ama şimdilik bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum. Android'in Türkiye pazarındaki payını arttırması da sanırım mobil uygulama geliştiricileri yakından ilgilendirecektir..
Size Turkcell T20'yi soranları bu yazıya yönlendirmek için bit.ly/TurkcellT20 bağlantısını kullanabilirsiniz (bağlantı büyük/küçük harf duyarlıdır, T'ler büyük.). Turkcell T20 11 Temmuz'dan itibaren tüm Turkcell İletişim Merkezleri'nde olacak.
Turkcell T20'nin Teknik Özellikleri
Şebeke: 2G Şebeke GSM 850/900/1800/1900; 3G Şebeke HSDPA 1900/2100
Boyutlar: 116×60.5×11.9 mm
Ağırlık: 115 gram
Ekran: 3.5 inç TFT kapasitif hassas dokunmatik; 320×480 (HVGA) çözünürlük; 262 bin renk desteği
İşlemci: Qualcomm MSM7227, 600MHz hız
İşletim Sistemi: Android 2.3.3 (NFC-Yakın Alan İletişim destekli)
Kamera: 5 megapiksel çözünürlük
Hafıza: Dahili 4 GB microSD bellek; 32 GB’a kadar microSD kart ile yükseltebilme imkanı Bağlantı: 3G HSDPA 7.2 Mbps indirme hızı; WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n; Bluetooth 2.1 A2DP stereo; A-GPS desteği; USB bağlantı
Pil: Li-Ion 1400 mAh; 400 saat bekleme süresi (3G), 390 dakika konuşma süresi (3G) Diğer: Dijital pusula; Google uygulamaları; sesli hafıza/sesli arama, Facebook, Twitter, Android Market
Tüm bu bilgilere ek olarak; dilerseniz Turkcell T20 cihazınızı root edebilir, cihaz üzerinde bir takım fazladan yetkilere sahip olabilirsiniz. Yalnız root işleminin bazı teknik bilgiler gerektirdiği ve ilerisi için güvenlik tehdidi barındırdığını da eklemiş olalım.