Yeni başlayanlar için TikTok kullanım kılavuzu

Yeni başlayanlar için TikTok terimlerinden hashtaglere, videolardan içerik üreticilerine kadar detaylı bir TikTok kullanım kılavuzu hazırladık.
Yeni başlayanlar için TikTok kullanım kılavuzu

Sosyal ağ ekosisteminin yeni gözdesi TikTok hem sıra dışı içerikleri hem de büyümesiyle uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Genç bir kullanıcı tabanına sahip olan uygulama mizahi dans videolarıyla öne çıkıyor. Ancak oyun ve komedi gibi belli türler altında farklı içeriklerle de karşılaşmanız mümkün.

Henüz TikTok'a üye değilseniz ya da TikTok'ta yeniyseniz, hazırladığımız bu TikTok rehberini kullanarak sosyal ağı daha yakından tanıyabilir ve kolayca kullanabilirsiniz.   

Bilmeniz gereken TikTok terimleri 

Öncelikle TikTok'u daha iyi anlayabilmek adına TikTok'ta kullanılan terimlere hakim olmanız gerekiyor. Bu terimler, bir kaç başlık altında toplanıyor.

Duet:  TikTok kullanıcılarının en çok tercih ettiği içerik türlerinden biri.  Daha önce başka bir kullanıcı tarafından çekilmiş bir videonun yeni bir kullanıcı tarafından yorumlanması olarak anlatılabilir. Yeni kullanıcılar tarafından çekilen videolarda, kullanıcı sanki orijinal videonun bir parçasıymış gibi davranıyor. Kimi zaman videolar arasındaki uyum şaşırtıcı seviyelere ulaşabiliyor.

Cringe: Cringe, genellikle iyi bir video çekmek için uğraşan ancak bu konuda başarısızlığa uğrayanların videolarına verilen isim. Garip davranışlar sergileyen ya da utanç verici bir duruma düşenleri Cringe hashtagi ya da Cringe temalı hesaplarda görebiliyorsunuz. Aslında Cringe videoları uzun süre boyunca TikTok uygulamasını tanımladı. Hatta bu videolar, YouTuberların videolarında da kendine yer buldu. Cringe videoları üzerine şekline tepki videoları da YouTube'u kısa bir süreliğine hakimiyeti altına almıştı.  

Challenges: Şimdiye kadar YouTube'da gördüğünüz Challenge kültürü aslında TikTok'ta da kendini yoğun bir şekilde hissettiriyor. TikTok'taki meydan okumalar genellikle tüm kullanıcıların aynı eyleme odaklanması olarak kendini gösteriyor. Örneğin, 14.1 milyon görüntülemeye sahip stair meydan okuması kapsamında tüm kullanıcılar merdivenlerde birbirinden farklı hareketlerle dans ediyor. Bu meydan okumalar genellikle topluluk tarafından üretilen trendler olarak öne çıksa da sponsorlu hashtagler de bu içeriklere vesile olabiliyor. Meydan okuma içeriklerinin kullanıcıları topluluğun bir parçası gibi hissettirdiği için popüler olduğunu da söylemek mümkün. 

Video İçerikler 

Terimlerden sonra video içerikleri de incelemekte fayda var. Öncelikle TikTok'un topluluğunun ciddi anlamda bir çeşitliliğe sahip olduğunu söyleyelim. Gamerlar, hayvan kostümü giyenler, dansçılar, şarkıcılar, aktörler, influencerlar ve "meme" kültürünü benimseyen gençler, toplulukta sıkça rastlayabileceğiniz kullanıcılar.

Hoşunuza gidebilecek içerikler bulabilmek için challengeları ve hashtagleri kullanabilirsiniz. Zira kategorilerin çoğu kendini açıklar nitelikte. Kullanıcılar ilgi alanlarına göre içerikler üretirken bunlara hashtag eklemeyi ihmal etmiyor. Örneğin gamerlarla #Pubg hashtagi altında buluşabilir, takip etmek isteyebileceğiniz sporcuları #freeruning hashtagi altında bulabilirsiniz. 

Bu arayış esnasında TikTok'ta  Eboy veya egirl gibi kafa karıştırıcı terimlerle karşılaşabileceğinizi de belirtelim. Bu terimler TikTok'taki tamamen online olan personalarını benimseyen popüler içerik üreticilere gönderme yapmak için kullanılıyor. Bu hashtagte genellikle grunge ve punk görünümünün anime ve rap müzikile buluştuğunu göreceksiniz. Üstelik bunun Z jenerasyonundaki çocuklar tarafından yapılması sizi şaşırtabilir. Merak edenler için Musically ile yıldızı parlayan Jacob Sartorius'tan bir örnek. 

TikTok'ta öne çıkan içerik türlerinden biri de memeler. son aylarda platformda viral olmuş popüler memeleri Know Your Meme'in veri tabanından faydalanabilirsiniz. Böylece TikTok kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmiş olursunuz.Aynı şekilde bu veritabanında ilginizi çekebilecek içerik üreticileriyle karşılaşmanız da olası. 

TikTok'ta İçerik Üreticiler 

İlk başta kimi takip edeceğinize karar veremezseniz, TikTok evreninden yerli ve yabancı içerik üreticilerine göz atabilirsiniz. İçerik üreticiler diğer tüm sosyal ağlarda olduğu gibi TikTok'un da gözbebeği. Tıpkı Instagram ve YouTube'da gördüğümüz gibi TikTok'ta da içerik üreticilerinin bir araya gelerek ortak içerikler ürettiğini görebilirsiniz. 

TikTok'un tüm özel kategorilerini içeren bir liste oluşturmak zor olsa da komedi ve düet topluluklarıyla sıkça karşılaşabileceğinizi söylemek mümkün. Farklı kategorilerde içerik üreten yerli ve yabancı içerik üreticilerini içeren bu listeye göz atmanızda da fayda var. 

Sizin İçin Sayfası 

TikTok'a giriş yaptığınızda ilk olarak Sizin İçin sayfasıyla karşılaşıyorsunuz. Bu sayfada şirket tarafından seçilen TikTok'ta viral olan içerikleri görebiliyorsunuz. Ekranı aşağı kaydırarak bu içerikler arasında gezinmeniz ve ilginizi çekebilecek içerikleri bulabilmeniz mümkün. TikTok'a yeni başlayanlar, Sizin İçin sayfası üzerinden platform hakkında ciddi anlamda fikir edinebilir.

Sosyal ağa içerik yüklemeden önce ne tarz içeriklerin rağbet gördüğünü öğrenmek ve kategorileri, filtreleri ve terimleri öğrenmek için iyi bir kaynak. Ancak TikTok'un içerikler arasında hızlıca geçiş yapması 30 dakika boyunca Sizin İçin ekranına kilitlenmenize yol açabilir. Bu nedenle ilgi alanınıza giren içerik üreticilerini bir an önce takip etmeye başlamanız faydalı olacaktır. 

Sizin İçin ekranı dışında içeriklere ulaşmanın birçok yolu mevcut. Özellikle yukarıda belirttiğimiz üzere Hashtagler ve Meydan Okumaların yanı sıra şarkıları da yeni içerikler bulmak için kullanmanız mümkün. 

Şarkılar 

TikTok içerikleri fonda çalan şarkıya göre şekillendiği için bir şarkıyı aratarak Challenge ve Meme'in farklı yorumlarına kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin platformda en çok öne çıkan şarkılardan biri olan Harsha Patel'in "Oh na na na" şarkısı, 78 binden fazla videoda kullanılırken, "Foot Dance Challenge" ın da fon müziği haline geldi.

Şarkıların orjinalleri kadar remixleri de TikTok içeriklerinde yoğun bir şekilde yer alıyor. Mesela “Pretty Boy Swag Challenge” için Soulja Boy’un şarkısı kullanıldı. Ancak şarkının remixlenmiş versiyonu içeriklerde daha fazla kullanıldı. 

TikTok'ta hashtagler ve meydan okumalar

TikTok, etkileşim oranının büyük bir kısmını Hashtag odaklı çalışma prensibine borçlu. Hashtagler, uygulamayı eğlenceli bir hale getirirken, uygulamadaki içindeki tüm aktivitelerin de içerideki topluluk tarafından ortak bir şekilde yapılmasını sağlıyor.  Aynı şekilde hashtagler sayesinde kullanıcılar da paylaşım yapmaları için teşvik ediliyor. 

Özellikle meydan okumalar için üretilmiş hashtaglere tıklayarak, kullanıcıların "Sizin İçin" sayfasına çıkmak için neler yaptıklarını kolayca görüntüleyebilirsiniz. Zira #ForYou hashtagini içerek birçok video temelde Sizin İçin sayfasına çıkmayı hedefliyor. Ne de olsa kullanıcılar için sosyal ağlarda Keşfet sayfasına çıkmak, çekilen videonun viral olmasını ve bununla beraber hesabın yeni takipçiler kazanmasını sağlıyor.

Öte yandan uygulama içinde reklam modellerini yayına almaya hazırlanan TikTok, yakın zamanda kullanıcıların platform üzerinden gelir elde etmesini de sağlayabilir. Bu noktada kullanıcılar için Hashtag kullanmak görüntüleme almak için görüntülemelerini arttırmanın en önemli yolu. 

Hashtagler ve Meydan okumaların yanı sıra video önerisi konusunda TikTok'ın da diğer sosyal ağlar gibi bir algoritmadan faydalandığını söylemekte fayda var. Eğer belli bir meydan okumaya ait 20 video izlerseniz, uygulamayı bir sonraki açışınızda Sizin İçin sayfasında sadece bu meydan okumaya dair içerikleri görmeniz mümkün. 

TikTok'un algoritması nasıl çalışıyor?

TikTok algoritmasının çalışma şekli YouTube'unki ile ciddi bir benzerlik gösteriyor. TikTok uygulamasında da tıpkı YouTube'ta olduğu gibi izlediğiniz videolarını takip edilmesi için giriş yapmanıza ya da bir TikTok hesabına sahip olmanıza gerek yok. TikTok birbiriyle ilişkili videoları bir araya getirerek bunları, ilgilenebileceğini düşündüğü hesaplara gösteriyor.

Bu noktada TikTok'ın algoritmasının yeni ve alt kırılımlara ait içerikler keşfetmek için ideal olduğunu söyleyebiliriz. Mesela bir kullanıcı özellikle Death Note animesine dair memelerle ilgileniyorsa, büyük ihtimalle bu alanda içerik üreten kullanıcıların oluşturduğu videoları çok daha fazla görecektir. Öte yandan bu durum kullanıcıların bir içerik balonuna tutulup kalmasına da yol açabilir. Sürekli aynı içerikleri gören kullanıcılar, TikTok topluluğunun geri kalan kısmıyla tanışmakta güçlük çekecektir. 

Bu konuda TikTok'ın iOS sayfasındaki açıklaması ise şöyle: 

TikTok, izlemekten kendinizi alıkoyamayacağınız en alakalı, ilginç, eğlenceli, alışılmışın dışında, baş döndürücü videoları sunmak için zevkinize hızla adapte olacak

Eğer işi algoritmaya bırakmak yerine TikTok'ın size göstereceği içerikler hakkında söz sahibi olmak istiyorsanız, parmaklarınızı çalıştırmaya hazır olun. Zira kendinizi Sizin İçin sayfasında önerilen içeriklerin akışına bırakırsanız, aynı içerikleri daha fazla görmeniz söz konusu olabilir. Ancak Instagram'da yaptığınız gibi Hashtagleri, Challengeları, Şarkıları ve Kullanıcıları keşfe çıkarsanız, göreceğiniz içeriklerin çeşitliliği de artacaktır. 

Yeni içerikleri keşfetmek için uygulama ekranının alt kısmında yer alan butona basarak TikTok'ın Keşfet sayfasına kolayca erişebilirsiniz. Keşfet sekmesindeki içeriklerin TikTok çalışanları tarafından belirlendiğini ve her gün yenilendiğini söylemekte de fayda var. Popüler hashtaglerden, viral şarkılara, öne çıkan içerik üreticilerinden meydan okumalara kadar bir çok alt kırılımı bu alanda görebilmeniz mümkün. 

Gizlilik Seçenekleri

TikTok hesabınızı oluşturduğunuzda hesabın gizlilik ayarının otomatik bir şekilde herkese açık olarak ayarlandığını belirtelim. Buna rağmen TikTok, gizlilik ayarlarınızı kolayca değiştirebilmenizi sağlıyor. Profilinizi Özel Hesap'a dönüştürdüğünüzde, diğer kullanıcıların içeriklerinizi görüntüleyebilmesi, beğenmesi ya da videolarınıza yorum yapabilmesi için takip isteği göndermesi gerekiyor. İçerikleriniz takip isteklerini onaylamanıza bağlı olarak görünürüm kazanırken, kullanıcı adınızın herhalukarda arama sonuçlarında çıkacağını da ekleyelim. 

Özel Hesap kullanmak gizlilik açısında olumlu bir tercih olsa da, TikTok'u özel kılan birçok özelliği de devre dışı bırakmanıza yol açıyor. Örneğin Özel Hesaba sahip kullanıcılar Düet özelliğinden faydalanamıyor. Bunun gibi kısıtlamalar da TikTok topluluğuna katılımızı azaltıyor. Eğer aktif bir kullanıcı olmak yerine sadece video izlemek istiyorsanız Özel Hesaba geçiş yapmak sizin için sorun olmayacaktır. 

Ancak eğer Özel hesaba geçmek istemiyorsanız, yine gizlilik ayarları üzerinden videolarınızın başka kullanıcılar tarafından indirilmesinin önüne geçebileceğinizi belirtelim. 

Bildirimler 

Uygulamaların kullanım oranlarını arttırmak için tercih ettiği Push bildirimler, TikTok'ta sıklıkla kendini göstermekte. Gün içinde defalarca Push bildirim gönderen TikTok, bu bildirimlerde takip ettiğiniz kullanıcılarla ya da ilk alanlarınızla ilgili bir gelişme aktarmıyor. Aksine iki üç kelimelik çağrılarla size uygulamayı yeniden açtırmayı hedefliyor. 

Açıkçası bu durum gerçekten yorucu bir hal alabiliyor. Uygulamayı kullanmadığınız zaman Push bildirimler üzerinden TikTok, özlediğinizi ifade ediyor ve kimi zaman şarkı söylemenin güzelliğini kimi zaman içerik paylaşmanın önemini öne çıkarıyor. 

Eğer siz de bu bildirimlerden sıkılırsanız Push bildirimleri kolayca devre dışı bırakabilirsiniz. Zaten uygulamayı sıkça kullanan biriyseniz bu bildirimlere ihtiyacınız olmayacaktır. 

Başlamadan önce...

Son olarak, yukarıda da belirttiğimiz gibi TikTok'ta sıra dışı bir kullanıcı kitlesi ve olağandışı içeriklerle karşılaşmaya kendinizi hazırlayın. Gen Z'nin domine ettiği platformda, her geçen gün yeni kavramlarla, birbirinin içine geçmiş bağlamlarla ve değişik bir mizah anlayışıyla tanışacaksınız. Videolar arasındaki geçiş hızı ise bütün bunları hazmetmenizi zorlaştıracak. Yine de gerçekten "farklı" bir sosyal ağ arıyorsanız doğru yerdesiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.