Facebook, yeni ortaklaşa müzik yapma uygulaması Collab'i kullanıcılara açıyor

Mayıs ayında beta sürümü yayınlanan Collab, ABD'deki iOS kullanıcılarına açıldı. TikTok düetlerine olan benzerliğiyle dikkat çeken Collab, müzik üretimine odaklanarak TikTok'tan ayrışıyor.
Facebook, yeni ortaklaşa müzik yapma uygulaması Collab'i kullanıcılara açıyor

Mayıs ayında TikTok düetlerine olan benzerliğiyle dikkat çeken Facebook'un yeni uygulaması Collab'i sizlere aktarmıştık. Mayıs ayından bu yana beta sürümünde olan uygulama, App Store'da yayına alındı. Bu gelişmeyle birlikte ABD'deki iOS kullanıcılarının Collab'i deneyimlemeye başlayacağını belirtelim. 

Bilmeyenler için ortaklaşa müzik yapma uygulaması Collab'in özelliklerinden kısaca bahsedelim. İçerik üreticilerin birlikte müzik aranjmanları kaydetmesini sağlayan Collab, aynı şekilde bir beste üretmek için aranjmanlar keşfetmenizi de mümkün kılıyor.

Collab'in, TikTok ile ayrıştığı noktalar da mevcut. Collab'te paylaşılan videolar, kolajlanarak diğerleriyle bir arada kullanılabilirken, TikTok'ta sadece düet yapabileceğiniz kişileri seçebiliyorsunuz. Yani TikTok, Dubsmash ve Triller uygulamalarında olduğu gibi popüler şarkıları kullanarak içerik üreten kullanıcıların aksine Collab'te şarkıların üretilmesi hedefleniyor.

Bağımsız sanatçı morgxn'in Wonder şarkısı 43 Milyon yayına ulaştı 

Orijinal müzik videoları yapmak isteyenler için tasarlanan Collab, Facebook'un Ar-Ge gücü NPE ekibinin eseri. Uygulama Mayıs ayında bekleme listesi üzerinden kullanıcılar ile buluşmaya başlamıştı. Beta sürümünde Collab'e bağımsız müzisyenler de katıldı. morgxn de bu müzisyenlerden biri. Wonder şarkısını Collab'de yayınlayan morgxn, hayranlarına şarkıyı birlikte çalmayı ve ortaya bir video içerik çıkarmayı teklif etti. Böylece Wonder şarkısında 43 milyon yayın yapılmış oldu. Buna şarkıyı ispanyolca yorumlayanlar da dahil. 

Pandemi süresince müzisyenlerin yaşadığı zorlukların hepimiz farkındayız. Collab, etkileşim odaklı yaklaşımıyla müzisyenlere yeni bir platform sunabilir. Bu arada piyasada pek çok ortaklaşa müzik üretimi uygulamasının yer aldığını hatırlatalım Ancak bu uygulamarın çoğu, müzik profesyonellerine ya da yarı profesyonel müzisyenlere hitap ediyor. Bu uygulamalar arasında BandLab, Endless, Bandpass, Kompoz ve Spotify'ın ürettiği Soundtrap yer alıyor. Collab'in bu uygulamalarda farkı ise müzikle haşır neşir olmayı seven genel tüketiciye hitap etmesi.

Collab'te müzisyenlerin etkisi 

Yine de Collab'in müzisyenlerden aldığı geri bildirimlerle ilerlediğini söylemek mümkün. Collab Ürün Lideri Brittany Mennuti, üniversite yıllarında Güzel Sanatlar ve İşletme fakültelerinde çift anadal yapmış olmasıyla öne çıkıyor. Bu da iki farklı dünyayı bir araya getirmesine katkıda bulunuyor. Üstelik, Mennuti'nin yanı sıra Collab bünyesinde sanatçılar ve müzisyenlerden oluşan yaratıcı bir ekip de yer alıyor. Mennuti ekip hakkında şunları söylüyor: 

Bu ürünü oluşturmak için müzisyenler ve müzik meraklıları topluluğuna gerçekten dahil olmam gerektiğini biliyordum ve ekip olarak biz de tam olarak bunu yaptık. Beta testine dahil olan kullanıcılarımız için bir Facebook grubu oluşturduk ve onlarla her gün bu grupta iletişim kuruyoruz.

Bahsi geçen grupta müzisyenlerin uygulamayla ilgili soru sorabildiğini, önerilerde bulunduğunu ve müziklerini paylaştığını söyleyelim. Mennuti, beta grubunda yer alanların, test sürecinde uygulama ekibine yardımcı olmanın ötesinde, henüz birlikte müzik yapmamış kişilerin, müzik paylaşımına odaklanan bir topluluğa dönüşmeye başladığını da vurguluyor. 

Beta'da eklenen özellikler

Beta sürecinde uygulamanın kendini güçlendirdiğini de belirtmekte fayda var. Collab, ses senkronizasyon yeteneklerinde ve diğer teknik konularda iyileştirmeler yaptı. Collab, uygulama içi araçlar sunarak, şarkının kaydetmediğiniz kısımlarında ses ve video senkronizasyonunun karmaşıklığını ortadan kaldırıyor. Böylece ortaya çıkan "ortak çalışma" mükemmelleştiriliyor. 

Buna ek olarak Collab'in kayıt esnasında kullanılan pek çok donanıma da uyum sağlaması amaçlandı. Bunun için Facebook, Collab'ı onlarca kulaklık ve donanım yapılandırmasıyla test etti. Kullanıcılar artık klavye, gitarlar ve davul setleri gibi elektronik enstrümanlardaki müziği kayıtlarına getirmek için harici ses arayüzlerini bile kullanabiliyor. 

TikTok tüm sosyal ağları dönüştürüyor

TikTok'un ulaştığı devasa kullanıcı kitlesi, tüm sosyal ağ ekosistemini dönüştüyor. Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter' ve hatta Reddit'teki geliştirmeler, sosyal ağlardaki içerik formatlarının nasıl değişeceğinin ciddi bir göstergesi. Ekosistemde TikTok'u klonlayanlara baktığımızda Reels ile Instagram'ı, Spotlight ile Snapchat'i görüyoruz. Video ve Hikayeler özelliklerinde geriden gelen Twitter ise platformdaki etkileşimi artırmak için paylaşım tarafında başta Snapchat olmak üzere yeni entegrasyonlar yayınlamaya başladı. 

Reddit'in kısa video platformu Dubsmash'i satın alması ise hepimizi şaşırttı. Zira Reddit, diğer sosyal ağlara kıyasla platformuna görece az özellik ekleyen bir girişim. Bununla birlikte Dubsmash'in kendi platformunu ve markasını koruyacağı; Reddit'in platformun video oluşturma araçlarını kendine entegre edeceği bilgisi paylaşıldı. Sosyal ağların video odağındaki bu yükselişinin bizleri nereye götüreceğini hep birlikte izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.