İlk Çeyrek Gelirleri Sıçrama Yapan Apple'da Tim Cook Jobs'u Aratmıyor

İlk Çeyrek Gelirleri Sıçrama Yapan Apple'da Tim Cook Jobs'u Aratmıyor

Steve Jobs'un sağlık sorunları nedeniyle yeniden kenara çekildiği Apple'da ilk çeyrek sonuçları açıklandı. Yeni yıl tatilini içeren dönemin sonuçları Apple'ın hisselerinin neden uçuşa geçtiğini gösteriyor.

Son çeyrekteki kazancını 20.34 milyar dolar açıklayan Apple, bu çeyrekte bir rekor daha kırarak kazancını $26.74 milyar dolara ulaştırmış. Geçen çeyrek 4.3 milyar olan net kar, bu defa 6 milyar dolara sıçramış.

Apple 13 milyon Mac, 19.45 milyon da iPod, 16.24 milyon iPhone ve 7.33 milyon iPad satarak bu yüksek kazanca ulaşmış. Geçen çeyreğe göre 3 milyon daha fazla iPad(Nisandan beri 14.8 milyon) satan Apple, iPhone ve Mac satışında rekor sayıya ulaşmış. iPod satışları ise geçen yıla göre %7 düşmüş.

Toplantıya kısa bir açıklama gönderen Jobs, olağanüstü bir çeyrek geçirdiklerini ve tam gaz yola devam ettiklerini dile getirmiş. Jobs, Verizon ile piyasaya sunulan iPhone 4 için de iltifat göndermeyi ihmal etmemiş.

Çeyrek sonuçları toplantısında sahne alan Apple Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü(COO) Tim Cook, diğer tabletlere göndermeler yapmış. Steve Jobs'un yokluğunda şirketin direksiyonuna geçen Cook, Windows Tablet'ler için büyük, ağır, pil ömrü düşük ve pahalı derken, Android tabletlere de büyütülmüş akıllı telefonlar diyor.

Tim Cook JobsiPad için büyütülmüş iPhone yakıştırması yapıldığını da biliyoruz ama Cook kendinden emin bir şekilde bugün piyasaya çıkan tabletler karşısında iPad'in tercih edileceğine şüphe duymadığını belirtmiş. Jobs'un 2. adamı Cook, Honeycomb yüklü gelecek tabletlere karşı da iddialı konuşmuş. iTunes ve App Store avantajlarından bahsederek kendilerinin de boş durmadığını, herkesle çarpışmaya hazır olduğunu dile getirmiş.

2010 Mayıs ayında Microsoft'u hisse değeri olarak geride bırakan Apple'ın hisseleri Steve Jobs'un sağlık problemi nedeniyle şu sıralar düşüşte. Şimdi şirket Microsoft'un karlılığını da geride bırakmak istiyor.

Apple'ın hem kişisel bilgisayar hem de mobil cihaz pazarında halen küçük bir paya sahip olduğunu itiraf eden Tim Cook, hala kazanılabilecek önemli bir pazar olduğunu söyleyerek Microsoft'u net gelir açısından da geride bırakmaya niyetli olduklarını gösteriyor.

Sanırım birilerinin en az Steve Jobs kadar şirketini beğenen Steve Ballmer'e bu konularda ne düşündüğünü sorması gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.