watchOS 9'a sağlık özelinde dikkat çeken güncellemeler geldi

Apple, akıllı saatlerine yön veren yeni watchOS 9'u da tanıttı. Apple yeni akıllı saatiyle sağlık takibi konusunda dikkat çeken güncellemelerle gündeme geldi.
watchOS 9'a sağlık özelinde dikkat çeken güncellemeler geldi

WWDC 2022 kapsamında Apple, akıllı saatlerine yön veren yeni watchOS 9'u da tanıttı. Apple yeni akıllı saatiyle sağlık takibi konusunda dikkat çeken güncellemelerle gündeme geldi. Uyku uygulamasına getirdiği uyku evreleri, ilaç takibi, FDA onaylı yeni potansiyel atriyal fibrilasyon (AF) belirtilerini tespit etme gibi özelliklerle kullanıcılara kendi durumları hakkında daha detaylı bilgiler sunacak. 

Apple, sağlık takibi özellikleri üzerinde çalıştığını uzun süredir çalışıyor. Şirket, antrenman uygulamasını güncelledi. Digital Crown ile geçiş yapılabilen kolay okunabilir Antrenman Görünümleri dikkat çekiyor. Bu sayede kullanıcılar farklı antrenman stillerine ait önemli ölçümleri görebilecek. watchOS 9’da yer alan Antrenman uygulamasının gelen Özel Antrenmanlar özelliğiyle çalışma ve dinlenme aralıkları içeren bir antrenman yapısı oluşturulabilecek. Fitness uygulamasında hassas analizler sunan interaktif grafikler ve ek bilgiler yer alacak. 

Antrenman uygulaması, triatloncular için Çoklu Spor adında yeni bir antrenman türü sunuyor. Bu uygulamaya yüklenen tempo, güç, kalp atış hızı ve kadans gibi eklenebilen yeni uyarılar da kullanıcılara farklı bir deneyim yaşatacak. Bir taraftan hareket sensörlerinden yararlanan uygulama, yüzme, bisiklet ve koşu antrenmanları arasında otomatik olarak geçiş yapıyor. Fitness uygulamasında özet sayfası yeniden tasarlandı. Böylece hassas analizler sunan interaktif grafikler ve ek bilgiler görüntülenebilecek. 

Uyku takibi önem kazandı

Yüzme antrenmanları için yeni bir kulaç türü olarak eklenen yüzme tahtası algılama özelliği eklendi. Apple Watch’taki çeşitli sensörlerden alınan verileri kullanarak kullanıcıların yüzme tahtasıyla yüzdüğünü otomatik olarak algılayan uygulama, yüzülen mesafeyle birlikte kulaç türünü de uygun şekilde sınıflandırıyor. Yüzücüler şimdi verimliliklerini SWOLF skoruyla ölçebilecek. Bu skor, havuzun bir ucundan diğer ucuna yüzerken atılan kulaç sayısı ile bunun için geçen sürenin saniye biçiminden değerinin toplanmasıyla elde edilecek. Kullanıcılar antrenman özetinde her setteki SWOLF ortalamalarını görebilecek.

watchOS 9 ile Fitness+ antrenmanları ekranında, kullanıcıların antrenmanlardan en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak için antrenör koçluğu özelliği geldi. Bu özelliğin içinde Yüksek Yoğunluklu Antrenman (HIIT), Bisiklet, Kürek ve Koşu Bandı için Yoğunluk; Kürek için Dakikada Çekilen Kürek Sayısı (SPM); Bisiklet için Dakikada Çevrilen Pedal Sayısı (RPM) ve Koşu Bandı ile yürüyenler ve koşanlar için Eğim yer alıyor. 

Uyku takibi özelliğine gelen güncellemeler de dikkat çekti. watchOS 9’un uyku takibi özelliği artık uyku evreleri ile daha da fazla bilgi sunacak. İvmeölçer ve kalp atış hızı sensöründen alınan sinyaller sayesinde Apple Watch, kullanıcıların REM, Yüzeysel veya Derin uyku evrelerine ne zaman geçtiğini algılayabilecek. Kullanıcılar Apple Watch’taki Uyku uygulamasında uyku evreleriyle ilgili verileri görebilecek. iPhone’daki Sağlık uygulamasında sunulan karşılaştırmalı uyku grafiklerinde ise uykuda geçirilen süre gibi daha ayrıntılı bilgilerin yanı sıra kalp atış hızı ve solunum hızı gibi ek ölçümlere erişebilecek.

Bir taraftan Covid-19 salgınıyla önemi daha da iyi anlaşılan sağlık geçmişine dair verilerle ilgili güncelleme kullanıcıların veri geçmişini ayrıntılarıyla ortaya koyacak. Sağlık verileri doktorlar ve sağlık görevlileriyle PDF olarak paylaşılabilecek. Bu veriler kolayca sağlık çalışanları arasında paylaşılabilecek.

İlaçlar uygulaması ile ilaç takibi yapılabilecek

Apple Watch ve iPhone’daki yeni İlaçlar deneyimi kullanıcıların ilaçları, vitaminleri ve besin takviyelerini kontrol ve takip etmelerine yardımcı olacak. Bu deneyim sayesinde kullanıcılar ilaç listeleri hazırlayıp programlar ve anımsatıcılar oluşturacak. Sağlık uygulamasında ilaçlarıyla ilgili bilgileri görebilecek. Bu, kullanıcıların ilaç takibini takip etmelerini kolaylaştıracak. Hatta günde birden fazla kez, haftada bir veya gerektiğinde alınan ilaçlar için özel programlar oluşturulabilecek. Kullanıcılar, ilaçlarını takip etmek için anımsatıcılar ayarlayabilecek. 

Apple Watch’taki EKG uygulaması ve düzensiz ritim bildirimi özelliği, potansiyel atriyal fibrilasyon (AF) belirtilerini tespit edebilecek. Bu oldukça önemli bir özellik. Çünkü Atriyal fibrilasyon, tedavi edilmediğinde, felcin önde gelen nedenleri arasında yer alıyor. Atriyal fibrilasyon tanısı konulmuş kullanıcılar, watchOS 9’daki FDA onaylı AF Geçmişi özelliğini2 etkinleştirdiklerinde kalp ritminin ne sıklıkta atriyal fibrilasyon belirtileri gösterdiğine dair tahminleri görebilecek. Böylece kendi durumları hakkında daha ayrıntılı bilgiler edinebilecek. Bir taraftan Tıbbi Kimlik’e eklenenler hariç Sağlık uygulamasındaki tüm sağlık ve fitness verileri şifreleneceği duyuruldu. 

Apple kişisel teknoloji alanında çığır açtı. Şirket, uygulamalar ve giyilebilir ürünler ile sağlık ve sağlık hizmetlerini iş stratejisinin esas parçası olarak görüyor. Apple'ın bu alanda yaptığı ve gündeme getirdiği uygulamalar dikkat çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.