Inworld AI: Yapay zeka destekli sanal karakter girişimi

Ilya Gelfenbeyn ve Michael Ermolenko tarafından kurulan Inworld AI, sanal gerçeklik, oyun ve metaverse ortamları için yapay zeka destekli sanal karakterler geliştiriyor. 
Inworld AI: Yapay zeka destekli sanal karakter girişimi

Facebook AI lideri Jérôme Pesenti ve Facebook AI Research'ün yönetici direktörü Joelle Pineau'nun açıklamaları ışığında Meta AI'ın bedenselleştirilmiş interaktif bir metaverse için yapay zeka geliştirme üzerine çalıştığını sizlere aktarmıştık. 

Meta AI, Avatarlar üzerinden robotlarla iletişim kurgusu üzerine çalışırken, geçen yılın Haziran ayında Boston Dynamics'i satın alan Hyundai Motor, CES 2022'de yeni "Metamobility" kavramını tanıttı. Metamobility'de Boston Dynamics robotları, sanal gerçeklik ile gerçek hayat arasında bir köprü görevi görerek, siz nerede olursanız olun, sanal gerçeklik üzerinden belirlediğiniz mekanlarda hareket etmenizi sağlıyor. 

Tüm bu konseptler geliştirilmeye devam ederken Inworld AI, sanal gerçeklik, oyun ve metaverse ortamları için yapay zeka destekli sanal karakterler geliştiriyor. 

Ilya Gelfenbeyn ve Michael Ermolenko tarafından kurulan Inworld AI, bu karakterler ile hem markaların sanal ortamlara temsilci atamasını hem de oyunların kolayca oyuncu olmayan karakterler (NPC) üretmesini sağlıyor. Inworld AI karakterleri, metaverse'e uyum sağlarken, işletmeler için bu alanda operasyon yürütebilir. 

Inworld AI Teknolojisi 

Inworld AI, şirketlerin kendi sanal karakterlerini geliştirebilmesi adına bir geliştirici platformu sunuyor. Platformda üretilen üç boyutlu karakterler metaverse, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, oyunlar ve sanal dünyalarda kullanılabiliyor.

Ekip 3 boyutlu karakterleri üretmek için insanların bilişsel yeteneklerini kopyalamak üzerine çalışıyor. Girişim, bunun için doğal dil anlama ve işleme, optik karakter tanıma, pekiştirmeli (reinforcement) öğrenme ve konuşmaya dayalı yapay zeka teknolojilerinden yararlanıyor. 

Böylece yapay zekadan destek alan karakterler sorulara cevap verebiliyor ve konuşmaları sürdürebiliyor. Ilya Gelfenbeyn verdiği bir röportajda karakterlerin sadece konuşma ile kısıtlı kalmaması ve insanların iletişim sürecinde kullandığı diğer methodları da uygulamasını hedeflediklerini belirtiyor. Bu methodlar arasında yüz mimikleri ve beden dili ve jestleri, duygular ve fiziksel etkileşimler de yer alıyor. 

Bu bağlamda oluşturdukları yapay zeka modelinin, insan zihninden ilham aldığını ve 3 ana aşaması olduğunu açıklıyor. Bu aşamalar, algılama, bilme yetisi ve davranış olarak öne çıkıyor. 

Sanal karakterlerin özellikleri

Platform üzerinde geliştirilecek sanal karakterlerin özelliklerine baktığımızda, şirketin etkileşimi yüksek hatırlanmaya değer bir kullanıcı deneyiminin temellerini attığını görüyoruz. 

Birden fazla platformda pek çok kez hızlıca yayına alınabilen sanal karakterler hızlı ölçeklenme imkanıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda karakterlerin aralıksız olarak her daim destek vermeye hazır olması, müşteri hizmetleri alanında dönüştürücü bir etki yaratabilir. 

Sanal karakterler bulundukları sanal ortamda konuşarak rehberlik edebilecek, duyguları gözlemleyip kendi duygularını yansıtabilecek, jestler sergileyip yürüyebilecek.

Aynı zamanda tüm bu özelliklere sahip sanal karakterler üretmek isteyen markaların, platform aracılığıyla karakter yaratmanın karmaşık süreçlerinden kurtulması bekleniyor. 

Inworld AI Ekibi 

Inworld AI ekibi ise geçmişteki deneyimleriyle dikkat çekiyor. Ekip, API.AI (Dialogflow), Google ve DeepMind'ta konuşmaya dayalı (conversational) yapay zeka platformları ve üretken modeller geliştiren deneyimli isimlerden oluşuyor. Şirket ayrıca, ekibi genişletmek üzere kıdemli yazılım mühendisleri ve geliştiriciler için arayışını sürdürüyor. 

Yatırımlar 

Girişimin yatırımcıları arasında Kleiner Perkins, CRV ve Meta (eski adı ile Facebook) gibi şirketler yer alıyor. Girişim, tohum öncesi yatırımda CRV ve Kleiner Perkins liderliğinde Meta ve The AI Ventures'ın katılımıyla 7.2 milyon dolar yatırım aldı. 

Inworld AI tohum yatırım turunu ise dün 10.5 milyon dolar ile kapattı. Bitkraft Ventures liderliğinde gerçekleşen yatırıma  mevcut yatırımcılar CRV ve Kleiner Perkins'in yanı sıra The Venture Reality Fund ve NaHCO3  katılım gösterdi. Melek yatırımcı olarak Twitch kurucu ortağı Kevin Lin, Animoca Brands kurucu ortağı Yat Siu ve Oculus kurucu ortağı Nate Mitchell'ın katılması dikkat çekti. 

Bu noktada Animoca Brands'in dün itibariyle 2 milyon kullanıcı barajını aşan metaverse girişimi The Sandbox'ın ana şirketi olduğunu hatırlatalım. Ayrıca hali hazırda Meta tarafından desteklenen girişim, Oculus'un da desteğini almış görünüyor. 

Bu anlamda tüm teknoloji şirketlerinin yapay zeka destekli sanal karakterler vizyonunda bir araya geldiğini söylemek mümkün. Bu alanda erkenden harekete geçen girişimlerden Uneeq'i de hatırlatmakta fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.