Togg'un ilk aracını denedik ve üretim kampüsünü gezdik

Togg'un seri üretimine hazırlandığı bugünlerde kampüsünü ziyaret ettik ve ilk aracını test ettik.

Geçtiğimiz yıl bu zamanlar Togg'un bir otomobilden fazlasına dair ortaya koyduğu vizyonu sizlere aktarmıştık. Bu geçen süreçte ABD'de lansmanı gerçekleştiren, blockchain varlığını açıklayan, ve de Hopi, Türk Hava Yolları, Trendyol, Blindlook, Shell dahil iş birliklerini açıklayan Togg, 29 Ekim'de ilk aracını üretim bandından indirdi.

Ben de bu hafta içerisinde Togg'un Teknoloji Kampüsü diye adlandırdığı üretim tesisini gezdim ve de akıllı cihazımız diye bahsettiği ilk otomobilini test ettim. Videoda sonda yer alsa da kampüs ile başlayayım, 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip tesisin en öne çıkan noktası ise Güvenç Özel’in Togg dijital eseri oluyor. 20 metre yüksekliğinde 200 metre genişliğinde toplam 4 bin 200 metrekarelik bir alana uygulanan bir eser olduğunu da belirtelim. Kampüste neler var konusunda ise şunları belirtebilrim: Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de barındırıyor.

Seri Üretim 29 Ekim’de seri üretime geçen Togg, şu anda seri üretim bandından inen cihazlarını sertifikasyon ve homologasyon süreçleri için yurtdışındaki akredite test merkezlerine gönderiyor. Cihazlar 16’sı yeni regülasyon olmak üzere 92 adet farklı test tabi tutuluyor. Şu ana kadar teste gönderilen cihaz sayısı aralık sonu itibarıyla toplam 165 olacak. Cihazlar testlerini tamamlayıp tip onaylarını alacaklar. Tip onaylarının alınmasının ardından da siparişlerin gelmesiyle birlikte kullanıcıya yönelik seri üretim başlayacak. Mart ayı sonunda da Togg akıllı cihazı yollarda olacak. Donanım / Menzil Akıllı cihazın arkadan itişli (159.9 kW) ve dört çeker (320 kW) olmak üzere 2 farklı versiyonu bulunuyor. Menzil opsiyonları da 300 km ve 500+ km. 

Togg C-Suv özellikleri

Test pisti 1.6 kilometre uzunluğunda olan kampüste Togg'un seri üretimine başlayacağı C-Suv aracını test ettim. En çok merak edilen noktalardan bir tanesi Togg’un fiyatının şubat ayında açıklanacağını belirtelim. Yine Şubat ayında ön siparişler de alınmaya başlanacak. İlk yıl 20 bin adet üretilecek aracın siparişleri bireysel kullanıcılar öncelikli olmak üzere alınacak ve 2023 yılı boyunca teslim edilecek. 

Akıllı cihazda, yüksek hızlı şarj cihazlarıyla bir bataryanın doluluk oranı ortalama 25 dakika içinde yüzde 20’den yüzde 80’e ulaşabilecek. Doğuştan elektrikli modüler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak. 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

Gelirlerde hizmet/satış dengesi

Togg'un bu dönemde paylaştığı iş birlikleri ise araç satışının ötesinde bir ekosistem yaratmak istemesi olduğunu belirtmiştim. Dün sizinle paylaştığımız haberde Mercedes'in aracında var olan donanımı abonelikle sunması gibi farklı kanalları test eden günümüz otomotiv dünyasında Togg da mobilite ekosistemini yaratarak, araç satışı haricinde hizmet servisleri ile de gelir elde etmek istiyor. Servisleri odağına alan Togg, hem Togg mobil uygulamasını hem de yapay zekâ destekli dijital asistanı ToggCare’i devreye yakında duyurucak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.