Geçtiğimiz günlerde üst düzey bir Toyota yöneticisi, Biden yönetiminin elektrikli otomobillere geçişi teşvik etmek için başlattığı projeye, karşı çıkmak için kongre liderleriyle bir araya gelmiş,doğal kaynaklardan veya atık su gibi insan yapısı ürünlerden elde edilen geleceğin yakıtı olarak gösterilen hidrojen ile çalışan ve hem elektrikli hem de benzinli motora sahip olan ve kendi kendini şarj edebilen modellerinin de piyasada olması gerektiğini savunmuştu. Şirketin bu hamleyi yapmasının nedeni ise elektrikli araçlara geçişte diğer rakiplerinin gerisinde kalmasına bağlanmıştı.
Bu yarışın gerisinde kalmak istemeyen Toyota, yeni bir haberle gündeme geldi. Şirket, 10 yıl içinde elektrikli araç batarya teknolojisine 13,6 milyar dolar yatırım yapacak. Alınan bilgilere göre 2025 yılına kadar 10 pil üretim hattı kurulması planlanıyor. 200 GWh kadar pil üretilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda toplamda 70 elektrikli aracın piyasaya sürüleceği konuşuluyor.
Şirketin bu hamlesi, bu konuda diğer rakipleriyle rekabet etme arzusunda olduğunu gösteriyor. Toyota, bu pillerin üretimine 2035'in ortasına kadar başlamayı planlıyor. Ancak bu teknolojinin maliyetini azaltmak ve ömrünü artırmak için Ar-Ge çalışmaların yoğun biçimde devam etmesi gerektiğine inanıyor.
Toyota, pil teknolojisi üretme iddiasında yalnız değil. Alman rakibi Volkwagen 2030 yılına kadar yalnızca Avrupa'da yaklaşık 240 GWh pil üretmeyi planladığı biliniyor. ABD'li rakibi Ford ise Kuzey Amerika'da 140 GWh dahil olmak üzere küresel olarak 240 GWh pil imal edecek.