Apple, iOS 18'e gelecek üretimsel yapay zeka özellikleri için Baidu ile görüşüyor

Daha önce iOS 18 için Google ve OpenAI ile ortaklık kuracağı konuşulan Apple, Baidu'nun yapay zeka modellerini lisanslamak üzere görüşmeler gerçekleştiriyor. 
Apple, iOS 18'e gelecek üretimsel yapay zeka özellikleri için Baidu ile görüşüyor

Apple'ın iPhone'larda Gemini destekli özellik için Google ile ortaklık kurmak istediğini sizlere aktarmıştık. Şirket aynı zamanda GPT modellerini potansiyel olarak kullanmak için OpenAI ile de görüşmeler yaptığına dair haberlerle de gündeme geldi. Paylaşılan bilgilere göre Apple, şimdi de Baidu'nun yapay zeka modellerini lisanslamak üzere görüşmeler gerçekleştiriyor. 

Apple'ın bu hamlesi, Çin'deki müşterilerine yapay zeka özellikleri sunmaya yönelik olabilir. Ne de olsa Çin yasaları, yapay zeka modellerinin kullanılmasına izin verilmeden önce düzenleyici kurum tarafından onaylanmasını gerektiriyor. Çin'in bu konudaki yasa düzenleyici kurumu, bugüne kadar Baidu'nun Ernie Bot'u da dahil olmak üzere 40'tan fazla yapay zeka modelini onayladı.

Google'ın Çin'de yasaklı olduğunu düşünürsek, Apple'ın yapay zeka özellikleri için Baidu'nun kapısını çalması pek de şaşırtıcı değil. Aynı şekilde OpenAI'ın ChatGPT ürünün de Çin'de mevcut olmaması, Apple'a bu konuda çok fazla hareket alanı tanımıyor. 

Şu an itibariyle, Apple'ın üretimsel yapay zeka için herhangi bir sağlayıcıyla anlaşmaya vardığı düşünülmüyor. Bu anlamda görüşmelerin devam ettiğini söyleyebiliriz. 

Apple yapay zeka modelleri konusunda yaptığı görüşmeleri, muhtemelen Haziran ayındaki WWDC öncesinde nihayete erdirecek. Apple'ın Haziran ayında gerçekleştireceği geliştirici konferansı WWDC'de, yapay zeka özelliklerinin daha fazla hissedileceği iOS 18'in tanıtılması bekleniyor. iOS 18'de kendini göstermesi planlanan yapay zeka destekli özellikler, bazı görevleri cihaz üzerinde gerçekleştirecek. Bunun dışında kalan diğer görevler ise bulutta çalışan backend modellerine aktarılacak.

Apple'ın şimdiye kadar benimsediği yaklaşımla ilerlemesi halinde, iOS 18 Haziran ayında duyurulurken, yaz boyunca bir geliştirici beta sürümü yayınlanacak. Eylül ayında ise İOS 18 tüm iPhone kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulurken, iPhone 16 serisine önceden yüklenmiş olarak gelecek.

Şubat ayında Apple CEO'su Tim Cook, şirketin üretimsel yapay zeka özelliklerini bu yıl içinde tanıtacağını söyledi. Şirketin geçen yıl yayınladığı iş ilanlarına baktığımızda, Apple'ın üretimsel yapay zeka tarafından desteklenen çok sayıda dahili ve harici araç üzerinde çalıştığını görmekteyiz. Bununla birlikte, başka şirketlerle yapılacak ortaklıklarla üçüncü taraf yapay zeka teknolojisinden yararlanma söylentileri, Apple'ın kendi yapay zeka çalışmalarında beklendiği gibi ilerlemediği anlamına geliyor da olabilir. Ancak bunu bize zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.