Meta Connect etkinliğinden öne çıkanlar: Quest 3, Ray-Ban Meta akıllı gözlükler ve Meta AI

Meta Connect'te Meta Quest 3 başlığının detayları aktarılırken, Ray-Ban ortaklığıyla hazırlanan son model akıllı gözlükler tanıtıldı.
Meta Connect etkinliğinden öne çıkanlar: Quest 3, Ray-Ban Meta akıllı gözlükler ve Meta AI

Dün gerçekleşen Meta Connect etkinliğinde birbirinden farklı duyurular paylaşıldı. Uzun süredir merakla beklenen Meta Quest 3 başlığının detayları aktarılırken, Ray-Ban ortaklığıyla hazırlanan son model akıllı gözlükler de tanıtıldı. Aynı şekilde Meta CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin yapay zeka cephesindeki yeni güncellemelerden bahsetmeyi ihmal etmedi. Gelin, tüm bu gelişmelerin detaylarına birlikte bakalım. 

Meta Quest 3 

Meta, Meta Quest 3'ü ilk olarak Haziran ayında görücüye çıkarmıştı. Ancak ürünün tüm detaylarının paylaşılması birkaç ay aldı. Meta Quest 3, tam renkli geçiş özelliğine sahip. Ürünün, artırılmış gerçeklik öğelerini içinde bulunduğunuz fiziksel ortam ile bir araya getirdiğini söylemek mümkün. 

Meta Quest 3, Qualcomm'un Snapdragon XR2 Gen 2 çipiyle çalışıyor. Böylece şirketin iddia ettiğine göre Quest 2'nin iki katı performans gösteriyor. Şirket Meta Quest 3 ile kullanıcılara daha yüksek çözünürlük ve daha geniş bir alan derinliği sunmakta. Meta Quest 3 modelinin ekran yenilenme hızı ise 90Hz.

Bu yeni modelde göz bebekleri arası mesafeyi ayarlamak için bir kadran bulunuyor. Bu sayede normal hayatta gözlük takanlar, cihazı daha elverişli bir şekilde kullanabiliyor. Quest kontrolörleri ise dokunsal geri bildirim özelliğine kavuştu. Bu bağlamda şirket, izleme halkalarını kaldırdı. Paylaşılan bilgilere göre; izleme, bu yeni sensörler ile gerçekleştirilecek. 

Meta, Quest 3, yeni sanal gerçeklik oyunları ve deneyimleri ile karşımıza çıkıyor. Ancak bu konuda en önemli gelişmelerden biri Aralık ayından itibaren Quest 3'ün Xbox Cloud Gaming'i destekleyecek olması. Aynı şekilde Microsoft 365 ürünleri de yıl sonuna kadar Quest'te yerini alacak. Son zamanlarda Microsoft ve Meta'nın Llama2 de dahil olmak üzere sıkı bir iş birliği içinde olduğunu söylemek mümkün. 

10 Ekim'de satışa çıkması beklenen Meta Quest 3 ön siparişe açılmış durumda. Ürün, 128GB depolama için 500 dolardan başlayan fiyatlarla kullanıcıların ilgisine sunuluyor.

Ray-Ban Meta akıllı gözlükler 

Ray-Ban Meta akıllı gözlükleri de Meta Connect etkinliğinde tanıtılan bir diğer ürün oldu. Bir süredir Ray -Ban ile iş birliği içinde olan Meta, Meta Smart Glasses modelini tanıttı. 12MP geniş açı kameraya sahip olan akıllı gözlükle 60 fps ve 1080 piksel çözünürlüğünde videolar kaydedebiliyor. Her ne kadar kayıt süresi 60 saniye ile sınırlı olsa da, çekilen görüntüler Hikaye paylaşımında kullanılabilir. Gözlükler, 32 GB'lık dahili hafızası, uzamsal ses teknolojisine sahip 5 mikrofonu ve daha yüksek sese sahip hoparlörleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. 

Ön siparişe açılan Ray-Ban Meta akıllı gözlükleri 299 dolar fiyat etiketine sahip. Gözlükler, kullanıcılara teslim edilmek üzere 17 Ekim'de yola çıkacak. 

Yapay zeka gelişmeleri

Geçtiğimiz günlerde Meta'nın farklı personalara sahip üretimsel yapay zeka chatbotları üzerinde çalıştığını sizlere aktarmıştık. Meta'nın bu botlardan onlarca üretmeyi planladığı konuşuluyordu. Şirketin bu gelişmeyi Meta Connect etkinliğinde duyuracağı beklenmekteydi ve beklendiği gibi de oldu. Yapılan açıklamalar kapsamında şirket, ünlülerin kendi chatbotlarını oluşturabilmesini de sağlayacak. 

Bunun yanı sıra Meta'nın yeni üretimsel yapay zeka asistanı Meta AI Studio, WhatsApp, Messenger, Instagram ve yeni donanımlarda yerini alacak.

Ayrıca Instagram'da yapay zeka ile görsel düzenleme dönemi başlıyor. Meta, Instagram için "restyle" ve "backdrop" isimli iki farklı yapay zeka aracı tanıttı. Restyle güçlendirilmiş bir yapay zeka filtresine benziyor ve kullanıcıların mevcut fotoğraflarını farklı görünümlere dönüştürmelerine imkan tanıyor. Backdrop özelliği ile kullanıcılar "beni bir kutup ışıklarının önüne koy" gibi komutlar yazarak, ilgili arka plan uygulanmış görüntünün yeni bir versiyonunu da oluşturabilecekler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.