Bu yılın başında Amerika Birleşik Devletleri'nde Kaliforniya eyaletinden iki senatörden Joe Biden'a "içten yanmalı motora sahip sıfır araç satışını bitirme" tavsiyesi gelmişti. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota, karara müdahale etmek için harekete geçmişti. Amaçları, senatörlerle görüşerek sıfır emisyona doğru yolculukta bu hamlenin getireceği zorluklara parmak basmaktı. Çünkü şirket, elektrikli araçlara geçişte diğer rakiplerinin gerisinde kaldı.
Alınan bilgilere göre, üst düzey bir Toyota yöneticisi, Biden yönetiminin elektrikli otomobillere geçişi teşvik etmek için başlattığı projeye, karşı çıkmak için kongre liderleriyle bir araya geldi. Doğal kaynaklardan veya atık su gibi insan yapısı ürünlerden elde edilen geleceğin yakıtı olarak gösterilen hidrojen ile çalışan ve hem elektrikli hem de benzinli motora sahip olan ve kendi kendini şarj edebilen modellerinin de piyasada olması gerektiğini savundu.
Ayrıca Toyota, otomobil endüstrisinin ana grubu Alliance for Automotive Innovation aracılığıyla da elektrikli araç dostu politikaya karşı çıkıyor. Toyota bu konuda oldukça agresif bir tavır sergileyerek sadece ABD'de değil, Hindistan ve Japonya'da da EV dostu politikalarını muhalif bir tavır sergiliyor. Hatta şirketin CEO'su Akio Toyoda da dahil olmak üzere Toyota'nın üst düzey yöneticileri elektrikli araçlara yönelik eğilimi "aşırı abartılmış" olarak nitelendiriyor.
Toyota'nın hamlesi şaşırtıyor
Aslında Toyota, şimdiye kadar yalnızca sıfır emisyonlu otomobil stratejisi için hidrojen bazlı yakıt hücresi düzeneklerine odaklanmış, ürettiği piller baskın bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla şirketin bu tavrı oldukça şaşırtıcı. Hatta 1997 yılında Toyota Prius'un piyasaya sürülmesiyle şirket, bu tür araçların son derece popüler olabileceğini kanıtlamıştı. Tesla ve diğer otomobil üreten şirketlerin önünü açmıştı. Bu sene nisan ayında bZ ismiyle başlayan elektrikli modeller artacağını ve 2025 yılına kadar elektrik destekli model sayısını 70 adede çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı. 2025 yılına kadar 15 bataryalı model daha ekleneceği söylenmişti.
Bir taraftan ABD Başkanı Joe Biden, görev süresinin ilk günlerinde otomobiller hakkında bir karara imza atmıştı. Buna göre, federal hükümetin kullandığı tüm araçlar ABD'de üretilen ve elektrikle çalışan araçlar ile değiştirilmesi konuşulmuştu. Bu karar uzmanlarca ABD'nin otomotiv endüstrisi açısından yeni bir ivme yaratacak bir adım olarak tanımlanmıştı. Çünkü bu kararın otomotiv sektöründe 1 milyon yeni iş yaratacağı öngörülüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap