FTC, OpenAI ve Anthropic'e yapılan yatırımları soruşturuyor

Alphabet, Amazon, Anthropic, Microsoft ve OpenAI'a mektuplar gönderen FTC, şirketlerden bu yatırımların üretimsel yapay zekanın rekabet ortamı üzerindeki etkisini açıklamalarını istedi.
FTC, OpenAI ve Anthropic'e yapılan yatırımları soruşturuyor

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI ve Anthropic gibi daha küçük yapay zeka şirketlerine bulut hizmetleri sağlayan büyük teknoloji şirketlerinin yatırımlarını inceleyen bir soruşturma başlattı

Alphabet, Amazon, Anthropic, Microsoft ve OpenAI'a mektuplar gönderen FTC, şirketlerden bu yatırımların üretimsel yapay zekanın rekabet ortamı üzerindeki etkisini açıklamalarını istedi.

Yapay zeka geliştiricileri, büyük dil modellerini eğitmek, çalıştırmak ve ince ayar yapmak için pahalı GPU'lara ve işlemcilere ihtiyaç duyuyor. Yapay zeka şirketleri, GPU'lara ve işlemcilere daha ucuz bir şekilde erişmek adına genellikle bulut sağlayıcılarıyla ortaklıklar kuruyor. 

Bu noktada Anthropic'in Google ve Amazon'dan yatırım aldığını hatırlatalım. Amazon, 2023'ün Eylül ayında Anthropic'e 4 milyar dolar yatırım yapmıştı. Google da Şubat ayında yaptığı 300 milyon dolarlık yatırımın ardından şirketin yüzde 10 hissesine sahip oldu. 

Aynı şekilde OpenAI'a 2019 yılında 1 milyar dolar yatırım yapan Microsoft, OpenAI ile ortaklığını milyarlarca dolarlık bir yatırım ile genişlettiğini duyurmuştu. 

FTC, şirketler arasındaki belirli yatırım anlaşmaları ve ortaklıkların ürün sürümlerini ve gözetim haklarını nasıl etkilediği hakkında bilgi almak istiyor. FTC ayrıca, bu yatırımların sektördeki pazar payını, rekabeti ve satış artışı potansiyelini nasıl etkilediğini öğrenmeyi amaçlıyor. Yapay zeka ürünleri geliştirmek için kaynaklar konusunda rekabet olup olmadığı da soruşturma kapsamında değerlendirilecek. Son olarak FTC'nin her şirketin diğer devlet kurumlarına vermiş olabileceği bilgilerin analizini de istediğini belirtelim. 

Şirketler, 45 gün içinde FTC'ye yanıt vermek durumunda. Şu an için Anthropic, OpenAI ve Amazon konu hakkında sessizliğini koruyor. 

Microsoft rekabet ve piyasa düzenleme grubu kurumsal başkan yardımcısı Rima Alalily ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Önemli Amerikan şirketleri birlikte çalıştığı için ABD, küresel bir yapay zeka liderliği pozisyonu üstlendi. Microsoft ve OpenAI gibi bağımsız şirketlerin yanı sıra diğer birçok şirket arasındaki ortaklıklar rekabeti teşvik ediyor ve inovasyonu hızlandırıyor. FTC'ye çalışmasını tamamlamak için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamayı dört gözle bekliyoruz."

Google da yaptığı açıklamada FTC'nin çalışmasının, müşterilerin başka seçeneklere geçişini zorlaştıran şirketleri ortaya çıkaracağını umduğunu ifade etti. Paylaşılan bilgilere göre ABD hükümeti, OpenAI ve Microsoft arasındaki ilişkiyi araştırmaya yüksek seviyede ilgi duyuyor. Öyle ki; hükümetin soruşturmayı kimin başlatacağı konusunda Adalet Bakanlığı ile tartıştığı gündeme geldi. 

FTC Başkanı Lina Khan açıklamasında sağlıklı rekabeti engelleyen taktiklere karşı korunması gerektiğini ifade etti ve ekledi: 

"Çalışmamız, hakim şirketler tarafından sürdürülen yatırımların ve ortaklıkların inovasyonu bozma ve adil rekabeti baltalama riski taşıyıp taşımadığına ışık tutacaktır."

Son olarak OpenAI ve Microsoft ilişkisini yakından incelemek isteyen tek kurumunun FTC olmadığını da belirtelim. Microsoft'un 10 milyar dolarlık OpenAI ortaklığı, Avrupa Komisyonu tarafından mercek altında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.