KONUK YAZAR

AWS re:Invent 2021’de Duyurulan Önemli Yenilikler ve Servisler

AWS oldukça güzel bir etkinlik ve birçok güncelleme ile gelmiş. Bu yazımda sizlere re:Invent’te gelen önemli güncellemeleri paylaşıp, sizlere hap şeklinde hızlıca bilgi edinebileceğiniz bir kaynak oluşturmayı amaçlıyorum.
AWS re:Invent 2021’de Duyurulan Önemli Yenilikler ve Servisler

Amazon Web Services yani AWS’in her yıl gerçekleşen konferansı re:Invent, bir yıl aradan sonra tekrar Las Vegas’ta gerçekleşti. Önceki senelere göre katılımcı sayısı daha az olmasına rağmen 25.000 gibi katılımcı rakamlarının konuşulduğu devasa bir konferanstan bahsediyoruz. Tabi bu kadar insan Covid’e rağmen Las Vegas’a boşuna gelmiyor. Bunun bir sebebi networking, bir diğer sebebi ise AWS’in de söylediği gibi bu bir öğrenme konferansı, yani sunumlara ve workshoplara katılıyorlar. Tabi bunların ötesinde her sene bizim de en çok ilgimizi çeken kısım keynote konuşmaları. Bu konuşmalarda birçok yenilik açıklanıyor ve AWS’in geleceği hakkında bize fikirler veriyor.

Geçen seneki gibi önemli güncellemeleri paylaşmadan önce bu senenin öneminden kısaca bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi AWS’in eski CEO’su Andy Jassy artık Amazon’da CEO koltuğunda. AWS’in hızlı büyümesi, Andy’nin başarısı ve Amazon’un en eski çalışanlarından biri olması bu kararda etkili olsa gerek. AWS’in boşalan CEO koltuğuna ise yine AWS’in eski COO’su ve Salesforce’un 15.7milyar $’a satın aldığı Tableau’nun CEO’su Adam Selipsky geldi. Adam’ın keynote’u da ilk re:Invent sunumu olacağı için merakla bekleniyordu. İlk izlenimlere göre Adam, AWS’te çok büyük değişikliklere gitmiyor ve enterprise tarafında servis geliştirmeleri ve temel yetenekleri geliştirme üzerine bir strateji izliyor.

Tabii tüm bu değişikliklerin yanı sıra bu sene re:Invent 10. senesiydi. Bu sebeple de AWS oldukça güzel bir etkinlik ve birçok güncelleme ile gelmiş. Bu yazımda sizlere re:Invent’te gelen önemli güncellemeleri paylaşıp, sizlere hap şeklinde hızlıca bilgi edinebileceğiniz bir kaynak oluşturmayı amaçlıyorum. Keyifli okumalar!

# İşlem (Computing)

AWS Graviton3 işlemciler

Geçen sene Graviton2 ile başlamıştım yazıma. Bu sene ise Graviton3 ile başlıyorum. Graviton AWS’in Arm tabanlı işlemci yongası. Yeni duyurulan 3. Jenerasyon işlemciler en az %25 daha performanslı ve %60 daha az enerji tüketiyor. Veri merkezlerinin harcadığı enerjinin daha yeşil olması dünyamız için çok önemli ve hem bu duyuru hem de AWS’te doğru pratikleri uygulayıp uygulamadığımızı kontrol eden servisi Well-architected’e gelen Sürdürülebilirlik kontrolleri ile AWS bu konuda önemli adımlar atmaya devam ediyor.

MacOS için Amazon EC2 M1 işlemciler

Amazon CTO’su Werner Vogels’ın keynote konuşmasında da belirttiği gibi geçtiğimiz senenin en popüler duyurusu Mac işlemcilerdi. Bu sene ise, Apple’ın yeni işlemci serisi M1 ile çalışan makinelerinde artık EC2 üzerinden kullanabileceği haberi geldi.

AWS Outposts Servers in Two Form Factors

AWS Outposts servisi AWS’i kendi veri merkezinde kullanmak isteyen (veya zorunda kalan) firmalar için geliştirilmiş, tamamen AWS tarafından yönetilen bir servis. Yeni açıklanan server çeşitleri ile daha güçlü ve çeşitli makineler almak mümkün.

# DevOps

AWS CDK v2

AWS Cloud Development Kit v2 herkesin kullanımına açıldı. Programlama dilleri ile AWS altyapı oluşturmaya sağlayan, AWS’in de en çok öne çıkardığı servislerden biri olan CDK’ya bir göz atmanızı öneririm.

AWS Cloud WAN

Cloud Wan servisi, geniş alan ağı kurulumunu basitleştirmeyi amaçlayan, detaylı yapılandırma ayar ihtiyacını ortadan kaldıran bir ağ servisi. Ağ yöneticileri, bu servis ile tek bir arayüz üzerinden birçok işlemi gerçekleştirebilecek.

Amazon CloudWatch RUM ve Evidently

Amazon CloudWatch, uygulama ve altyapılara görünürlük sağlayan bir servis. Yani ne olup bitiyor, herşey yolunda mu sorduğumuz bir servis. RUM bu işi istemci tarafında da yapmayı ve tarayıcılardan bilgi toplamayı sağlayan yeni bir servis. Evidently ise CloudWatch’un altında olmasına şaşırdığım ama SaaS olarak birçok alternatifi bulunan, yeni özellikleri isteğe bağlı açıp kapama ve A/B testi yapmayı sağlayan bir servis. Evidently gibi servisler AWS’in artık yeni servislerinin SaaS tarafına rakip çıkmaya başladığını, temel servislerinin oldukça oturduğunu gösteriyor.

Amazon CloudFront yeni header policies

Amazon CloudFront yani CDN servisi artık ayarlanabilir CORS, güvenlik ve özelleştirilebilir HTTP response header eklemeye izin veriyor. Özellikle client tarafında işleri basitleştirmeye ve ara katman kullanmadan statik dosya sunma gibi özelliklere kavuşan CloudFront için önemli bir gelişme.

AWS Microservice Extractor for .NET

Ülkemizde .NET’in popüleritesi malum. Mikroservis mimarisine geçişin hızlandığı bu dönemde .NET özelinde bu geçişi hızlandırmaya yönelik bir proje olan Microservice Extractor’ın çıkış partnerlerinde biri de ülkemizden tanıdığımız bir AWS partneri Kloia oldu.

# Serverless

AWS Amplify Studio

AWS, Amplify Studio ile frontend low code dünyasına adım atmış oldu. Amplify Studio bir görsel ön yüz kodu oluşturma ürünü. Bu ürün ile Figma dosyasını içeri aktarıp, React kodunu otomatik olarak oluşturabiliyorsunuz. Bu eklenti ile, Amplify’in backend özelliklerini de kullanarak hızlı bir şekilde uçtan uca bir web uygulaması oluşturmak mümkün oldu.

Amazon Kinesis Data Streams On-Demand

Kinesis oldukça popüler bir data streaming servisi. Bugüne kadar birim başına sabit ödeme ile kullanabildiğimiz bu servis, kapasite planlama olmadan kullandığın kadar öde modeline yani Serverless modeline geçti. Servisin önemi düşünüldüğünde bu güncelleme kullanıcıların maliyetlerinin ciddi şekilde düşmesini sağlarken, servis kullanım rakamlarını da arttıracaktır.

Amazon MSK Serverless

Managed Apache Kafka servisi AWS üzerinde bir süredir var ancak bu servis kullandığın kadar öde modelinde çalışmıyordu. Serverless cluster tipi ile artık kapasite yönetimi olmadan, kullandığın kadar öde (şimdilik saatlik ve veri boyutuna göre) modeli geçti.

# Veritabanı ve Depolama

Amazon EMR Serverless ve Redshift Serverless

Amazon üzerinde büyük veri servisi EMR ve Redshift servislerine de MSK servisi gibi Serverless cluster tipi geldi ve birçok müşteri için maliyetlerde ciddi bir azalma söz konusu olacak.

Amazon S3 basitleştirilmiş erişim yönetimi

Amazon S3 tüm internetin en kritik servislerinden. Böyle bir servisin güvenli ve esnek olabilmesi için erişim yönetim sisteminin kapsamlı olması gerekiyor. Ancak bazen bu karmaşıklık gereksiz olabiliyor. Bunun farkında olan Amazon, daha basit ve kullanışlı erişim özellikleri getirdi.

Amazon S3 Glacier Instant Retrieval ve diğer indirimler

Glacier uzun süreli tutulan arşiv niteliğindeki veriler için kullanılan bir servis. Oldukça ucuz ve bu sebeple veriye erişim istediğinizde bu zaman alıyor. Yeni duyurulan instant retrieval ile milisaniyeler içerisinde Glacier üstündeki verilere erişim sağlanabilecek. Tabi, bu biraz daha maliyet demek. Bununla beraber Amazon S3 servisine yeni indirimler de geldi. Amazon S3’yi internetin en çok kullanılan obje bazlı veri servisi yapmakta kararlı. 

Amazon DynamoDB Standard-Infrequent Access table

Amazon’un NoSQL veritabanı DynamoDB’ye yeni gelen tablo çeşidi ile sık erişilmeyen veriler için %60 indirim söz konusu. DynamoDB’de her türlü datanın fiyat endişesi olmadan tutulmasını isteyen AWS tarafından gelen doğru bir hamle olarak görüyorum. Bu re:Invent’te genelde olduğu gibi birçok serviste fiyat tarafında yeni avantajlar söz konusu.

# Makine Öğrenmesi

Amazon SageMaker Canvas

Amazon SageMaker ürün ailesine yeni katılan Canvas, iş geliştirme tarafında çalışan kişilerin makine öğrenmesi yoluyla hızlı bir şekilde analiz yapmasını sağlamayı amaçlayan görsel bir araç. AWS bu gibi servisler ile SageMaker’ın gücünün günlük operasyonel taraftada kullanabilmesini amaçlıyor.

Amazon SageMaker Studio Lab

Studio Lab servisi Google Colab’ına güzel bir alternatif. Amaç hızlı bir şekilde makine öğrenmesi ortamına erişip, test yapıp öğrenebilmek.

# Diğerleri

AWS Mainframe Modernization

Mainframe ve Cloud birbirlerine her ne kadar uzak gözükseler bile büyük ve köklü firmaların bir gerçeği. AWS’in gitmek istediği noktada özellikle son birkaç senedir bu dev firmaların olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Bu doğrultuda yeni bir servis hazırlayan AWS, tekrar platformlandırma (replatforming) ve otomatik yenileme (refactoring) adı altında iki yöntem ile AWS’e geçişi hızlandırmayı amaçlıyor.

AWS Private 5G

5G dünyada daha yeni yeni yaygınlaşırken, AWS Private 5G servisi ile beraber firmalara kendi kapalı 5G ağlarını kurma imkanı ve bunu yaparken de kullandığın kadar ödeme imkanını sunmaya başlıyor. Aylar süren, hem kurulum hem de yönetim sürecinde yüksek maliyetler tutan bu altyapılar artık çok daha erişilebilir.

AWS IoT FleetWise

IoT tarafında onlarca servisi olan AWS artık dikeyde endüstri özelinde servisler de sunmaya başladı. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri ise araç takip sistemi sağlayan yeni FleetWise servisi.FleetWise ile beraber araca yüklediğiniz uygulama AWS’e ilgili dataları hızlı bir şekilde atıp, hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını sağlıyor.

AWS Swif, Kotlin, Rust, SDK

AWS API ile iletişim kurmaya yarayan SDK’lar artık Swift, Kotlin ve Rust dillerinde de kullanılabilecek.

AWS re:Post

AWS’e özel bir stackoverflow benzeri soru-cevap platformu. AWS hesabınız ile girip soru sorup cevap alabiliyorsunuz.

AWS re:Invent 2021, Peki Şimdi?

Takdir edersiniz ki her güncellemeyi buradan detaylı paylaşmak mümkün değil. Tam listeye AWS re:Invent duyuruları sayfasından ulaşabilir, ilgilenirseniz İngilizce olarak, teknik detaylara da yer verdiğimiz gönderimizi de okuyabilirsiniz.

Kısaca bu seneyi özetlemek gerekirse, AWS artık sürekli yeni servis duyurmak yerine halihazırda büyümekte olan servislerine önemli güncellemeler getirme ve fiyatları ucuzlatma yolunda ilerliyor. Tabi bunların yanı sıra, SaaS tarafına yakın son kullanıcı odaklı servisler de çıkarmaya başladı. Finansal tarafta ise birçok yeni servis ve iş birliği duyuruldu. Fintech özelinde konferanslar sektörel genişlemenin hızlandığının habercisiydi ve benzer izlenimi re:Invent’te de aldık.

AWS re:Invent ülkemizde de oldukça heyecanla karşılandı. Paralelde ülkemizde verilen ödüllerde, Bestcloudfor.me AWS Consulting Partner of the Year,Sufle AWS Rising Star Consulting Partner of the Year,kloiaise AWS Social Impact Partner of the Year ödüllerini aldı. Ekosistem büyürken bulut’a geçiş de hızla sürüyor. Artık “hızla” kelimesi bile yeterli kalmıyor olabilir, bulut’a geçiş için birbirleri ile yarışıyorlar. AWS’te bu sene de gördüğümüz gibi bu geçişi özellikle büyük firmalar için kolaylaştırmak için kolları sıvamış durumda. 

Şimdilik bu kadar. Daha da fazla bilgi edinmek ve teknik içerikler takip etmek isterseniz, Cloud and Serverless Turkey topluluğumuzu takip edebilirsiniz. AWS re:Invent 2022’de her şey yolunda giderse tekrar Las Vegas’tan aldığım haberleri sizlerle paylaşmak üzere!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.