Baidu'nun ChatGPT benzeri yapay zeka aracı: Ernie Bot

Baidu, yeni yapay zeka destekli chatbot'u Ernie Bot'u piyasaya sürdü. Ernie Bot, kullanıcılara açılmasını takiben 19 saat içinde 1 milyon kullanıcıya ulaştı.
Baidu'nun ChatGPT benzeri yapay zeka aracı: Ernie Bot

Çinli arama devi Baidu'nun ChatGPT benzeri yapay zeka destekli bir sohbet uygulaması üzerinde çalıştığını sizlere aktarmıştık. Baidu, Çin hükümetinin onayıyla yeni yapay zeka destekli chatbot'u Ernie Bot'u piyasaya sürdü. Ernie Bot'a, Baidu websitesi üzerinden ya da uygulama mağazalarından erişebiliyorsunuz. 

Tıpkı ChatGPT gibi Ernie Bot'u da komutlar (prompt) ve sorular aracılığıyla kullanabiliyorsunuz. Ernie Bot ile pazar analizleri hazırlamak, dokümanların özetini çıkarmak ya da pazaralama odaklı metinler, sloganlar oluşturmak mümkün.

Ernie Bot, dünyanın her yerinden tüm kullanıcılara açık olsa da aracı kullanabilmek için Çin merkezli bir telefon numarasına sahip olmanız gerekiyor. Aynı şekilde uygulama ABD'deki iOS ve Android uygulama mağazalarında yerini alsa da; yalnızca Çince dilinde hizmet vermekte. Bununla beraber şirket, Ernie Bot için bir eklenti mağazası da oluşturdu. 

19 saat içinde 1 milyon kullanıcı

Şirketin paylaştığı bilgilere göre, Ernie Bot, kullanıcılara açılmasını takiben 19 saat içinde 1 milyon kullanıcıya ulaştı. Şirket, Ernie Bot'un yanı sıra yapay zekaya özgü AI-native uygulama paketi de yayınlamayı planlıyor. Bu paket ile kullanıcıların yapay zekanın anlama, üretme, muhakeme ve hafıza yeteneklerinden yararlanması hedefleniyor. 

Baidu kurucu ortağı ve CEO'su Robin Li, şirketin Ernie isimli temel (foundation) modelini geliştirmek için gerçek dünyadan insan geri bildirimi toplayacağını dile getirdi. Böylece Ernie bot ilerleyen dönemde pek çok yenilik sunabilecek. 

Çin'in üretimsel yapay zekaya yönelik ana ilkeleri

Bu arada Çin hükümetinin yapay zeka uygulamaları konusunda sıkı bir tutuma sahip olduğunu belirtelim. Uygulamalar piyasaya sürülmeden önce güvenlik değerlemesine tabi tutulurken, Çin'in üretimsel yapay zekaya yönelik ana ilkelerine uyum sağlamalı. Bu kriterleri karşılayan şirketler arasında Ernie Bot'un yanı sıra SenseTime, Baichuan Intelligent Technology, Zhipu AI ve MiniMax yer almakta. 

Öte yandan Ernie Bot'un eğitim verilerinin ChatGPT ve Bard gibi uygulamalara kıyasla çok daha kısıtlı bir kapsama sahip olduğunu düşünebiliriz. Çünkü Çin'in üretimsel yapay zekaya yönelik ana ilkelerine göre üretimsel yapay zeka geliştiren şirketler, sosyalizmin temel değerlerine bağlı kalmalı. Aynı şekilde temel modeller için tüm eğitim verileri hükümet tarafından meşru kabul edilen kaynaklardan gelmeli. Böyle bakıldığında Ernie Bot'un, hem kullanıcı kazanımı hem de kullanıcı deneyimi açısıdan ChatGPT ve Bard gibi uygulamalarla rekabet etmekte güçlük çekeceğini söyleyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.