Sanal gerçeklik gözlüğü VR Cardboard nedir, nasıl kullanılır?

Teknolojiyi yakından takip edenler sanal gerçeklik dünyasına hakimdir. Hatta ülkemizde de son zamanlarda birçok kişi Google'dan, Webrazzi Store'dan veya farklı kanallardan bir VR Cardboard sahibi olarak bu dünyaya giriş yaptı bile. Peki VR Cardboard nedir? Nasıl kullanılır? Ve tabiki nasıl katlanır?

Katlama konusunda yardımcı olması için yukarıdaki incelememizden yararlanabilirsiniz. Zira videomuzda gördüğünüz gibi ben bile yapabildiysem siz hayli hayli üstesinden gelebilirsiniz:)

VR Cardboard, sanal gerçeklik oyunlarının ve 360° videoların yaygınlaşması ve markalar için birer pazarlama aracı haline dönüşmesiyle Google'ın hayatımıza kazandırdığı, cebe daha uygun inovatif bir çözümü olarak karşımıza çıktı. Bu sayede 5.2" ekrana kadar olan iOS veya Android tabanlı akıllı telefonunuzdan, herhangi bir VR uygulamasını veya videosunu rahatlıkla deneyimleyebiliyorsunuz. İlk denemede gözlüğü takıp sağınıza, solunuza, arkanıza, yukarıya baktığınızda başınız biraz dönebiliyor. "Motion Sickness" (Türkçe karşılığı hareket hastalığı olsa gerek) dedikleri bu durum 5 dakika sonra düzeliyor. Tabiki siz yine de tedbiri elden bırakmayın.

Şu an için YouTube'daki 360° videoların sadece Android tabanlı telefonları desteklediğini, ancak iOS'taki in360tube uygulamasıyla iPhone'lardan da videoları izleyebileceğinizi belirtelim. Bunun için yapmanız gereken, Android telefonlarda YouTube'a istediğiniz arama kelimesini girip "360" videoları filtrelemek, devamında seçtiğiniz video açılınca telefon ekranınızın sağ altında beliren VR Cardboard Logo logosuna tıklamak olacak.

Android telefonlarda YouTube'dan 360 video filtreleme.
YouTube'dan 360 video izlemek için filtrelemeniz yeterli. (Android telefonlarda)

iOS'taki in360tube uygulamasında istediğiniz arama kelimesini uzunca belirtmeniz gerekiyor. Örneğin ekran görüntüsündeki gibi arama kelimesi olarak "Discovery 360" girebilirsiniz. Malesef in360tube uygulaması biraz hantal çalışıyor. Eğer iOS'ta daha konforlu 360° video izleme deneyimi sunan servisler hakkında bilgisi olanlar varsa bizimle yorumlarda paylaşırsa sevinirim.

iPhone'larda 360 bideo izlemek için in360tube uygulamasını kullanabilirsiniz.
iPhone'larda 360 video izlemek için in360tube uygulamasını kullanabilirsiniz.

Ayrıca App Store ve Google Play'de "VR" kelimesini aratıp yüzlerce ücretsiz sanal gerçeklik uygulamasını ve oyununu indirirerek, VR Cardboard ile roller coaster yapabilir veya zombilerden kaçabilirsiniz. Yine farklı VR uygulama önerileri olanlar, yorumlarda paylaşarak bizi aydınlatırsa çok makbule geçer. Nitekim uygulama dükkanları birer okyanus ve henüz VR işleri çok yeni olduğu için kaliteli işelere denk gelmek zaman alabiliyor.

Son olarak sanal gerçeklik gözlüğü alanındaki büyük oyunculardan Facebook'un Oculus Rift modelinin bu yıl $599 satış fiyatıyla son kullanıcıyla buluşmaya başladığını; HTC'nin hareket algılama özelliği bulunacak Vive modelini $799 satış fiyatıyla ön satışa açtığını; Sony'nin PlayStation.VR modelini bugün $499'dan satışa sunacağını hatırlatalım. Yakın gelecekte sanal gerçeklik gözlükleri, 3D gözlükleri hızlı bir sollamayla ekarte ederse kimse şaşırmayacaktır. YouTube canlı 360 derece video yayını özelliği üzerinde çalışıyor. NBA maçlarının 360 derece canlı yayınlanması için teknolojik altyapılar tamamlanmak üzere. Bizim de yakın zamanda 360° video içeriği konusunda sizlere süprizlerimiz olacak.

O zamana kadar eğer siz de sanal gerçekliğin yaratıcı dünyasına az maliyetli bir giriş yapmak isterseniz, Google ölçülerinde üretilen Webrazzi VR Cardboard'a aynı gün kargo seçeneğiyle buradan sahip olabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.