Geçtiğimiz günlerde Meta, yapay zeka destekli "evrensel konuşma tercümanı"nı duyurarak yapay zekanın Metaverse'te üstlenebileceği rolü öne çıkarmıştı. Mark Zuckerberg, yapay zekanın metaverse'ün gelişmesinde kritik bir rol üstleneceğini düşünüyor.
Facebook AI lideri Jérôme Pesenti ve Facebook AI Research'ün yönetici direktörü Joelle Pineau yapay zekanın Metaverse'ü nasıl etkileyeceğini paylaştı. Pesenti, yapay zekanın Metaverse'ün anahtarlarından biri olduğunu vurgularken, Meta AI'ın görevinin yapay zeka araştırma atılımları ile yapay zekayı ilerleterek Meta ürünlerine katkıda bulunmak olduğunu açıkladı.
Meta AI'ın dil ve görüntü üzerine çalışmaları
Pesenti'nin aktardığına göre Meta AI, cisimleştirme (ya da bedenselleştirme) ve robotik, yaratıcılık ve kendi kendine öğrenme alanlarında kayda değer gelişmeler gösterdi. Şimdiye kadar makinelerin öğrenme sürecinin insan gözetiminde ve göreve dayalı olarak gerçekleştiğini dile getiren Pesenti, bu yaklaşımın makine öğrenimini "görevler" ile kısıtladığını öne sürdü. Aynı şekilde bu yaklaşım nedeniyle insanların önyargılarının makinelerin öğrenim sürecine dahil olduğunu dile getirdi.
Kendi kendine (self-supervised) öğrenme yaklaşımı ise yapay zekanın, insan gözetimi olmaksızın yalnızca kendi gözetiminde öğrenimesini sağlıyor. Örneğin, dil üzerinde yapılan çalışmalarda, yapay zeka sistemi, kendine "girdi" olarak verilen metinden kelimeleri çıkarabiliyor. Yapay zeka, girdi olarak verilen kelimeleri çevreleyen kelimelerden kalıplar çıkararak söz konusu kelimelere ulaşmaya çalışıyor.
Meta AI'ın kelimelerin ötesinde görseller üzerinde de kendi kendine öğrenme tekniğini kullandığını belirtelim. Araştırmacılar, bir görüntüyü küçük parçalara ayırıp, parçaların yüzde 80'ini yapay zekaya dağınık bir şekilde veriyor ve yapay zekadan görüntüyü yeniden yapılandırmasını istiyor.
Meta AI araştırmacıları aynı zamanda kullandıkları yapay zeka modellerinin aynı anda birden fazla işi yerine getirmesini hedefliyor. Bu vizyona göre, yapay zeka dudak okurken, konuşma tanıma (speech recognition) yeteneğini iyileştirmek için dinleme işlevini de yerine getirebilecek. Sosyal ağda yapabileceklerine baktığımızda ise gönderilerdeki tüm bileşenleri analiz ederken, sosyal ağın ilkelerini ihlal eden gönderileri yakalayabilecek.
Metaverse ve yapay zeka
Joelle Pineau'nun belirttiğine göre, yapay zeka alanında şimdiye kadar gerçekleşen gelişmelerin temeli internet ortamına dayanıyor. Veri modalitelerinde en fazla ilerlemeyi konuşma, dil ve görüntüleme alanlarında gördüğümüzü belirten Pineau, bunların internet için native modaliteler olduğunu açıkladı.
Yapay zeka, AR ve VR
Pineau, AR ve VR teknolojilerinin sunduğu deneyimlerin durumu değiştirmekte olduğunu dile getirdi. El hareketleri ve yüz hareketleri ile tüm bedenin, bilgi almak ve bilgi vermek üzere devasa bir vektöre dönüştüğünü belirtti. Bu da yeni fırsatları ve yapay zeka modellerinin gelişmesini beraberinde getiriyor.
Yapay zekada "dünya modeli"
Şirketin, birleşik (unified) modeller geliştirme hedefini paylaşan Pineau, yine de şu an için bu modelin yeterli aşamaya gelmediğini açıkladı. Dünya çapında geçerli olabilecek işlevsel birleşik modeller geliştirmenin önemli olduğunu belirtti. Pineau, yapay zeka araştırmacılarının "dünya modeli" geliştirme konseptini yıllardır konuşmakta olduğunu da sözlerine ekledi.
Dünya modelinde sunulan fikrin, tahminlerde bulunmanın ötesinde geleceği ileri taşımak, alternatif eylem ve müdahale seçeneklerini karşılaştırmak için kullanılabilecek zengin bir temsil oluşturmak olduğunu söyledi. Pineau; dünya modeli, kendi kendine öğrenme, AR ve VR'da yapay zeka konularını şu cümlelerle toparladı:
Hakiki gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik arasında akıcı bir şekilde çalışabilen yapay zeka araçları oluşturmaya doğru ilerlerken, dünya modellerimizin, tıpkı denetlenen modeller gibi önceden kaydedilmiş statik verilerin bir karışımıyla hareket etmenin yanında, ayrıca etkileşimli bir deneyimler akışıyla eğitilmesi gerekecektir.
Bedenselleştirme ve robotik
Şu an için önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacak algoritma ve methodların belirsizliğini koruduğunu ifade eden Pineau, geleceği şekillendirebilecek iki farklı araştırmadan bahsetti.
Bunlardan ilki bedenselleştirme ve robotik alanında yapılan araştırmalar. Pineau'nun aktardığına göre, Meta AI, "sınırsız robotik" kavramının peşinde. Bu kapsamda şirket, robotları laboratuvar ya da fabrika ortamından çıkararak evde veya ofiste insanlarla ve nesnelerle doğal bir etkileşim halinde çalışmasını amaçlıyor.
Pineau'ya göre zengin etkileşimden öğrenen robotlar inşa etmek şirketin atacağı en önemli adımlardan biri olacak.
Avatarlar üzerinden robotlarla iletişim
Bu bağlamda Carnegie Mellon University ve MIT ile iş birliği yapan Meta AI, yeni dokunma sensörleri geliştiriyor. Yapay zeka teknikleri kullanan bu sensörler, iletişim konumundan anlam çıkarabiliyor. Ayrıca sensörün içinde yer alan kameraya kaydedilen görüntüler üzerinden temas gücünü ölçebiliyor.
Tıpkı, Boston Dynamics robotlarının metaverse ile birleştiği metamobility konseptinde olduğu gibi, Meta da avatarlar üzerinden robotlarla iletişim kurulmasını hedefliyor. Böylece sanal gerçeklik ve gerçek dünya arasındaki boşluğun doldurulacağına inanıyor. Kısacası şirket, bedenselleştirilmiş interaktif bir metaverse için yapay zeka geliştirme üzerine çalışıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap