Silikon Vadisi'nin Hollywood meleği: Ashton Kutcher

Silikon Vadisi’nin ‘Hollywood Meleği’nin Silikon Vadisi’nde 82 yatırımı bulunuyor. Kutcher, 82 yatırımın 24'ünden çıkış yaptı. 200 milyon dolarlık servete sahip olan aktör, yatırım yaparken bir aktör gibi davrandığını belirtiyor.
Silikon Vadisi'nin Hollywood meleği: Ashton Kutcher

Birçok film ve televizyon şovuna imza atan 44 yaşındaki Hollywood yıldızı Ashton Kutcher, verdiği bir röportajda kendini “technology geek” olarak tanımlamadığını sadece sektörde etki yaratabilecek işlerin onda heves uyandırdığını anlatıyor. Kutcher'in 2013 yılında Jobs filmiyle teknoloji dahisi bir ismi canlandırması oldukça ilgi çekti. Ardından yaptığı teknoloji yatırımlarla ismini duyuran ünlü yıldızın Silikon Vadisi'nde Steve Jobs'un yarattığı etkiyi uyandırabilecek kişi olduğu konuşuldu.

Silikon Vadisi’nin ‘Hollywood Meleği’, A-Grade ve Sound Ventures aracılığıyla yatırım yapıyor. Ünlü ismin Silikon Vadisi’nde 82 yatırımı bulunuyor. Kutcher, 82 yatırımın 24'ünden çıkış yaptı. 200 milyon dolarlık servete sahip olan aktör, yatırım yaparken bir aktör gibi davrandığını belirtiyor. Yatırımcı, kendi kendine bir platforma yatırım yaparken kullanıcı olarak ne istediğini sorduğunu söylüyor.

Ashton Kutcher erken dönem yatırım yaptığı Skype, 3 milyon dolarlık Spotify; 2,5 milyon dolarlık Airbnb, 500 bin dolarlık Uber ve Foursquare yatırımlarıyla konuşuluyor. (Skype, 18 ay sonra Microsoft tarafından satın alındı. Yatırımını dört katına çıkardı.)

Marc Andreessen hayatını değiştirdi

Çocukluğundan itibaren para kazanmak için çim biçmekten bulaşık yıkamaya kadar çeşitli işlerde çalışan Kutcher, henüz 13 yaşındayken 1400 dolara kar motorsikleti satın aldı. Iowa Üniversitesi'nde biyokimya mühendisliğine başladıktan sonra modellik kariyeri için eğitimini yarıda bıraktı. 

Oyunucunun kaderi, Silikon Vadisi'nin önemli yatırımcıları arasında yer alan Marc Andreessen ile de tanışmasıyla değişti. Çünkü Andreessen 2009'da Skype’a yatırım yapan grubun içinde olmaya ikna etti. Şirketin değeri 2,75 milyar dolar iken yatırım yaptı. 

Bir yıl sonra Kutcher, Guy Oseary ve Ronald Burke ile girişim sermayesi firması A-Grade Investments aracılığıyla yatırım yapmaya başladı. Üç yıl sonra Kutcher ve Oseary'in girişim sermayesi 100 milyon dolardan fazla değer kazandı. Aynı yıl, herkesi şaşırtan bir hamle ile Lenovo’da Product Engineer olarak işe başladı.

A-Grade aracılığıyla Uber’den 500 bin dolarlık hisse satın aldı. Ardından Airbnb, Spotify, Casper, Pinterest, Shazam, DuoLingo, change.org, Vicarious, Washio, Fab, MemSQL, Flipboard, Path ve Product Hunt yatırımları geldi. 30 milyon dolar sermayeye sahip olan fon, yapılan stratejik yatırımlar sayesinde altı yılda 250 milyon dolara ulaştı. 

Kutcher'in bir sonraki adımı Guy Oseary ile Sound Ventures'ı kurmak oldu. Sound Ventures'ın ilk fonu 250 milyon dolar idi. Marsh'ın küresel stratejisini yöneten Effie Epstein'ın 2017 yılında Sound Ventures'a katıldı.

2018'de 150 milyon dolarlık ikinci fon oluşturuldu. Hatta TechCrunch Disrupt SF 2018 etkinliğinde, ünlü oyuncu Ashton Kutcher, kurucularından olduğu yatırım şirketi Sound Ventures'ın yatırımlarını anlatmak üzere sahnedeydi. Elektrikli scooter girişimi Bird'e yaptıkları yatırımdan bahsetti.

Kasım 2020'de ise 150 milyon dolardan üçüncü bir fon toplama planlarını açıkladı. Yatırım fonu sigortacılık, fintech, regtech ve tele tıp alanında yatırım yapıyor. Yatırım yapılan şirketler arasında Bison Trails, Box, Chegg, ClassPass, Gitlab, Robinhood, Moovit, Modern Fertility gibi şirketler yer alıyor. 

Son iki yılda yaptığı yatırımlar

Nisan 2022'de Kutcher, Leonardo Di Caprio ile Cruz Foam 3,4 milyon dolar tohum yatırım yaptı. Cruz Foam'ın diğer yatırımcıları arasında Sustainable Ocean Alliance, Sony Innovation Fund ve Regeneration VC yer alıyor. Şirketin toplam yatırım miktarı 7,3 milyon dolara çıktı. Yeni gelen yatırım, şirketin müşterileri arasında yer alan dünyanın en önemli beyaz eşya üreticisi Whirlpool Corporation için üretilecek ürün için kullanılacak. 2017 yılında John Felts, Marco Rolandi, Xiaolin Zhang tarafından kurulan Cruz Foam bu alanda yeni bir alternatif geliştirdi.

ABD merkezli girişim, temelde deniz içinde ve dışında karides, yengeç gibi kabuklu deniz ürünlerinin oluşturduğu kabuktan strafor üretiyor. Geri dönüştürülebilen sürdürülebilir malzeme teknolojisi geliştiren şirketin potansiyel müşteri arasında beyaz eşya, kargo, yiyecek-içecek gibi FMCG şirketleri yer alıyor.

Aynı ay Ashton Kutcher; Justin Bieber, Chainsmokers, Drake, Eva Longoria, Jason Derulo, Kate Hudson, Bruce Willis, Paris Hilton, Gwyneth Paltrow, Matthew McConaughey'in yer aldığı kalabalık bir yatırımcı grupla MoonPlay'e 86.7 milyon dolar yatırım yaptı. MoonPay, kullanıcıların kredi kartı, banka havalesi ve mobil cüzdan gibi daha geleneksel ödeme yöntemleri kullanarak, kripto para ve web3 varlıkları satın almasını sağlıyor.

Ocak ayında Marc Andreessen ile Clubhouse'a yatırım yaptı. Mart ayında eşi Mila Kunis ile koku üreticisi Air Up'a yatırım yaptı. Mayıs 2020'de Kutcher; Michelle Phan, Ashton Kutcher ve Guy Oseary gibi yatırımcıların yer aldığı 3 milyon dolarlık yatırım turunda yer aldı. Lolli adlı şirkete yapılan yatırım, mobil uygulamasının hayata geçirilmesine ve uluslararası alanda genişlemesine yardımcı olacağı açıklanmıştı. 

Kasım 2021'de yatırım yaptığı GitLab, 400 kat değerlendi. Diğer yatırım yaptığı şirketler arasında Forethought, MoonPay, MeaTech, Elemy, Syndicate, Bright yer alıyor. Eylül 2020'de yeni bir yatırım haberiyle adını duyurdu. Eski Uber çalışanı Ryan Fritsch ve Austin Watkins tarafından kurulan bitki bazlı tuvalet kağıdı markası Cloud Paper'ın 3 milyon dolarlık tohum yatırım turuna katıldı. Bambudan yapılan tuvalet kağıdı çevreye zarar vermeden üretiliyor. Şu anda şirket B2B satışı yapıyor; ancak son zamanlarda doğrudan tüketiciye hizmet vermeye de başladı.

Hollywood'un ünlü ismi ekosistemin önemli yatırımcıları arasında yer alıyor. Ashton Kutcher'in önümüzdeki dönemde hangi şirkete yapacağı yatırımdan ziyade hangi alana yöneleceği merak konusu...

Hollywood'un ünlü simaları İnternet ekosistemine yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor. Hilton otel zincirinin varislerinden Paris Hilton'un Kripto, Origin ve Moonpay yatırımları, NFT koleksiyonu ve metaverse alanında yaptığı yatırımların neler olduğunu yazmıştık. Ayrıca Gwyneth Paltrow'un son iki yıl içinde yaptığı teknoloji yatırımlarıyla ses getiriyor. Ünlü oyuncu kripto para ve fem-tech yatırımlarıyla dikkat çeken yatırımlarına değinmiştik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.