iOS 16 ile karşımıza çıkan yenilikler

iOS 16 ile kilit ekranından canlı etkinliklere, mesajlaşmadan aile içi paylaşıma, Apple Pay Later'dan video için Live Text özelliklerine kadar pek çok alanda yenilikler tanıtıldı. 
iOS 16 ile karşımıza çıkan yenilikler

Merakla beklenen WWDC 2022, bugün Türkiye saati ile 20:00'de Apple Keynote ile başladı. iOS 16 ile kilit ekranından mesajlaşmaya, cüzdandan video için live text özelliklerine pek çok alanda yenilikler tanıtıldı. 

Kilit ekranına kişiselleştirme için özellikler ekleyen Apple, bunu şimdiye kadar kilit ekranında yaptıkları en büyük güncelleme olarak nitelendirdi. Bu bağlamda ekrana "Always on display" özelliği gelirken, kilit ekranını da kişiselleştirerek, saati, renkleri, düzenlemek mümkün hale geliyor. 

Böylece kullanıcıların ana ekrana geçişi oldukça eğlenceli bir hal alıyor. Kullanıcılar, ekrana uzun basarak  arka plan resmini güncelleyebiliyor, saat için font ve renk değişimini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bununla beraber kilit ekranına yeni Widgetlar eklemeniz oldukça kolay. Takviminizde yer alan yaklaşan etkinlikleri ya da sevdiğiniz uygulama bildirimlerini kilit ekranına eklemek mümkün.

Ayrıca kilit ekranları için birden fazla olacak şekilde ekran arka planı oluşturabiliyorsunuz. Hatta çektiğiniz fotoğraflar arasından otomatik olarak öneriler sunulması da söz konusu. 

Kendi yarattığınız kilit ekranları arasında gezmek ve değiştirmek de mümkün. Üstelik animasyon ile ana ekrana geçmek, kullanıcı açısından eğlenceli bir hal alıyor.

Bildirimler

Hatırlarsanız, Bildirim gruplama özelliği daha önce tanıtılmıştı, iOS 16 ile şimdi de Canlı Etkinlikler (Live Activities) özelliği geldi. Live Activities, API ile bildirim alanını daha güncel bir hale getiriyor. Örnek vermek gerekirse; bundan sonra araç çağırmada ayrı ayrı bildirim yerine tek bildirim alanında animasyon ile gösterim gerçekleşecek.

Kullanıcıların spor karşılaşmaları, antrenmanlar, araç paylaşımı veya yemek siparişi gibi etkinlikleri doğrudan Kilit Ekranı’ndan gerçek zamanlı olarak takip etmelerine yardımcı olan yeni bir özellik olarak öne çıkıyor 

Odak Filtreleri 

Buna ek olarak Apple, Focus Filters özelliğini tanıttı. Bu kapsamda iş ile ilgili mesajları, tarayıcı alanından bir noktada toplamak mümkün olacak. Böylece Odak özelliği daha kolay kurulabiliyor ve Kilit Ekranı’na da bağlanabiliyor. Kullanıcılar, Kilit Ekranı duvar kağıdını ve araç takımlarını belirli bir Odak’a bağlama olanağından yararlanıyor.

Kullanıcılar ekranı kaydırıp ilgili Kilit Ekranı’na geçiş yaparak istedikleri Odak’ı etkinleştirebiliyor. Odak filtreleri sayesinde Takvim, Mail, Mesajlar ve Safari gibi uygulamalar yalnızca ayarlanan Odak ile ilgili içerikleri gösteriyor.

Mesajlar 

iOS 16 ile yenilenen bir başka alan da mesajlar oldu. Apple, iOS 16 ile mesaj düzenleme özelliği getirdi. Artık gönderilmiş mesajlar düzenlenebilirken, gönderilen mesajı geri almak da mümkün olacak. Ayrıca Apple, mesajlarda shared with you özelliğini yayına alacak. Üsteli bu özellik, yeni API ile geliştiricilere de  açılacak.

Geçtiğimiz etkinliklerde duyurulan ve Facetime'da uygulamalar dahil olmak üzere birlikte deneyim paylaşmayı sağlayan SharePlay özelliği, mesajlarda da aktif bir şekilde kullanılabilecek. 

Dikte 

iPhone'un sevilen özelliklerinden Dikte, WWDC22'de paylaşılan bilgilere göre aylık olarak 18 milyar kullanılıyor. Dikte ve klavyeyi bir arada kullanmayı sağlayan iOS 16, otomatik noktalama ve emojiler ile dikkat çekiyor. Ayrıca Dikte ile e-posta gönderimi yapabileceğinizi de ekleyelim. 

Apple, buna ek olarak etkinlikte App Intents API ile kestirmeler için kurulum ihtiyacını ortadan kaldırdığını da belirtti. 

Video Live Text 

Fotoğraflardan metin kopyalama özelliği ile ses getiren Apple, iOS 16 ile videoya live text özelliği geldiğini açıkladı. Kamera  ve safari gibi uygulamalarda kullanılan live text, otoğraflarda olduğu gibi videolarda da işlev gösterecek. Ayrıca çeviri uygulamasında da aktif bir şekilde kullanılabilecek. Bundan böyle, Vimeo'dan metin taramanız mümkün. Bununla beraber geliştiriciler live text API'den faydalanabilecek. 

Geçen sene tanıtılan Visual Lookup ise iOS 16 ile görsel taramayı yeni bir boyuta taşıyor.  Kullanıcılar artık bir görseli tarayıp başka bir alana, örneğin mesajlaşmaya taşıyabilecek. Visual Lookup iOS, ipadOS macOS tarafından destekleniyor. 

Apple Pay Later

Cüzdan'daki yeniliklerden bahseden ekip üyeleri, iPhone'un Tap to Pay özelliğinin işletmelerden ilgi gördüğünü vurguladı. Apple yöneticileri, Apple Pay'de yeni ödeme yöntemleri getirdiklerini açıkladı. Apple Pay Later'ı duyuran ekip bundan sonra kullanıcıların ödemelerini herhangi bir komisyon ya da vade farkı ödemeden 4 taksit ile yapabileceklerini açıkladı.

Apple, iOS 16 ile tanıtılan yeni Apple Pay Order Tracking özelliğini de tanıttı. Kullanıcılar bu yeni özellik kapsamında, siparişlerini yakından takip edebilecek. Apple Pay Order Tracking Shopify'dan başlayarak e-ticaret platformlarında yerini alacak. 

Haritalar 

Apple Haritalar'da sunulan 3 boyutlu çevreleyici görünüm bundan böyle 11 ülkede daha kullanıma sunulacak. Ayrıca Washington ve Miami dahil olmak üzere 6 şehirde daha kullanıcılarla buluşacak.

Apple, iOS 16 ile Haritalar'a gelen yeni özellikler arasında Multistop Routing özelliği yer alıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar rotalarına 15 durak daha ekleyebilecek. Araç seyir halindeyken bu özellikten faydalanmak isteyen sürücüler ise Siri'den destek alabilecek. 

Haritalar kapsamında tanıtılan bir başka özellik ise Transit journey oldu. Böylece yolcular Harita uygulamasından ayrılmadan yolculuğun ne kadara mal olacağını öğrenebiliyor, toplu taşıma kartlarını Cüzdan’a ekleyebiliyor, bu kartlardaki bakiyenin düşük olup olmadığını kontrol edip kartlara yükleme yapabiliyor.

Apple News'ta spor taraftarlarına özel yenilikler 

Apple News’ta favori takımları ve ligleri kolayca takip etme, önde gelen yüzlerce yayıncının sunduğu haberleri alma, önemli profesyonel liglerin ve üniversite liglerinin skorlarına, programlarına, sıralamalarına erişme ve maçların önemli anlarını doğrudan News uygulamasından izleme olanağı sunan yeni bir My Sports bölümü yer alıyor. 

Aile İçi Paylaşım 

Aile İçi Paylaşım en başından itibaren doğru ebeveyn denetimlerini uygulayarak çocuklar için hesap oluşturmanın daha kolay bir yolunu sağlıyor. Özellik uygulamalar, filmler, kitaplar, müzikler ve daha fazlası için belirli yaşlara uygun kısıtlamalar sunuyor. Ayrıca mevcut ebeveyn denetimlerini otomatik olarak uygulayan yeni bir aygıtın kurulumu için de daha basit bir süreç getiriyor. Çocuklar ekran süresini artırmak istediğinde, velileri bu isteği doğrudan Mesajlar uygulamasından onaylayabiliyor veya reddedebiliyor.

iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi

iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, altı adede kadar kullanıcının ortak çalışabileceği ve katkıda bulunabileceği ayrı bir iCloud arşivi sayesinde ailelere fotoğrafları hızlı ve kolayca paylaşmanın yeni bir yolu. Kullanıcılar kişisel arşivlerindeki mevcut fotoğrafları paylaşmayı seçebilir ya da başlangıç tarihine veya fotoğraflardaki kişilere göre paylaşımda bulunabiliyor. Dileyen kullanıcılar Kamera uygulamasındaki yeni açma/kapatma düğmesini kullanarak fotoğrafları otomatik olarak Paylaşılan Arşiv’e gönderebiliyor.

Ayrıca kullanıcılar, Paylaşılan Fotoğraf Arşivi’ndeki katılımcıların bulunduğu fotoğrafları paylaşmaları için akıllı öneriler de alıyor. Paylaşılan Fotoğraf Arşivi’ndeki tüm kullanıcılar, paylaşılan fotoğraf veya videolar ekleme, bu içerikleri silme, düzenleme ya da favori olarak işaretleme erişimine sahip oluyor. Böylece paylaşılan fotoğraf ve videolar her kullanıcının Anılar ve Öne Çıkan Fotoğraflar bölümünde görünüyor.

Yeni Nesil CarPlay

Yeni nesil CarPlay, aracın donanımıyla derin bir entegrasyon sağlıyor. CarPlay araç içindeki birden çok ekranda içerik gösterebilmesi sayesinde benzersiz ve tutarlı bir deneyim yaratacak. Araçla daha derin entegrasyon, kullanıcıların radyoyu denetleme veya klima ayarlarını doğrudan CarPlay’den düzenleme gibi işlemler yapabilmelerine olanak tanıyor.

Üstelik CarPlay, araç verilerini kullanarak hızı, yakıt seviyesini, sıcaklığı ve daha birçok bilgiyi gösterge paneline yansıtacak. Kullanıcılar farklı gösterge paneli tasarımları arasından seçim yaparak sürüş deneyimini kişiselleştirebilecek. Araç takımlarına yönelik ek destek ise kullanıcıların Hava Durumu ve Müzik uygulamalarındaki bilgileri aracın kontrol panelinde bir bakışta görmelerini sağlayacak.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla sunduğumuz WWDC 2022 ile ilgili tüm gelişmeleri aktarmaya devam ediyoruz! 

İşCep’ten İş Bankası müşterisi olun
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.