Microsoft CEO'su Satya Nadella: "Sam Altman, OpenAI'a bir şekilde geri dönebilir"

Microsoft CEO'su Satya Nadella, verdiği röportajlarda; Sam Altman'ın OpenAI'a bir şekilde geri dönebileceğini ifade etti.
Microsoft CEO'su Satya Nadella:

Yapay zeka alanındaki yıldız isimlerinden Sam Altman'ın OpenAI CEO'luğundan kovulduğunu geçtiğimiz günlerde sizlere aktarmıştık. Bunun ardından OpenAI'ın en büyük yatırımcıları arasında bulunan Microsoft'un CEO'su Satya Nadella, OpenAI kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman'ın Microsoft'a katılacağını duyurmuştu. Satya Nadella'nın açıklamaları bununla sınırlı kalmadı. Nadella, verdiği röportajlarda; Sam Altman'ın OpenAI'a bir şekilde geri dönebileceğini ifade etti.

Sam Altman'ın OpenAI'a geri dönüp dönmeyeceği konusundaki sorulara; bunun OpenAI yönetim kurulunun, yönetiminin ve çalışanlarının seçeceği bir şey olduğunu söyledi ve ekledi:

Microsoft, OpenAI ile açıkça ortak olmayı seçti ve açıkçası bu OpenAI'daki insanların orada kalmasına veya Microsoft'a gelmesine bağlı, bu yüzden her iki seçeneğe de açığım. 

Satya Nadella'nın açıklaması, Altman'ın Microsoft'a geçişinin tamamlanmış bir anlaşma olmadığını öne süren iddiaları doğrular nitelikte. Bu iddialara göre; Sam Altman'ın ayrılışının arkasında OpenAI'ın baş bilim insanı Ilya Sutskever yer alıyor. Ilya Sutskever'in konu hakkındaki fikrinin değişmesiyle, Sam Altman'ın OpenAI'a dönmesi için geriye kalan üç yönetim kurulu üyesinden ikisinin değişmesi yeterli. Bu noktada Sam Altman'ın gidişinin yanı sıra Brockman'ın da yönetim kurulu başkanlığından azledildiğini hatırlatalım.

Nadella'nın paylaştıklarına göre; Microsoft, yatırımcı ilişkileri de dahil olmak üzere yönetim süreçleriyle ilgili bir şeylerin değiştiğini görmek istiyor. Bu bağlamda Microsoft'un Sam Altman'ın görevden alındığını çalışanlarla hemen hemen aynı zamanda yani kamuoyuna açıklanmadan yalnızca dakikalar önce öğrenmesi, şirketin bu yaklaşımında etkin rol oynamış olabilir. 

Burada OpenAI'ın yapılanmasından da bahsetmekte fayda var. OpenAI'ın yönetim kurulu bir kâr amacı gütmeyen kuruluşuna bağlı. Şirket, bu kuruluş tarafından yönetilmekte. Üstelik yatırımcıların söz konusu yönetim kurulunda koltukları bulunmuyor. Buna, şimdiye kadar OpenAI'a 10 milyar doların üzerinde yatırım yapan Microsoft da dahil. 

Sam Altman'ın gitmesinin ardından CEO olarak atanan CTO Mira Murati dahil olmak üzere pek çok çalışan OpenAI yönetimine tepki gösterdi. Bu esnada OpenAI'ın yeni CEO'su Twitch'in eski CEO'su Emmett Shear oldu. Ancak bu durum, çalışanların kızgınlığına set çekemedi. OpenAI'ın yaklaşık 500 çalışanı, yönetim kurulunun istifasını istedi

Satya Nadella'nın açıklamasının ardından ne gibi adımlar atılacağını ve bu adımların OpenAI'ı nasıl şekillendireceğini hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.