Birleşik Krallık, Microsoft ve Amazon'un yapay zeka şirketleri ile yaptığı iş birlikleri hakkında soruşturma başlattı

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, Microsoft ve Amazon'un yapay zeka girişimiyle olan ilişkisinin, ülkenin kurallarını ihlal edip etmediğine dair bir ön soruşturma başlattı. 
Birleşik Krallık, Microsoft ve Amazon'un yapay zeka şirketleri ile yaptığı iş birlikleri hakkında soruşturma başlattı

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (Competition and Markets Authority), Microsoft ve Amazon'un yapay zeka girişimiyle olan ilişkisinin, ülkenin kurallarını ihlal edip etmediğine dair bir ön soruşturma başlattı. 

İki teknoloji devi de bugüne kadar çeşitli yapay zeka girişimlerine milyonlarca dolar yatırım yaptı. Microsoft'un Paris merkezli Mistral AI ile olan yeni bağları da buna dahil. Meta ve Google DeepMind'ın eski çalışanları tarafından kurulan şirketin değeri şimdiden 2 milyar doların üzerinde. Microsoft ayrıca büyük dil modeli pazarında gelecek vadeden bir başka firma olan Inflection AI'a da yatırım yapmıştı.

Amazon ise Anthropic'e de yatırım yaptı. Anthropic, şu ana kadar yapay zeka ile ilgili araştırmalar üzerinde çalıştı ve insana yakın anlama seviyesine sahip olduğu söylenen büyük bir dil modeli geliştirdi. Kısa süre önce şirketin LLM'lerinin yakında Amazon Web Services'e geleceği bildirildi.

Competition and Markets Authority ise bu iş birliklerinin birleşme olarak sınıflandırılıp sınıflandırılamayacağını araştırdığını söyledi. Denetleme kurumu, ilişkilerin Birleşik Krallık'ın hızla büyüyen yapay zeka endüstrisini nasıl etkileyebileceği açısından bakacak. Soruşturma ise muhtemelen bu anlaşmaların ötesine geçecek.

CMA, yapay zeka pazarında yaklaşık 90 iş birliğinden oluşan bir ağın kurulduğunu söyledi. CMA'in birleşmelerden sorumlu direktörü Joel Bamford, "Temel modeller, sağlık, enerji, ulaşım, finans ve daha pek çok Birleşik Krallık sektöründeki ürün ve hizmetler de dahil olmak üzere hepimizin yaşam ve çalışma şeklini temelden etkileme potansiyeline sahip. Dolayısıyla, temel model piyasalarında açık, adil ve etkin rekabet, bu dönüşümün tüm faydalarının Birleşik Krallık'taki insanlar ve işletmeler ile teknolojinin büyüme ve üretkenlikte büyük bir rol oynadığı daha geniş ekonomimiz tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak için kritik öneme sahip." dedi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.