Garanti ve Turkcell'in CepT Parakart'ını Kim Kullanır?

Garanti ve Turkcell'in CepT Parakart'ını Kim Kullanır?

Garanti ve Turkcell dün düzenledikleri basın toplantısı ile CepT Paracard'ı tanıttı. CepT Paracard'ı basit bir ön ödemeli banka kartı olmaktan çıkaran özelliği, Turkcell kullanıcılarının cep telefonundan bu karta yükleme yapabilmesi ve bir başkasına para gönderebilmesi.

Finansal servisler arasında ön ödemeli banka kartlarının diğer kredi kartlarına göre tek avantajı, banka hesabı olmadan kullanılabilmesi ve ödül kazandırması. CepT Paracard da Garanti ve Turkcell işbirliği ile bonus ve TL/Dakika kazandırıyor. CepT Paracard'ın mobil finansal servisler arasındaki yerini alması ise Turkcell'in 64 KB sim-kartlarının desteklediği özel menü ile para yüklenilebilmesi ve para transfer edilebilmesinden geliyor.

CepT Paracard kullanıcıları Mastercard logolu Garanti Bankası Bonus, Shop&Miles kredi kartına veya ParaCard’a ya da herhangi bir cep telefonu numarasına cep telefonu ile para gönderebiliyor ve  Turkcell hattına TL yükleyebiliyor.

CepT Paracard - Garanti Turkcell

Kart ücreti ve para gönderim işlem ücretleri Cep-T Paracard'ın yayılmasını olumsuz etkileyebilir ama Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, CepT Paracard ile 3 yıl sonunda 1.5 milyon kişiyi bankacılıkla tanıştırmayı hedeflediklerini söylüyor. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise Cep-T Para ile 3 yılda 500 milyon TL’lik para transferi gerçekleştirileceğini ve 3 yıl içinde 2 milyonu bankacılıkla yeni tanışan kişiler olmak üzere toplam 5 milyon kullanıcıya ulaşabileceklerini öngörüyor.

Garanti'den Mehmet Sezgin, toplantıda Google'ın mobil ödeme sisteminin (Google Cüzdan) bir benzerini yaptık diyor ama arada hem ciddi bir ölçek farkı var. Türkiye nüfusunun üçte birinin (25 milyon civarı) bankacılık sistemini kullandığını söyleyen Özen'in ifadesini dikkate alırsak CepT Paracard'ın 3 yıl içinde 5 milyon kişiye ulaşma hedefi, mevcut banka kullacılarını çok ilgilendirmiyor. Dolayısıyla Google Cüzdan'ın gelecek 3 yılda ulaşabileceği on milyonların çok altında kalıyor.

Nakitsiz geleceğin bir parçası olarak atılan bu adım, toplantıya giderken beklediğim çıkış olmadı ama kendi içinde yaratacağı ekonomi elbette belli bir boyuta ulaşacaktır. Mobil finans tarafında bankalardan ziyade operatörlerin kozu elinde bulundurduğunu düşünüyorum. NFC Sim Kart ve telefonların yanında bunlardan bağımsız mobil uygulamalar, hayatımızda daha fazla yer edinmeye başlıyor. Bu konuda kullanıcı eğilimlerinin hangi yöne kayacağını ve kimin bu yarışta öne çıkacağını 1-2 yıl içinde daha net göreceğimizi tahmin ediyorum.

Mobil finansal servislerde Garanti'nin öncü olduğunu biliyoruz. Kendileri NFC üzerinden yeni projelerini zaman içinde açıklayacağı söyledi ve bizde o zamanın gelmesini bekliyorum. Turkcell için ise NFC tabanlı CepT Cüzdan hizmetini yeni T serisi telefonlarıyla öne çıkarmaya başladığında dikkatleri çekecektir.

Bu arada gelen bir soru üzerine Ciliv, Haziran ayında NFC yongası taşıyan Turkcell T20'nin geleceğini ve Turkcell T10'ların da NFC destekli hale getirilebileceğini söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.