Togg, CES 2022 sahnesinde global lansmanını gerçekleştirdi

2030’a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon adet araç üretilmesinin planladığını belirtilen Togg lansmanında, 2022 sonunda ilk seri üretim aracını banttan indirecek.
Togg, CES 2022 sahnesinde global lansmanını gerçekleştirdi

Togg, teknoloji dünyasının önemli buluşma noktası CES 2022’de dünya marka lansmanını gerçekleştirdi. ABD’nin Las Vegas şehrinde 5-7 Ocak tarihleri arasında düzenlenen CES’e vizyon otomobiliyle katılan Togg, yeniliklerini bir basın toplantısıyla dünya kamuoyuna duyurdu.

Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, klasik bir otomobil şirketi olmadıklarını ve kendilerini bir teknoloji şirketi olarak tanımladıklarını söyledi. Otomotiv endüstrisinin büyük bir hızla mobilite ekosistemine dönüştüğünü belirten Karakaş, değişen kullanıcı beklentileri doğrultusunda telefonda yaşanan dönüşümün, bugün otomotivde yaşandığını, yakın gelecekte büyük olanın değil daha çevik, yaratıcı, iş birliğine açık, kullanıcı odaklı organizasyonların başarılı olacağını belirtti. 

350’den fazla use-case çalışıldı; 40’ın üzerinde yenilikçi konsept belirlendi

Togg'un akıllı cihazı kullanıcı odaklı (user-centric), akıllı (smart), empatik (emphatic), bağlantılı (connected), otonom (autonomous), paylaşımlı (shared) ve elektrikli (electric) olarak tanımlanıyor ve her türlü tasarım, ürün geliştirme de bu şekilde oluşturuluyor. Karakaş, bu özellikleri temsil eden Use-Case Mobility® kavramını tüm dünyaya anlatıp tescil ettirdiklerinin altını çiziyor.

350’den fazla use-case (kullanıcı senaryosu) çalışarak 40’ın üzerinde yenilikçi konsept belirlediklerini söyleyen Karakaş, 2000’den fazla kişinin katıldığı kantitatif araştırma, 30’un üzerinde focus grup ile birebir görüşme yaptıklarını ve böylelikle önceliklendirdikleri konseptlere bağlı olarak bir ‘Kullanıcı Yolculuğu Haritası’ çıkardıklarını sözlerine ekliyor.

Togg, yaptığı iş birliği ile kendi bataryasını üretecek

Togg, Farasis Energy ortaklığıyla kurduğu Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri şirketiyle bataryasını kendi üretecek. İş planı içinde batarya Ar-Ge’si yapıp kimya geliştirmek de var. Mevcut ve geliştirilecek olan batarya ürün gamı ile hem her tür elektrikli araç için batarya temin etmeyi hem de otomotiv dışı sektörlerde de önemli bir batarya, enerji depolama sistemleri sağlayıcısı olunması hedefleniyor.

Togg logosunun seçim sürecine de değinen Karakaş, global bir marka oluştururken doğum yerinin Türkiye olduğu bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, logo tasarımında iki ok, ortasında değerli taş şeklini oluşturacak şekilde kaynaşarak, Doğu ve Batı’nın bir araya gelmesini simgelediğini söylüyor. Logodaki dualite temasının hem dış hem de iç tasarımda Doğu ve Batı arasında rasyonel ve duygusal bir denge yaratma fikrini beslediğini belirtiyor.

2030’a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon adet araç üretilmesi planlanıyor

2030’a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon adet araç üretmeyi planlayan Togg, 2022 sonunda ilk seri üretim aracını banttan indirecek. Homologasyon testlerinin tamamlanmasının ardından da 2023 yılının ilk çeyreğinde C segmentindeki ilk araç SUV pazara çıkacak. Ardından da yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV’nin de aileye katılmasıyla, aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak.

Togg’un CES 2022’de dünyaya tanıttığı Transition Concept Smart Device olarak isimlendirilen vizyon otomobili, Murat Günak liderliğinde Pininfarina stratejik ortaklığıyla tasarlanıp, Turkish Cargo uçağıyla ABD’ye getirildi. Otomobil, Togg DNA’sında bulunan stilistik özelliklerin korunduğu bir fastback. 

Togg ayrıca tesisinin bulunduğu Gemlik’te, asırlık zeytin ağaçlarının sağlıkla yaşaması için temiz üretim yapıyor.

CES'te neler oldu?

CES’teki standın girişinde Togg logosu şeklinde yerleştirilen 4 ekrandan, şirketin vizyonu da yansıtıldı. Her bir ekranda Togg ekosistemini oluşturan temel özelliklere vurgu yapıldı. Diğer yandan, ünlü mimar, tasarımcı ve sanatçı Güvenç Özel, CES kapsamında Togg için yapay zekâ ile sanatı bir araya getirdi. Özel’in, "Kelimelerin Anlamlarının Görselleştirilmesi" temasıyla yaptığı dijital çalışma, insan ve teknolojiyi merkeze aldı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.