KONUK YAZAR

AWS re:Invent 2020’de duyurulan önemli yenilikler ve servisler

AWS re:Invent 2020’yi takip etmekte zorlanan herkese, detaylı ve önemli güncellemeleri barındıran bir kaynak.
AWS re:Invent 2020’de duyurulan önemli yenilikler ve servisler

Amazon Web Services, yani kısaca AWS, her sene Las Vegas’ta gerçekleştirdiği geliştirici konferansını bu sene üç haftaya yaydı ve online gerçekleştirdi. Konferans uzundu çünkü son bir ay içerisinde 200’den fazla güncelleme geldi ve bu yenilikleri dünyanın dört bir tarafından takip edilebilecek şekilde detaylarıyla sunmaya çalıştırlar. Çok çalıştılar ama bu tarz uzun bir konferansı takip edebilmek oldukça zor bir iş. Bu yazıyı AWS re:Invent 2020’yi takip etmekte zorlanan herkese, detaylı ve önemli güncellemeleri barından bir kaynak olması için paylaşıyorum.

İşlem (Computing)

AWS Graviton2 işlemcilerini geçen sene duyurdu. Ama bu sene bu duyuruda olduğu gibi AWS’in Nitro altyapısını kullanan AWS Graviton2 işlemcili makineleri çeşitlendirmeye ve güçlendirmeye devam ediyor. Keynote konuşmalarında yine önemli yer ayrılan işlemciler, hem fiyat hem performans açısından alternatiflerine göre çok önde. AWS’e yeni adım atıyorsanız çok spesifik kullanım alanları dışında Gravion2 işlemcili makineleri kullanın. Gelecek orada.

AWS Lambda, Container desteği ve fiyat hesaplama aralığı güncellemesi AWS Lambda’ya container desteği gelmesi, hali hazırda uygulaması Docker container’ı ile deploy eden ancak Lambda’ya geçmek ve tamamen Serverless altyapıda operasyonel işleri ve maliyetleri azaltmak isteyenlerin işini kolaylaştıracak. Maliyet demişken, bir diğer önemli güncelleme (bence re:Invent’in en kritik güncellemelerinden!) AWS Lambda fiyat hesaplaması ile ilgili. Artık, fiyatlandırma kodunuzun çalıştığı her 100ms için değil her 1ms için olacak. Bu güncelleme sayesinde birçok müşterinin maliyetleri ciddi biçimde azalacak. Bir diğer önemli haber ise Lambda’ya 10 GB memory ve 6 core işlemci desteği gelmesi. Artık daha zorlu iş yüklerini de Lambda fonksiyonu olarak görmeye başlayacağız.

Amazon ECS ve EKS Anywhere Amazon iki container yönetim servisi, ECS (Elastic Container Service) ve EKS (Elastic Kubernetes Service)’yi AWS ortamı dışında da kullanma desteği vermeye başladı. Bunun en büyük sebebi hali hazırda on-prem altyapısı yatırımı olan veya regulasyonlardan ötürü bazı yükleri AWS’e taşıyamayan müşterilerin işini kolaylaştırmak.

DevOps

DevOps Guru, Amazon’un geçen sene tanıttığı makine öğrenimi bazlı kod kalite ürünü Code Guru’ya isim ve yaptığı iş bakımından oldukça benzer bir ürün. DevOps kelimesinden tahmin edebileceğiniz gibi DevOps Guru, makine öğrenimi ile operasyonel bir problem varsa bunu size otomatik olarak iletiyor.

AWS Proton servisi Amazon’un müşteri dinleme prensipi sonucu ortaya çıkmış, önemli bir problemi çözmeye çalışan bir ürün. Proton ile container ve serverless altyapısını kullanan uygulamalarınızın IaC (infrastructre as code), CI/CD ve deployment süreçlerini tek bir servis üzerinden yönetebiliyorsunuz. Tüm bu karışık süreci daha görünür ve kolay kılmayı hedefliyor. Potensiyeli çok yüksek bir servis. Göz atmanızı öneririm.

AWS CloudShell, operasyon tarafındaki arkadaşlar genelde terminal kullanmaya oldukça aşina. Ancak terminal’den AWS’e erişmek için yerel bilgisayarda kurulum gerekiyor. Bu hem güvenlik açısından hem de kurulum açısından problemli bir süreç olabiliyor. Bu süreci ortadan kaldırıp, AWS CloudShell sayesinde aynı terminal ortamına direkt web uygulaması üzerinden erişebiliyorsunuz. Terminalinizde Node, aws-cli, Python, git, SAM cli gibi uygulamalar otomatik yüklü geliyor ve her bir AWS region’ı için 1GB kapasite ücretsiz.

AWS Fault Injection Simulator Kaos Mühendisliği (Chaos Engineering), yani otomatik problem similasyonu AWS’in uzun zamandır gündeminde olan bir konu idi ancak bu alanda bir servis sunulmamıştı. Yeni Fault Injection Simulator servisi ile server yavaşlaması veya veritabanı hatası gibi gerçek hayatta sık karşımıza çıkan problemleri simüle edip, hataları kontrollü bir şekilde yakalayıp, zamanında önlem alabileceğiz.

Amazon VPC (Virtual Private Cloud) servisi, altyapı ile uğraşan geliştirici arkadaşların mutlaka kullandığı ve network altyapısını oluşturmayı sağlayan önemli bir servis. Bu servis üzerinden iletişim kuran ve kurulan taraf arasında oluşabilecek konfigürasyon hatalarını tespit etmek zordu. VPC Reachability Analyzer otomatik olarak problemleri tespit edip sizlere haber vermeyi amaçlıyor.

AWS Cloudformation Modules: AWS’in IaC (Infrastructure as Code) çözümü, yani altyapıyı kod ile oluşturmanızı sağlayan aracı Cloudformation’a tekrar kullanılabilir modül tanımlama desteği geldi. Bu özellik altyapı ile uğraşan geliştiricilerin kod tekrarını azaltması ve tekrardan ötürü oluşan problemleri önlemesi açısından önemli.

Yönetim ve İzleme Araçları

Amazon Managed Service for Prometheus ile başlayalım. CNCF (Cloud Native Computing Foundation) altındaki en popüler araçlardan biri. Container ve Kubernetes kullanıcılarının önemli metrikleri toplamasını ve hataları tespit edebilmesini sağlayan ürünün artık Amazon tarafından yönetilen versiyonu da bulunuyor. Bu tarz servisleri sanal makineler üzerinde kendiniz yönetmeniz operasyonel ve maliyet anlamında probleme yol açabiliyor. Şimdiden bu servise geçiş için gün sayan firmalar olduğunu biliyorum :)

Amazon Managed Service for Grafana, bir metrik görselleştirme ürünü. AWS’in, Grafana Labs ile anlaşması sonucu artık CloudWatch, Amazon Elasticsearch, yeni duyurulan Managed Prometheus servisi gibi birçok servisini Grafana’ya bağlayıp hızlı bir şekilde dashboardlar oluşturabileceksiniz.

AWS Systems Manager Change Manager ve Fleet Manager önemli başka noktalar. AWS Systems Manager, AWS kaynakları ile ilgili bilgi edinmek ve otomatize önleyici eylemler almanızı sağlayan bir araç. Bu kullanışlı araç, iki yeni özellik kazandı. Change Manager adı ile duyurulan yeni yeteneği ile Systems Manager üzerinden, değişiklikleri onay alarak gerçekleştirmek mümkün oldu. Fleet Manager ise sistem yöneticilerinin işini oldukça kolaylaştırabilecek bir ürün. AWS ve on-premise makine ve uygulamaların tek bir noktadan operasyonel takibini sağlamaya yarıyor. Bu iki özellik de özellikle büyük ölçekli on-premise ve AWS’i beraber kullanan firmalar için çok önemli. Bu re:Invent boyunca AWS’in bu yönde birçok servis ve özellik tanıttığını gördük. 

AWS Audit Manager, Compliance süreçleri hem pahalı hem teknik açıdan zorlu süreçler. AWS’in hali hazırda Config, Security Hub, CloudTrail gibi servislerinden kanıt toplamak ve sertifika alma sürecinde kullanmak mümkündü. Ancak tüm bunları otomatize etmek ve ilgili raporları üretmek manuel iş gerektiriyordu. Audit Manager tüm bu süreci otomatize eden bir ürün.

Veritabanı ve Depolama

Amazon Aurora Serverless v2, AWS’in ilişkisel veritabanı servisi olan Aurora’nın HTTP üzerinden haberleşilen ve Serverless yani kullandığın kadar ödeme ve otomatik ölçeklenme desteğine sahip versiyonu güncellendi. İlk versiyonunda karşılaşılan performans problemlerinin çözüldüğü söyleniyor. Resmi olarak, faturalarda %90’a kadar tasarruf edebileceğiniz ölçülmüş. En pahalı ve en çok kullanılan servislerden biri olan RDS’te maliyetleri düşürmek ve Serverless ortamlara geçişi hızlandırmak için önemli bir adım.

S3 strong read after write consistency Amazon’un belki de en bilinen ve kullanılan servisi olan S3 (Simple Storage Service) servisi, basitçe bir obje/dosya saklama servisi. En önemli özelliği ise sağlamlığı. Sürekli ayakta duran servislerde genelde bir işlem yapıldığında, bu işlemin sonucu obje ile ilgili bilgiyi tekrar çektiğinizde hemen yansımıyordu. Bunun sebebi işlemlerin asenkron yapılması. AWS yeni duyurduğu “strong read after write consistency” özelliği ile artık yapılan değişikliklerin sonucunun hemen işleme konulduğu ve yansıtıldığı haberini verdi. Bu kadar popüler ve sağlamlılığı ile önen çıkan bir servis için şaşırtıcı ve bir o kadar önemli bir güncelleme diyebilirim.

Babelfish for Aurora PostgreSQL, yakında açık kaynaklı olarak paylaşılacak olan Babelfish servisi, AWS’in veritabanı geçişini kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir ara katman. İlk olarak Microsoft’un popüler SQL server uygulama yüklerini kolayca AWS’e taşımasını sağlıyor. Bu tarz taşıma projelerinin yıllarca sürdüğünü düşünülünce, maliyet açısından AWS’e taşınan büyük firmaların işi oldukça kolaylaşacak.

Amazon HealthLake, sağlık verisi dünyanın her yerinde en kritik ve özel veri tipi olarak geçiyor. Alması zorunlu ve oldukça zorlu olan HIPAA sertifikası ile gelen bu servis, petabyte ölçeğinde sağlık datasını saklama ve üzerinde analiz yapabilme imkanı sunuyor.

Makine Öğrenimi

Amazon SageMaker güncellemeleri önemli. SageMaker artık Amazon’un makine öğrenimi denilince akla gelen servisi. Altında onlarca servis barındıran bir çatı konumunda. Yazıyı uzatmamak adına tek tek açıklamayacağım ancak SageMaker altına Data Wrangler, Feature Store, Clarify, Jumpstart, Distributed Training, Debugger Edge Manager ve son olarak DevOps kısmını otomatize etmek için Pipelines servisleri geldi.

AWS Panorama Appliance, Panorama servisi ile Amazon makine öğrenimi desteği ile IP kameralardan model çıkarıp otomatik tanıma sağlayabiliyor. Kullanım alanları, fabrika kalite kontrol, market otomasyonu ve tedarik zinciri verimliliği gibi önemli alanlar.

Diğerleri

Amazon Location servisi gittikçe pahalı ve alternatifi az olan konum belirleme servislerine rakip bir servis. Artık kullanıcı konumlarını saklama ve kullanma işini hali hazırda AWS kullanan firmalar Location ile kolay bir şekilde halledebilecek.

Amazon Monitron herkesin ilgisini çekmeyebilir ancak IoT işi ile uğraşan firmalar için çok kritik bir servis konumuna gelebilir. Monitron sensörleri ile titreşim ve ısı verisi toplayıp, makine öğrenimi ile problem var mı yok mu algılayıp haber verebilen bir servis.

Amazon MQ for RabbitMQ, özellikle on-premise servisi olan firmaların ve esnek mesajlaşma altyapısı ihtiyacı olan uygulamaların kullandığı bir servis. Daha önce AWS üzerinde bu servisi kullanmak için kendiniz kurulum yapıp, yönetmeniz gerekiyordu. MQ servisine gelen RabbitMQ desteği ile artık bu süreçler çok daha kolay.

Partner Güncellemeleri

AWS SaaS Boost, SaaS’ın (Sofware as a Service) popülerliği aşikar. AWS, burdaki artan sayıda partnerinin teknik anlamda işini kolaylaştırmak için SaaS Boost’u tanıttı. SaaS Boost açık kaynaklı bir referans AWS ortamı. SaaS firmalar için AWS’te hızlı geliştirme yapabilecekleri, maliyetleri optimize edebilecekleri, güvenli bir ortam nasıl kurulurun cevabı.

AWS SaaS Lens, AWS Well Architect ürününün bir parçası olan SaaS Lens ile SaaS ürün sunan firmalar AWS’i doğru mu kullanıyor, riskler neler ve daha iyiye nasıl ulaşılır cevaplarını alabiliyorlar.

AWS ISV Accelerate, AWS üzerinden satış yapan firmalara AWS satış ekibinin destek vermesini amaçlayan bir girişim. Eğer AWS partneri iseniz ve bu programa kabul alırsanız, AWS satış ekibi yapılan her satış için komisyon olacak, yani sizin ürününüzü satmaları için sebepleri olacak. Müthiş bir fırsat!

AWS re:Invent sonrası bizleri neler bekliyor?

Bu sene AWS re:Invent 12-14 Ocak arasında üç gün daha devam edecek ve 200’den fazla yeni konuşma gerçekleşecek. Konuşmaların çoğunluğunun yeni gelen servislerin detayları ve canlı örnekleri üzerine olması muhtemel. Takip edip göreceğiz.

Geçen sene olduğu gibi, AWS’in enteprise yani büyük ölçekli on-premise yükleri (kendi veri altyapıları) bulunan firmaları Cloud’a geçirme sürecini hızlandıracak yenilikler duyurduğunu gördük. Bunun yanı sıra 100’den fazla yeni özellik ve servis geldi. AWS hızlı, bizim ise AWS üzerinde uygulama geliştirken daha da hızlı olmamız gerekiyor. Bu yazıda umarım işinize yarayacak güncellemeleri paylaşabilmişimdir. Amazon’un CTO’su Werner Vogels’ın dediği gibi “Now Go Build” - şimdi uygulama geliştirme zamanı :)

Takdir edersiniz ki her güncellemeyi buradan detaylı paylaşmak mümkün değil. Tam listeye AWS re:Invent duyuruları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.