Özellikle yüzünü Metaverse'e çeviren pek çok oyun şirketi, oyun ekonomisine "oynadıkça kazan" ya da "kazanmak için oyna" kurguları eklerken, Meta ücretsiz oyun yaklaşımını benimsiyor. Peki Meta'nın ücretsiz sürümü ne gibi sonuçları beraberinde getiriyor?
Ücretsiz oynama imkanı neler sunuyor?
Bu model kullanıcılara oyunu hiçbir ücret ödemeden oynama imkanı sunarken, gelir modelini oyun içi varlık satın alımları üzerine kurguluyor. Avatarlar için özel kıyafetler, savaşmak için kullanacağınız özel üretim silahlar ya da seviye atlamak için kullanacağınız oyun içi ürünler, oyunun gelir elde etmesini sağlıyor. Genel olarak oyuncuların bir kısmı, belli bir noktada kendini bu satın alma sürecini tamamlama ihtiyacı hissedebiliyor. Yine de oyunu küçük ücretler ödeyerek tamamlayabilmeniz mümkün olabiliyor.
Ücretsiz oynama imkanı sunan oyunlar
Aslına bakarsanız bu konuda Meta yalnız değil. Son zamanlarda Metaverse girişimleri arasında adını sıkça duyduğumuz Fortnite da oyunculara ücretsiz oynama imkanı sunuyor. Üstelik bu gelir modelinin şirketlere düşünüldüğünden çok daha fazla fayda sağlıyor.
Örneğin Fortnite, piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren ilk iki yıl içinde 9 milyar dolar gelir elde etti. Fortnite'ın Balenciaga ve Adidas gibi önemli markalarla iş birliği yaptığını hatırlatmakta fayda var. Hatta Coca-cola yeni içeceğini ilk kez Fortnite'da tanıttı. Fortnite, 2021'de 350 milyon kullanıcıya ev sahipliği yaptı.
Ücretsiz oynama imkanı sunan bir diğer popüler oyun League of Legends ise 2020'de 1.75 milyar dolar gelir elde etmeyi başardı. Özellikle e-spor camiasının göz bebeği olan oyun 2022'de 180 milyon kullanıcıya ulaştı. League of Legends: Wild Rift ise Sensor Tower'ın 2021'de açıkladığı verilere göre 64.7 milyon dolar gelir elde ettti.
Sosyal ticaretten VR mağazalara
Instagram ve Facebook mağazalarıyla şimdiye kadar sosyal ticarete yön veren Meta, önümüzdeki yıllarda oyun içi satın alma modelleriyle sosyal ticareti VR mağazalara taşımaya hazırlanıyor. Üstelik şirket, Fortnite ve League of Legends gibi oyunların aksine devasa bir kullanıcı tabanını Meta'ya kazandırabilir. 2021'de 3 milyar kullanıcıya ulaşan şirket, şimdiye kadar gelir elde etmek için kullandığı reklam modellerini sanal gerçekliğe uyarlayabilir.
Hali hazırda oyun şirketlerinin, oyuncuların davranışsal verilerini alışveriş seçimlerine etki etmekte kullandığını düşünürsek, Meta bu oyuna hiç de yabancı değil. Zira Meta da şimdiye kadar pek çok kez reklam hedeflemelerinde kullandığı verilerle gündeme geldi. Bunu sanal gerçeklik ortamında deneyimlemek söz konusu olabilir.
Reklamlardan yapay zeka destekli sanal alışveriş asistanlarına
Hatırlarsanız, Mart başında Meta ekibi yapay zekanın Metaverse'ü nasıl etkileyeceğini paylaşmıştı. Facebook AI lideri Jérôme Pesenti ve Facebook AI Research'ün yönetici direktörü Joelle Pineau'nun paylaştığına göre şirket, bedenselleştirilmiş interaktif bir metaverse için yapay zeka geliştirme üzerine çalışıyor.
Şirket bunun yanında Inworld AI isimli bir girişime de yatırım yaptı. Inworld AI, sanal gerçeklik, oyun ve Metaverse ortamları için yapay zeka destekli sanal karakterler geliştiriyor. Bu karakterlerin bulundukları sanal ortamda konuşarak rehberlik etmesi, duyguları gözlemleyip kendi duygularını yansıtabilmesi, jestler sergileyip yürüyebilmesi hedefleniyor.
Kısacası; Meta'nın Metaverse'ünde yer alan bu sanal karakterlerin bir süre sonra alışveriş asistanına dönüşmesi söz konusu olabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap