Google ve Facebook Kısaldı: Goo.gl ve Fb.me

Geçen aylarda Twitter ile anlaşamayan popüler url kısaltma servislerinden Tr.im, kapanacağını duyurup ardından devam kararı almıştı. Tiny.url ise Twitter'daki tahtını Bit.ly'ye bırakmıştı. Bunların yanında kullanılan onlarca url kısaltma servisiyle beraber FriendFeed, Digg gibi popüler servislerin ise kendi url kısaltmalarını kullanması, bu servislerin bir anlamda önünü kapattı. Şimdi ise Facebook ve Google oyuna dahil olarak, url kısaltma servislerini hepten zora soktu.

Google'ın blogunda dün yapılan açıklama ile duyurulan url kısaltma servisinin adresi Goo.gl olacak. Güvenlik, sağlamlık ve hız konularında kendi altyapısına güvenen Google, bu alanda kimseye güvenmemeyi tercih etmiş. Siz de Google'a güvenip Goo.gl adresini kullanayım diyorsanız maalesef istediğinizi alamayacaksınız. Şimdilik sadece Google Toolbar ve FeedBurner için aktif olacak olan servis, alınan verime göre ileride ayrı bir servis olarak sunulacak.

Facebook ise mobil versiyonunda kullanmaya başladığı fb.me bağlantısını, web üzerinde de kullanmaya başlıyor. Artık paylaşımlarımızı tüm internete açabildiğimiz Facebook, fb.me ile Twitter'da denemelere başlamış bile. Facebook çalışanlarının testlerine bakılırsa Twitter hesapları artık Facebook üzerinden güncellenebilecek. fb.me/webrazzicom şeklindeki fan sayfası veya profil adresinizi kullanmanız ise şu anda mümkün görünüyor.

Url kısaltma konusunda zirvede yer alan Bit.ly ise premium modelini dün beta versiyonuyla duyurdu. Toplam $2 Milyon yatırıma ulaşan Bit.ly, daha fazla istatistik çıkaran ve özel tanımlamalar sunacak olan premium versiyonunu şimdilik ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Yakın zamanda Google ve Facebook gibi iki büyüğe karşı rekabet etmek zorunda kalacak olan Bit.ly, bakalım premium hesaplar aktif olduğunda başarısını ne kadar ileri götürebilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.