ChatGPT insanlığı tehdit eder mi?

Yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, neredeyse her şeyi biliyor. Bu insan eliyle yapılmış şimdiye kadar ki en ilginç ve korkutucu teknolojik gelişme olarak görülüyor.
ChatGPT insanlığı tehdit eder mi?

İnsansı cevaplarıyla herkesi şaşırtan ChatGPT, ABD'de doktorluk yapmak için gereken oldukça zorlu bir sınavı geçti. Araştırmacılar yapay zekaya sahip sohbet robotunun bu başarısını, klinik yapay zeka gelişiminde bir kilometre taşı olarak değerlendirdi. DoNotPay adlı bir kuruluş, insanları mahkemede hız cezalarına karşı savunmak için ChatGPT'yi kullandı. Ayrıca kısa bir süre önce bir gazeteciyi de azarladı. Bir Twitter kullanıcısını da tehdit etti. Yani tehditkar mesajlar yolladı. 

Yapay zeka gittikçe insanlaşıyor mu sorusu akla düşüyor. Yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, neredeyse her şeyi biliyor. Bu insan eliyle yapılmış şimdiye kadar ki en ilginç ve korkutucu teknolojik gelişme olarak görülüyor.

Birçok soruya doğal cevap veriyor. Bu özelliğiyle Google'a alternatif olarak gösteriliyor. Ama ChatGPT bir taraftan matematik denklemleri çözüyor, temel akademik makaleler, edebi metinler, tezler, film senaryosu gibi metinleri yazıyor, hata ayıklıyor. 

Kasım ayında daha karmaşık yönergeleri işleyerek ve daha uzun biçimli içerik üreterek öncüllerini iyileştirdiği bildirilen "text-davinci-003" adlı yeni bir modeli duyurdu. Bu özellik sayesinde kafiyeli şiir yazabiliyor.

Bir tehdit unsuru mu?

Bu bazı çevrelerde ChatGPT'nin cevapları belli bilgiyi isteyen derslerde ve mesleklerde bir tehdit konumunda olduğu düşünülüyor. Çünkü uygulama bir insanın diğer bir insan benzeri dille cevap veriyor. Bu noktada iş dünyasının da gündemine düştü. ChatGPT’nin editörlükten avukatlığa kadar çeşitli mesleklerin yüzde 20’sini insanların yerine yapabileceği konuşuluyor. İletişim alanlarında faaliyet gösteren meslek gruplarının yerini alması bekleniyor.

Okullarda yasaklandı

OpenAI CEO'su Sam Altman, ChatGPT'nin sağlık hizmetlerini karşılayamayan insanlara tıbbi tavsiye verebileceğini söyledi. Sohbet botunun halihazırda kişiselleştirilmiş tıbbi tavsiyeler sağlayabileceği ve sağlık sorunlarının teşhis edilmesine yardımcı olacağı konuşuluyor.

Birkaç gün önce Altman insanlığı tehdit eden ve korkutucu yapay zeka araçlarının çok uzakta olmadığı bir gelecekten bahsettiği bir tweet attı. Altman, kurumlardan bu yapay zeka araçlarıyla ne yapılacağına karar vermeleri için düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu. "Toplumun bu kadar büyük bir şeye uyum sağlamak için zamana ihtiyacı var" diyerek bu konudaki fikrini dile getirdi. 

Bir taraftan New York Şehri Eğitim Departmanı, yapay zeka tabanlı robotun öğrencilerin eğitimine zarar vereceği endişesiyle ChatGPT’yi yasakladı. Artık New York’ta bulunan okulların bünyesindeki ağlarda ve cihazlarda robota erişilemeyecek. 

OpenAI nasıl başladı?

Arama motorlarının yerini alacağı düşünülen ChatGPT 30 Kasım’da  OpenAI tarafından piyasaya sürüldü. 5 Aralık’ta tarihin en hızlı büyüyen uygulaması ünvanı alarak 1 milyondan fazla kişiye ulaştı. Bir yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI, 2015 yılında Sam Altman, Elon Musk, Greg Brockman ve Ilya Sutskever tarafından bir yapay zeka geliştirme laboratuvarı olarak kuruldu. Elon, Şubat 2018'de yönetim kurulundan istifa etti. Toplam 1 milyar dolar yatırımla faaliyete geçen şirket, 2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolar yatırım daha aldı

Araştırmacılara göre yapay zeka, insan zekasının çok gerisinde

Şubat 2022'de baş bilimcisi ve kurucu ortağı Ilya Sutskever, yapay zekanın bilinçlenmeye başlamış olabileceğini belirtti.  Sutskever'ın ortaya attığı iddia bir hayli ilginç, zira yapay zeka araştırmacıları arasında yaygın olarak kabul edilen fikir, teknolojinin son on yılda büyük ilerlemeler kaydettiği, ancak yine de insan zekasının çok gerisinde kaldığı yönünde seyrediyor. Yani araştırmacılara göre aslında bir ilerleme var, ancak Sutskever'ın izah ettiği şekilde değil. 

İnsan aklının ötesine geçme potansiyeli olan teknolojik gelişmeler eminim birçok kişiyi tedirgin ediyor. ChatGPT ve çevresinde geliştirilen teknolojilerin insanlığı tehdit edip etmeyeceği ise en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Dünya genelinde robot ya da yapay zekanın otomatik olarak insanların yerini aldığı sürecin bir gecede gerçekleşmeyeceği düşünülüyor olsa da ChatGPT'nin becerilerinin zarar ve faydaları bu görüşü çürütebilecek nitelikler taşıyor. 

Yapay zekanın insanlığı tehdit edip etmediği, şu an için kesin bir cevap bulamıyor olsa da gelişen teknoloji bize bu sorunun cevabını yakın bir gelecekte verebilir. Ancak yapay zekanın tehdit oluşturduğunu düşünüp bu teknolojinin karşısında olmaktansa insanlar ile yapay zekanın bir arada hareket etmesinin, kısacası insanların yapay zekayı hayatlarına entegre etmesinin hepimiz için daha kazançlı olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.