Elon Musk ve Jack Dorsey'nin katıldığı The B Word oturumu bize ne anlatıyor?

Elon Musk ve Jack Dorsey'nin katıldığı The B Word oturumunun öne çıkan başlıklarını yorumladık.
Elon Musk ve Jack Dorsey'nin katıldığı The B Word oturumu bize ne anlatıyor?

Bu hafta hem teknoloji hem de Kripto para dünyası The B Word etkinliğini merakla bekledi. Hatırlarsanız, Tesla CEO'su Elon Musk ve Twitter CEO'su Jack Dorsey, 25 Haziran'da Twitter üzerinde gerçekleşen bir yazışmada bir araya gelip Bitcoin ve kripto para üzerine konuşmaya karar verdiklerini duyurmuştu. İkilinin katıldığı "Bitcoin As A Tool For Economic Empowerment" başlıklı The B Word oturumu, pek çok farklı konuyu aynı anda gündeme taşıdı.

Steve Lee'nin moderasyonu üstlendiği etkinlikte Ark Investment'tan Cathie Wood, Twitter ve Square'in kurucu ortağı Jack Dorsey ile SpaceX ve Tesla'nın kurucu ortağı Elon Musk yer aldı. Elon Musk'ın attığı her tweet'in piyasada önemli oynamalara imza attığını düşünürsek, Jack Dorsey ve Elon Musk'ın bir araya gelmesini, hem Twitter platformu hem de Elon Musk'ın yaptığı açıklamalarla zedelenen itibarı açısından kayda değer bir adım olarak yorumlayabiliriz. 

Bitcoin ile Tesla alımı meselesi

Hatırlarsanız, Elon Musk, Mart ayında attığı bir tweet ile artık bitcoin ile Tesla otomobillerinin satın alınabileceğini duyurmuştu. Musk, Mayıs ayında attığı başka bir tweet ile de; çevresel nedenleri öne sürerek Tesla'nın Bitcoin ile araç alımını durdurduğunu açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Bitcoin fiyatları 50 binin altına ve sonrasında son üç ayın en düşük seviyesine gelirken,  Elon Musk, Tesla'nın hiç Bitcoin satışı gerçekleştirmediğini belirterek kendini savunmuştu. 

Elon Musk: kripto paraları asla bırakmam

Musk, tüm bu olayların ardından oturumda kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken, kripto paralar için "pompalayabilirim ama asla bırakmam." (“I might pump but I don’t dump.”) yorumunu yaptı. Kripto para fiyatlarının düşüşüyle ilişkilendirilen Elon Musk, bu yorum ile sıkı bir kripto para destekçisi olduğunun altını bir kez daha çizdi. Musk sözlerini şöyle devam ettirdi:

Kesinlikle fiyatı yükseltip satmaya veya bunun gibi bir şeye inanmıyorum. Bitcoin’in başarılı olduğunu görmek isterim.

Elon Musk, Tesla ve SpaceX'in kripto para yatırımları

Ayrıca Musk, etkinlikte hem kendisinin hem de Tesla ve SpaceX'in Bitcoin varlıkları bulunduğunu belirtti. Bu noktada Tesla'nın Bitcoin yatırımının şirkete, 2020'deki otomobil satışlarından daha fazla kâr getirdiğini hatırlatmakta fayda var. Buna ek olarak etkinlikte açıklananlara göre; Elon Musk'ın Dogecoin ve Ethereum yatırımları da mevcut.

Yukarıda detaylı bir şekide aktardığımız Musk, Bitcoin ile Tesla alımı ise etkinlikte bir kez daha gündeme geldi. Bu sefer Musk, Tesla'nın Bitcoin'i ödeme yöntemi olarak kabul etmeye büyük ihtimalle yeniden başlayacağını belirtti. Musk, madencilerin daha temiz enerji kaynaklarına daha fazla güvenmeleri durumunda otomobil üreticisinin Bitcoin'i tekrar kabul etmeye başlayabileceğini yineledi.

Tesla yeniden Bitcoin ile ödeme seçeneğini kabul edebilir

Elon Musk, özellikle Bitcoin madenciliği için kullanılan bir grup kömür santralinin Çin'de kapatıldığını belirterek, "Bitcoin yenilenebilir kaynaklara çok daha fazla kayıyor gibi görünüyor" dedi. Musk, Bitcoin'in yenilenebilir enerji kullanımının yüzdesinin büyük olasılıkla yüzde 50 veya üzerinde olduğunu söylerken, bu sayıyı artırmaya yönelik bir eğilim olduğunu belirlediğinde, Tesla'nın Bitcoin'i kabul etmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Bu konuşma esnasında Cathie Wood ise geleneksel altın madenciliğine veya geleneksel finansal hizmetler sektörüne kıyasla Bitcoin'in çok daha çevre dostu olacağına kesinlikle daha fazla inandığını söyledi. Wood, "Birçok yönden, zaten öyle.” dedi.  Ayrıca, Bitcoin'in finansal olarak yetersiz hizmet alan insanlara dünyanın her yerinde şeffaflık sunacağını da belirtti.

Square'in Bitcoin yatırımları ve ürünleri

Bu arada yalnızca SpaceX ve Tesla'nın değil, Square'in de Bitcoin varlıklarını bulunduğunu hatırlatalım. Square, geçen yılın ekim ayında bitcoin fiyatları 10 bin dolar civarındayken, 50 milyon dolar değerinde bitcoin satın almıştı. Şirket, bu yılın Şubat ayında 170 milyon dolar yatırım yaparak bitcoine daha önce yaptığı yatırımları 3 katına çıkardı.

Twitter ve Square CEO'su Dorsey ise en başından beri bitcoinin tutarlı destekçilerinden biri oldu. Dorsey, oturumda Square'in kendi kendini saklayan fiziksel cüzdanını anlattı. Temmuz başında gündeme gelen bu yeni cüzdanın yakın zamanda piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Square'in bitcoin odağında öne çıkan bir başka ürünü ise TBD. Bir geliştirici platformu olan TBD'nin temel amacı ise merkezi olmayan finansal hizmetler oluşturmayı daha kolay bir hale getirmek. TBD, tıpkı fiziksel cüzdan gibi açık kaynaklı bir proje olacak. 

Sosyal ağlarda merkeziyetsiz dönem başlıyor

Jack Dorsey'nin, Square'in yanı sıra Twitter'da da merkeziyetsiz bir yapıyı desteklemeye devam ettiğini hatırlatalım. Bu bağlamda Dorsey, oturumda merkeziyetsiz açık kaynaklı bir sosyal medya platformu geliştirmeye yönelik bir proje olan Bluesky'dan da söz etti. 2019'dan bu yana ağır adımlarla ilerleyen Bluesky, başlangıçta Twitter'ın merkezsizleştirilmiş versiyonunu geliştirmeye odaklanıyordu. Ocak'ta ekibi genişletmeye başlayan BlueSky, Şubat 2021'de henüz araştırma aşamasındaydı. 

Merkezsizleşme; özellikle şirketin Trump kararnamesi gibi yasal sorumluluklardan kaçınmasının bir yolu olarak öne çıkıyor. Yine de kullanıcılara Facebook'un kontrolcü uygulama ailesinden farklı bir seçenek sunduğunu söylemek mümkün. Twitter bu yeni yapıyı geliştirirken, hali hazırda bu modelle ilerleyen Mastodon ve ActivityPub gibi sosyal ağların ve güvenli sohbet platformu Element'in de görüş ve değerlendirmelerine başvuruyor.

Twitter'da Bitcoin ile ödeme mümkün mü? 

BlueSky projesi devam ederken, Twitter'ın ücretli özellikleri ve abonelik sistemleri de sosyal ağ ekosisteminde dikkat çekmeye devam ediyor. Dorsey, Bitcoin'in dönüştürücü potansiyelini tartışırken, kripto para biriminin küçük ve büyük işletmelerin çok daha hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olacak şekilde İnternet'in "yerel para birimi" olarak konumlanabileceğini söyledi.

Twitter'ı örnek olarak gösteren Dorsey şöyle konuştu: 

Bitcoin Twitter'dan önce var olsaydı, kesinlikle reklamcılık iş modeline bağımlı olmayacaktık.

Bu bağlamda Elon Musk, Jack Dorsey'e Twitter'da reklam verenlere bitcoin ve kripto para ile ödeme seçeneği sunma planlarını sordu.

Dorsey, reklam verenlerin kullanmak istedikleri herhangi bir ödeme yöntemini kabul etmeleri gerektiğine inandığını belirtirken, Twitter'ın reklam ağına bağlı kalmadan ekonomik önlemleri nasıl yaratacaklarına daha fazla odaklandıklarını açıkladı. 

Jack Dorsey'nin oturumda dikkat çeken açıklamalrından biri de; bitcoini internetin ilk zamanlarına benzetmesi oldu.  Dorsey'nin sözlerini bitcoinin potansiyelinin önümüzdeki yıllarda kendini daha fazla göstereceği şeklinde yorumlayabiliriz. 

Her ne kadar Bitcoin ve Ethereum fiyatlarının düşüşüyle, boğa sezonunun kapandığı düşünülse de; al-sat işlemlerinden ziyade uzun vadeli yatırımlara odaklananlar için The B Word oturumu gerçekten çok değerliydi. Bu yıl pek çok büyük yatırımcının, tanınmış teknoloji şirketlerinin kripto para piyasasını desteklediğini gördük.

Ürettiği ürünlerle dünyayı değiştirme gücüne sahip iki ismin Bitcoin'e, blok zincire ve Ethereum'a desteği, kısa vadede yüzde 12'ye varan fiyat artışlarıyla kendini gösterdi. Ancak uzun vadede bu destek, yeni ödeme sistemleri, sosyal ağlar ve teknolojiler olarak karşımıza çıkacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.