Apple'ın akıllı telefon ve laptoplarda çalışmaya uygun yeni yapay zeka modeli: OpenELM

OpenELM, 270 milyon parametre, 450 milyon parametre, 1,1 milyar parametre ve 3 milyar parametre olmak üzere dört farklı boyuta sahip.
Apple'ın akıllı telefon ve laptoplarda çalışmaya uygun yeni yapay zeka modeli: OpenELM

Geçtiğimiz günlerde Apple'ın üretimsel yapay zeka özellikleri için cihaz üzerinde çalışan büyük dil modeli geliştirdiğini sizlere aktarmıştık. Apple'ın araştırmacıları dün Hugging Face model kütüphanesi üzerinde OpenELM'i yayınladı. OpenELM, dört adet çok küçük dil modelinden oluşuyor. 

Hugging Face model sayfasında belirtilenlere göre; OpenELM'in açılımı "Açık Kaynak Verimli Dil Modelleri" anlamına geliyor. OpenELM, e-posta yazma gibi metinle ilgili görevlerde çok verimli bir performans sergiliyor. Kütüphanede paylaşılan modellerin açık kaynak kodlu ve geliştiricilerin kullanımına hazır olduğunu ekleyelim. 

OpenELM, 270 milyon parametre, 450 milyon parametre, 1,1 milyar parametre ve 3 milyar parametre olmak üzere dört farklı boyuta sahip. Hatırlatmak gerekirse; parametreler, bir modelin eğitim veri kümelerinden karar verme sürecinde kaç değişkeni anladığını temsil ediyor. Bu açıdan bakıldığında küçük modellerin çalıştırılmasının daha düşük maliyetli olduğunu belirtelim. Üstelik küçük modeller, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarda çalışmak üzere optimize ediliyor. 

Tim Cook şubat ayında yaptığı yıllık hissedar toplantısında Apple'ın yapay zeka planlarını bu yılın ilerleyen dönemlerinde açıklayacağını belirtmişti. Tim Cook, şirketin 2024 yılında üretimsel yapay zeka alanında çığır açacağını da sözlerine eklemişti. 

Apple'ın yapay zeka alanındaki sessiz ve derin ilerleyişi, Kanada merkezli DarwinAI adlı bir yapay zeka girişimini satın almasıyla birlikte Mart ayında tekrar gündeme geldi. Apple şimdiye kadar ekrandaki varlıkların bağlamını anlayabilen yapay zeka sistemi ReALM ve fotoğraf düzenlemeye odaklanan yapay zeka modeli MGIE gibi modellerle karşımıza çıktı. 

Bunlara ek olarak Apple'ın iPhone'larda Gemini destekli özellik için Google ile ortaklık kurmak istediğini sizlere aktarmıştık. Aynı şekilde iOS 18 için Google ve OpenAI ile ortaklık kuracağı konuşulan Apple, Baidu'nun yapay zeka modellerini lisanslamak üzere görüşmeler gerçekleştirdi. 

Apple'ın yapay zeka stratejisinin Haziran ayında gerçekleşecek WWDC'de açıklanması bekleniyor. Apple'ın en önemli WWDC 2024 duyurusu ise yapay zeka odaklı bir App Store olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.