TikTok uygulamasının sahibi ByteDance 75 milyar dolar değerlemeye koşuyor

Popüler video uygulaması TikTok'ın sahibi Çinli ByteDance gelen haberlere göre 1.45 milyar dolarlık yeni bir yatırım turuna hazırlanıyor. ByteDance'in gelen parayı yapay zeka ve içerik odaklı olarak kullanması bekleniyor.
TikTok uygulamasının sahibi ByteDance 75 milyar dolar değerlemeye koşuyor

Ülkemizde de oldukça popülerleşen video paylaşım uygulaması TikTok'ın çatı şirketi ByteDance'in 1.45 milyar dolarlık yeni bir yatırım alması bekleniyor. Gelen yatırımla birlikte ByteDance'in değerlemesinin ise 75 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. ByteDance'ın bu yatırımına kaynak ayıran yatırımcılar arasında ise SoftBank, Sequoia Capital, KKR & Co. ve General Atlantic'in adı geçiyor.

Bünyesinde TikTok uygulamasını kuran ByteDance, hatırlanabileceği üzere Musical.ly uygulamasını da 1 milyar dolara satın almış ve iki uygulamayı birleştirmişti. Dünya genelinde bir fenomen haline gelen TikTok uygulamasının aylık aktif kullanıcı sayısı ise 500 milyon kişi. Çin'de yaklaşık 800 milyon akıllı telefon olduğunu düşündüğümüzde ve tabii ki TikTok'ın sadece Çin'de operasyonunu sürdürmediğini gösterebilirsek eğer bu rakamın aslında TikTok'ın Çin haricinde de ciddi bir yaygınlık elde ettiğini söylememiz mümkün hale geliyor.

TikTok'ın Musical.ly'i bünyesine katmasının ardından ulaştığı sayıyla birlikte uygulamanın yakaladığı başarı diğer dünya devlerini de korkuttu. Hatta öyle ki Facebook, TikTok benzeri uygulaması Lasso üzerinde çalışmaya başladığını duyurmuştu. Facebook rekabette geri düştüğü bu alanda yeni uygulamasını henüz çıkartmamışken, TikTok'a yapılacak olan yatırımın devam etmesi ve şirketin özellikle yapay zeka konusunda ve içerik odaklı olarak yatırımı yönlendirmesi halinde TikTok'ın önünü kesmek bir süre daha mümkün olmayacak. Aslına bakarsanız Instagram hikayeler özelliği ile Snapchat'e verdiği zararı, kendi geliştirdiği özellikler ya da yan uygulamalarla birlikte TikTok'a karşı da deneyecek gibi gözüküyor.

Bunun yanında, ByteDance'in ciddi bir medya gücüne de sahip. 2012 yılında kurulan Toutiao isimli haber uygulamasından bahsediyoruz. Aslında bu şirketin ilk göz ağrısı ve TikTok'ın öncesinde de var. Ancak Çince olması ve Çin haberciliğine odaklanması sebebiyle içe kapalı olarak kalmış. Yine de bu haber uygulamasının aylık aktif kullanıcısının 100 milyondan fazla olması, ByteDance'ı bu kadar önemli bir şirket kılıyor ve ulaştığı değerleme şaşırtmıyor. Ancak telafuz ettiğimiz rakamların girişimcilik dünyasında gerçekleştirilen yatırımların en uç noktalarında olduğunu da söylemeden edemeyiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.