Deniz üstü nükleer enerji sistemleri geliştiren ABD merkezli Bluecore Energy, Borusan Grubu’nun kurumsal girişim sermayesi şirketi Borusan Ventures'tan yatırım aldı. Bluecore Energy’nin Silverton Partners liderliğinde gerçekleşen 50 milyon dolarlık tohum yatırım turuna Borusan Ventures’ın yanı sıra Slauson & Co, Harlem Capital Partners, Precursor Ventures ve LMNT Ventures ile VC ve melek yatırımcılar olmak üzere çeşitli yatırımcılar katıldı.
Bluecore Energy, küçük modüler reaktörleri mavna gibi yüzer platformlar üzerine yerleştirerek limanlar, kıyıdaki sanayi tesisleri ve veri merkezleri için kesintisiz ve düşük karbonlu enerji üretmeyi hedefliyor. Şirketin yaklaşımı, enerji üretim sistemlerinin ihtiyaç duyulan bölgelere deniz yoluyla taşınabilmesini mümkün hale getirmeye dayanıyor.
Bluecore’un geliştirdiği ilk sistemin yaklaşık 10 megavat kesintisiz güç sağlaması ve yakıt ikmali yapılmadan yıllarca çalışabilmesi planlanıyor. Elektrik ihtiyacının yükselmesi durumunda sisteme yeni üniteler eklenerek toplam kapasitenin artırılması da hedefleniyor. Şirket özellikle mevcut elektrik şebekelerinin artan enerji talebini karşılamakta zorlandığı bölgeleri hedefliyor. Yapay zeka veri merkezlerinin ve sanayi tesislerinin giderek yükselen elektrik tüketimi, Bluecore’un çözümünün potansiyel kullanım alanları arasında öne çıkıyor.
Şirket uzun vadede sistemini yük gemilerine enerji sağlamak için de kullanmayı planlıyor. İlk uygulama Long Beach Limanı'nda Bluecore Energy’nin teknolojisinin ilk uygulama noktası ABD’deki Long Beach Limanı olacak. Şirket, ilk mavnasını ve test reaktörünü bölgeye taşıyarak mühendislik ve test çalışmalarına başladı. Liman operasyonlarının ve yük elleçleme ekipmanlarının elektrifikasyonu nedeniyle Long Beach Limanı'nın elektrik ihtiyacının önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması bekleniyor. Bu nedenle liman, Bluecore’un sistemini gerçek operasyon koşullarında test etmesi ve ölçeklendirmesi açısından önemli bir pilot alan olarak konumlanıyor.
Bluecore Energy Kurucusu ve CEO’su Kofi Asante, şirketin 70 yılı aşkın süredir kullanılan su soğutmalı nükleer reaktör teknolojisinden yararlandığını belirtiyor. Şirket, bu teknolojiyi daha küçük ölçeğe uyarlayarak mavnalar üzerine taşıyor ve küçük modüler reaktörleri seri olarak üretmeyi hedefliyor.
Borusan Ventures Kurucusu ve Başkanı Defne Kocabıyık Narter ise yapay zekanın yaygınlaşması ve sanayideki dönüşümle birlikte güvenilir ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacın arttığına dikkat çekiyor. Narter, Bluecore’un nükleer reaktör teknolojisini denizcilik altyapısıyla birleştirerek enerjiyi doğrudan ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırmasının şirketin yatırım yaklaşımıyla örtüştüğünü ifade ediyor.
Görsel Kaynak: Bluecore Energy
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap