Fotoğraf Paylaşım Trendi Konum Bazlı Servislere Sıçradı

Fotoğraf Paylaşım Trendi Konum Bazlı Servislere Sıçradı

2010'un önemli yeni girişim alanlarından olan konum bazlı servisler, önümüzdeki yılında en çok gelişecek alanlarından olmaya aday. Foursquare'in başı çektiği bu alana, geçtiğimiz aylarda Facebook da Places ile girmiş ve bu alandaki girişimcilerin gözünü korkutmuştu.

Facebook Places'in sadece belli bölgelerde kulanılabiliyor olması, bu alandaki servislerin gelişmesine ve belki de daha hızlı yayılmalarına imkan sağladı. Foursquare API'sini kullanan ve en büyük kullanıcı kitlesini de buradan alan Instagram, geçtiğimiz haftalarda sosyal ağlarda etkisini yavaş yavaş göstermeye başlamıştı. Bugün alınan habere göre servis 1 milyon üyeye ulaşmış. Foursquare'in aynı rakama 1 yılda, Twitter'ın 2 yılda ulaştığı göz önüne alındığında göz kamaştırıcı hızda bir büyüme söz konusu.

Aslında kendini resim paylaşım uygulaması olarak tanımlayan Instagram'ı, Vizontele'den aşırdığım espriyle Foursquare'in resimlisi diyerek tek cümlede özetleyebiliriz :) Foursqure tarafını göz ardı edersek, Dailybooth'un birebir rakibi olan serviste çektiğiniz fotoğrafı yayınlamadan önce küçük efektler eklemenize izin veriliyor.

Foursquare, geçtiğimiz günlerde yenilediği iPhone uygulamasında ve bugün yenilediği Android uygulamalarında da resim yükleme özelliği devreye almıştı. Kendi altyapısını kullandırarak büyüttüğü Intagram'a bir anda rakip olan Foursquare'in, asıl rakibi Gowallada resim yükleme özelliği aylardan beri bulunuyordu. Geçtiğimiz günlerde Gowalla blogundan yaptığı açıklamayla 1 milyon resim yüklemesine ulaştığını açıklamıştı.

Metin bazlı paylaşım Twitter ve Friendfeed ile geçtiğimiz yıllarda yükselen trendlerdi. Tepe noktalarına ulaşan bu servislerden sonra, 2010 konum bazlı servislerle tanıştığımız bir yıl oldu. Dailybooth ve Instagram'ın kısa sürede elde ettikleri yayılma düşünüldüğünde kullanıcıların artık görsel paylaşımlara yöneldiği tahmininde bulunabiliriz. Konum tabanlı servislerin bu vizyonla resim paylaşımını ön plana çıkarması aslında beklenmesi gereken bir durumdu.

Intagram'ın dışında Foursquare API'sini kullanan farklı uygulamalar da yok değil. Foodspotting, Thrillist, Zagat gibi çok sayıda uygulama Foursquare altyapısını farklı şekillerde kullanıyor, göz atmakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.