WWDC 2022'de öne çıkan yenilikler

Etkinliğin öne çıkan yeniliklerinin başında iOS 16, yeni bir MacBook Air ve M2 işlemci geliyor. Bunun dışında yeni watchOS ve iPadOS sürümleri de tanıtılanlar arasında yer alıyor.
WWDC 2022'de öne çıkan yenilikler

Apple'ın geliştirici konferansı WWDC 2022'nin ilk etabı diyebileceğimiz, tüm güncellemelerin ve yeniliklerin paylaşıldığı Keynote etkinliği dün gerçekleşti. Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla canlı bloglama ile sizlere aktardığımız etkinliğe dair birçok içeriği de sizlerle paylaştık.

Etkinliğin öne çıkan yeniliklerinin başında hiç şüphesiz iOS 16, yeni bir MacBook Air ve M2 işlemci geliyor. Bunun dışında yeni watchOS ve iPadOS sürümleri de tanıtılanlar arasında yer alıyor. Bu haberimizde, dünkü etkinlikte tanıtılan kayda değer gelişmeleri toplu halde sizlerle paylaşmak istedik.

iOS 16

iOS 16 ile kilit ekranından mesajlaşmaya, cüzdandan video için live text özelliklerine pek çok alanda yenilikler tanıtıldı. Kilit ekranına kişiselleştirme için özellikler ekleyen Apple, bunu şimdiye kadar kilit ekranında yaptıkları en büyük güncelleme olarak nitelendirdi. Bu bağlamda ekrana "Always on display" özelliği gelirken, kilit ekranını da kişiselleştirerek, saati, renkleri, düzenlemek mümkün hale geldi. Kilit ekranına yeni Widget eklemek kolaylaştırıldı. 

iOS 16 ile şimdi de Canlı Etkinlikler (Live Activities) özelliği geldi. Apple, Focus Filters özelliğini tanıttı. Apple, iOS 16 ile mesaj düzenleme özelliği getirdi.

Apple Pay Later

Apple, Apple Pay Later özelliği ile birlikte kullanıcılarına taksitlendirme imkanı da sunmuş olacak. Apple Pay Later özelliği, Apple Pay ile yapılacak olan ödemeleri 4 eşit parçaya bölebiliyor. Konferansta paylaşılan görsellerde Apple Pay Later ile iki haftada bir ödeme seçeneğinin sunulduğunu görüyoruz. Apple Pay Later ile herhangi bir komisyon alınmadığını da ekleyelim. Kısacası yapılan taksitlendirme için herhangi bir ek ücret talep edilmiyor. Apple Pay Later ile gerçekleştirilecek olan tüm ödeme detayları Apple Cüzdan uygulaması üzerinden takip edilebiliyor. Bu özellik şu anda ABD'de kullanılabiliyor.

Yeni MacBook Air ve M2 çipi

M1 çipi ile birlikte başlayan Apple Silicon dönüşümü M2 ile birlikte devam ediyor. Apple tarafından aktarılan bilgilere göre ikinci nesil 5 nanometre teknolojisiyle üretilen M2, M1’in watt başına performansını yüzde 18 daha hızlı CPU, yüzde 35 daha güçlü GPU ve yüzde 40 daha hızlı Neural Engine ile ileriye taşıyor.

M2 işlemcisini kullanacak ilk model ise tasarım anlamında büyük bir yenilik yaşayan MacBook Air oldu. Yenilenen MacBook Air modeli; 1080p FaceTime HD kamerası, dört hoparlörlü ses sistemi ve 18 saate kadar pil ömrü gibi özelliklere sahip olacak. Gümüş, uzay grisi, gece yarısı ve yıldız ışığı olmak üzere 4 farklı renk seçeneği sunan yeni MacBook Air modeli, 11,3 mm kalınlığa ve 1,2 kg ağırlığa sahip. 67 W USB-C güç adaptörüyle birlikte hızlı şarj desteğine de kavuşan yeni MacBook Air, şarj seviyesini 30 dakikada yüzde 50’ye kadar çıkarabiliyor.

Süreklilik Kamerası

Bu özellik, Mac kullanıcılarının iPhone'larını web kamerası olarak kullanabilmesini sağlıyor. Mac, yakınındaki iPhone’un kamerasını aygıtı uyandırmaya veya seçmeye gerek kalmadan otomatik olarak tanıyıp kullanabiliyor. Hatta daha fazla esneklik için iPhone kablosuz olarak da Mac’e bağlanabiliyor. Ana Sahne, Portre modu ve kullanıcının yüzünü net bir biçimde aydınlatırken arka planın parlaklığını azaltan yeni Stüdyo Işığı efektinin de dahil olduğu özellikler, Süreklilik Kamerası ile birlikte tüm Mac bilgisayarlara geliyor.

watchOS 9 ile yeni sağlık güncellemeleri (Uyku takibi, ilaç takibi ve daha fazlası)

Apple yeni akıllı saatiyle sağlık takibi konusunda dikkat çeken güncellemelerle gündeme geldi. Uyku uygulamasına getirdiği uyku evreleri, ilaç takibi, FDA onaylı yeni potansiyel atriyal fibrilasyon (AF) belirtilerini tespit etme gibi özelliklerle kullanıcılara kendi durumları hakkında daha detaylı bilgiler sunacak.

watchOS 9’un uyku takibi özelliği artık uyku evreleri ile daha da fazla bilgi sunacak. İvmeölçer ve kalp atış hızı sensöründen alınan sinyaller sayesinde Apple Watch, kullanıcıların REM, Yüzeysel veya Derin uyku evrelerine ne zaman geçtiğini algılayabilecek.

Apple Watch ve iPhone’daki yeni İlaçlar deneyimi kullanıcıların ilaçları, vitaminleri ve besin takviyelerini kontrol ve takip etmelerine yardımcı olacak. Bu deneyim sayesinde kullanıcılar ilaç listeleri hazırlayıp programlar ve anımsatıcılar oluşturacak. Sağlık uygulamasında ilaçlarıyla ilgili bilgileri görebilecek. Bu, kullanıcıların ilaç takibini takip etmelerini kolaylaştıracak. Hatta günde birden fazla kez, haftada bir veya gerektiğinde alınan ilaçlar için özel programlar oluşturulabilecek. Kullanıcılar, ilaçlarını takip etmek için anımsatıcılar ayarlayabilecek.

İşCep’ten İş Bankası müşterisi olun
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.