Sessiz sedasız yayına alınan TikTok Lite 12 milyon indirmeye ulaştı

Sessiz sedasız yayına alınan TikTok Lite 12 milyon indirmeye ulaştı

ABD dahil olmak üzere uluslararası pazarda popülerliği gittikçe artan TikTok, bir süredir  App Store listelerinde zirveye oynuyor. Bu başarıdan etkilenen Facebook ve Snapchat gibi sosyal ağ devleri ise TikTok özelliklerini kopyalamaya ve yeni ürüler çıkarmaya devam ediyor. Büyümesini hız kesmeden devam ettirmek isteyen TikTok ise küresel genişleme planına Hindistan ve Endonezya gibi gelişmekte olan pazarları da dahil etmeyi hedefliyor.

Hatta şirket, bunun için 2018’in son yarısında TikTok Lite uygulamasını sessiz sedasız yayına aldı. TikTok’un pek duyurulmayan Lite versiyonu aslında iki farklı uygulamadan oluşuyor.

İlki 6 Ağustos 2018’de Tayland’da yayınlanan uygulama şu anda uygulamanın çok popüler olduğu Endonezya dahil olmak üzere Vietnam, Malezya ve Filipinlerin de bulunduğu Asya pazarında aktif.

TikTok Lite’ın bu versiyonu, piyasaya sürüldüğü 6 Ağustos’tan bu yana 5 milyon indirmeye ulaştı. Bu Lite versiyonun Play Store’da küçük “l” ile yerini aldığını da ekleyelim. Lite’ın bu versiyonu aynı zamanda kısa süreliğine Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerde de hizmet verdi. Ancak baş harfi büyük “L” olan başka bir Lite uygulaması 1 Kasım 2018’de Play Store’da yayına alınarak ve bu görevi devraldı.

Bu ikinci Lite Versiyonunun Hindistan sayesinde TikTok Lite versiyonları arasında en fazla büyüme yakalayan uygulama oldu. Sensor Tower verilerine göre 7.1 milyon toplam indirmeye ulaşan uygulama, Asya dışında kalan 15 ülkede indirildi. Bu ülkeler arasında Mısır, Brezilya, El cezire, Tunus, Rusya, Ekvator Güney Afrika, Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, Kenya, Kosta Rika, El Salvador, Nijerya Angola ve Gana da yer alıyor.

Bu iki TikTok Lite uygulamasının 6 ay içinde 12 milyon indirmeye ulaştığını da belirtelim. Üstelik TikTok’un, Lite uygulamalarını ağırlıklı olarak öne çıkarmamış olması da, uygulamanın Lite versiyonun başarısını gözler önüne seriyor.

Yine de uygulamanın ana şirketi ByteDance'in aldığı yatırımların yanı sıra reklam harcamalarıyla da gündeme geldiğini belirtelim. Yakın zamanda Dubai'de göz alıcı bir ışık şovuyla TikTok'un reklamını yapan şirketin değeri ise Ekim itibariyle 78 milyar dolara ulaştı.

TikTok Lite verilerine geri dönecek olursak, TikTok Lite’ın Hindistan’a dönmesini takiben uygulama indirmelerinin yarısından fazlasının geçtiğimiz ay gerçekleştiğini söylemekte fayda var. Aynı şekilde iki Lite uygulamasının indirme sayısı Kasım ayında 2.6 milyon olarak öne çıkarken bu rakam 1 ayda yüzde 158 artış göstererek Aralık ayında 6.7 milyona ulaştı.

Yine de 12 milyondan fazla indirmeye ulaşan TikTok Lite büyümesinin, ana uygulama TikTok’ın kullanıcı tabanıyla karşılaştırıldığında daha küçük kaldığını söyleyebiliriz. Hatta bu rakam TikTok’ın Ağustos 2018’den bu yana Google Play üzerinden gerçekleşen indirmelerini yüzde 4.5’ine denk geliyor. Bu rakam aynı zamanda TikTok’un iOS ve Google Play uygulama mağazalarından gerçekleşen tüm indirmelerin yüzde 3.6’sına tekabül ediyor.

Bu noktada TikTok'un şimdiye kadar Google Play üzerinden tam 887 milyon kez indirildiğini belirtmekte fayda var. Üstelik bu rakama uygulamanın çince versiyonu Douyin dahil değil. Dolayısıyla TikTok’un gerçek kullanıcı tabanın düşünülenden çok daha büyük olduğunu söylemek mümkün.

Geçtiğimiz Temmuz ayında aylık 500 milyon aktif kullanıcıya ulaşan TikTok, görünen o ki sosyal ağların büyüme rekabetinde ipi göğüslemeye hazırlanıyor. Yine de sosyal ağ devi Facebook'un Lite uygulamasının 2 yıldan az bir süre içinde 200 milyon kullanıcıya ulaştığını düşünürsek, şu aralar büyüme oranıyla dikkat çeken TikTok'un 6 aylık dönemde 12 milyon indirmeden daha iyisini yapması şart.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.