Twitter Trendlerini önceden tahmin etmek mümkün

Twitter Trendlerini önceden tahmin etmek mümkün

Twitter'daki konuşmaların trend listesine girmesi sosyal medya pazarlamasında önemli bir yere sahip ve Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) çalışmalarına göre trend başlıklarını önceden tahmin etmek mümkün.

Bugün bir markanın Twitter trendlerini takip ederek geniş çaplı bir piyasa araştırması çıkarması pekala mümkün. Tabii bu trendleri okumak biraz emek ve zaman istiyor. Twitter trendlerini önceden tahmin etmek ise olaya farklı bir boyut kazandıran bir durum ve önem arzediyor.

Tahmin aralığı yarım saat-5 saat arasında değişiyor

Bu konuda bir araştırma yapan Doç. Dr. Devavrat Shah ve öğrencisi Stanislav Nikolov ortaya çıkardıkları algoritmayla yüzde 95 kesinlikle Twitter trendlerini tahmin etmeyi başarmış. Deprem tahmin çalışmalarını andıran bu deneysel çalışma konuşmaların sıçramasını/titreşimini ölçüyor ve 1 saat veya yarım saat önceden hangi başlıkların trend listesine gireceğini kestirebilmiş. Bazı durumlarda ise 4-5 saat öncesinden başarılı tahminler yapılmış.

Hata payı yüzde 4

Shah ve Nikolov belirli değişkenlere bağlı sabit tahmin yöntemi çıkarmak yerine kendi kendine öğrenebilen bir algoritma geliştirmişler. Bu sayede neyin trend olacağı eldeki verilerin verdiği karara göre değişiyor. Twitter'da trend olan ve olmayan 200 başlığı incelendiğinde yüzde 4'lük bir hata payı ile güçlü bir sonuç elde edilmiş.

Söz konusu araştırmanın şimdilik küçük çaplı sayılabileceğini söylenebilir. Yerel trendler işin içine girdiğinde söz konusu algoritmanın biraz daha yoğun çalışması gerekecek ama Shah, doğru bir çalışmayla bu işin üst kümelere uygulanabileceğine de inanıyor.

Sosyal medya konuşmalarının anlık etkisi elbette pek çok noktada hayatı etkiliyor. Dolayısıyla Twitter trendlerini tahmin etmek ona göre karşı adımlar atılmasını sağlayacak eylemleri beraberinde getirebilir. Özellikle sosyal medyaya kulak asan borsa hareketleri söz konusu olduğunda.

MIT bu formulü dışarıyla paylaşmasa bile sanırım önümüzdeki dönemde benzer çalışmaların haberini duymaya başlayacağız..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.