Geçtiğimiz yıl Nisan ayında düzenlenen Startup Weekend İstanbul, bu yıl da hızlı düşünen girişimcileri karşılamaya hazırlanıyor. Bu seneki yarışma 25-27 Mart'ta Microsoft Türkiye Ofisi'nde olacak.
Yarışma detayları kesinleşmeden geçen yıl Türkiye'den çıkan SW girişimlerine ve yurt dışından bazı dikkat çeken girişimlere SW Güney Avrupa Koordinatorü Tuğçe Ergül'den aldığımız bilgilerle bir göz atalım istedik.
Geçen yıl SW İstanbul'a 200 kisi katılmış ve 40 fikir içerisinden 13'ü elemeyi geçerek 54 saatlik maratona başlamıştı. Kazanan girişim de Telcomen olmuştu. Bu servis bireysel ve kurumsal abonelerin telekom masraflarını azaltmak için müşteriye özel bir analiz ve danışmanlık hizmeti sunarak dikkat çekmişti. Bireysel kullanıcıların dijital faturalarını siteye yüklemesinin ardından faturayı analiz eden sistem, kullanıcıya en uygun operatör ve tarife bilgisini teklif ediyordu.
En iyi tasarim ödülünü ise Bullpass almıştı. Ortak kullanım alanlarındaki bilgisayarların güvenlik sorunlarına dikkat çeken proje, SMS ile online hesaplarımıza kolay erişim sağlamanızı hedefliyordu.
En etkileyici sunum ödülünü kazanan LezizEller.net ise internet üzerinden ev yemekleri sipariş etmemizi sağlayan bir projeydi. Projenin yabancı bir örneği olan SuperMarmite başarılı bir girişim olma yolunda hızla ilerliyor. SW İstanbul'a katılan Inploid ise Dragons Den'den yatırım kazanmayı başarmıştı.
SW'ye katılan yabancı girişimlerin ise bizim girişimlere göre çok daha iyi ilerlediği görülüyor.
Mobil ve masaüstü uygulaması olan FoodSpotting SW'nin en başarılı girişimlerinden. 2009 yılında San Francisco'da başlanan servis yediklerini konum tabanlı olarak paylaşmanızı sağlıyor. 300,000 tekil ziyaretçisi ve 275,000 içerik paylaşımıyla popülerleşen girişim Android uygulamasını da çıkarmış. Aldığı yatırım miktarı şu anda 3.75 milyon dolar.
TwitPay.com
Nisan 2010'da SW Atlanta'da öne çıkan bu girişim sosyal medyada üzerinden kar amacı gütmeyen projeler için alternatif bir ödeme kanalı olmayı hedefliyor. Twitter üzerine kurulu girişim son olarak bir sosyal oyun şirketiyle yaptığı sanal para anlaşması ile gelişimini sürdürüyor.
Bu servis ev yemekleri üzerine kurulu bir online satış kanalı. Ev yemekleri bulmakta zorlanan birinin fikri olduğunu düşündüğümüz girişim Mayıs 2010'da Paris'te ortaya çıkmış. Henüz Fransa'da aktif olan SuperMarmite mobil olarak uluslararası bir hizmet sunmayı hedefliyor.
Uçak yolculuklarını daha keyifli hale getirmeyi isteyen Planely, aynı uçakta bulunacağınız kişileri önceden tanımanızı sağlıyor. Nisan 2010'da Kopenhag SW'de tohumları atılan girişim bir süre önce benim de dikkatimi çekmişti. Girişimciler Uçuyor gibi bir etkinlik için kaçırılmayacak bir hizmet sunan Planely sanırım her uçuş öncesinde ziyaret edilebilir.
Kopenhag SW'nin dikkat çeken ve 2 milyon dolar yatırım alan bir diğer girişimi de daha önce size tanıttığımız Memolane. Sosyal medya profillerinizin arşivini oluşturan servis gelişimini hızlı bir şekilde sürdürdüğünü görüyorum.
İngilizce'yi işaret diline çeviren Mimix.me metin ve ses tabanlı çalışıyor. Bir masaüstü uygulaması olarak çalışan girişim Arapça ve diğer dillerde de hizmet vermeyi, mobil bir model sunmayı amaçlıyor. Mimix.me Startup Weekend'in yıllık girişim yarışmasını kazanmayı başarmış ve Who 2006 raporuna göre 59 milyon işitme engelliye çeşitli konularda yardımcı olmayı hedefliyor. Geliştirilmekte olan girişimin tanıtım videosunu şuradan izleyebilirsiniz. Mimix.me Kasım 2010'da Beirut'ta ortaya çıktı.
iPhone için bir görev uygulaması olan Taskave, Eylül 2010 Toronto'da doğmuş. Kaydedilen küçük notları konum tabanlı hatırlatmalar ile birleştiren uygulama şimdiden popüler olmaya başlamış.
Aralık 2010'da Paris'te hayata geçen girişim metro hatları üzerinde yeni kişiler ve ilginizi çekecek şeyler bulmanızı sağlıyor. iPhone uygulaması ile şimdilik 8 ili kapsayan servis bu yıl yaz ayına kadar 50 ile ulaşma hedefinde.
Sponsor ve partner arayışındaki Startup Weekend İstanbul ile ilgili tüm fikirleriniz için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz. Umayoruz ülkemizden de bu yıl yatırıma kapı aralayan güzel fikirler çıkacaktır.