Globalde öne çıkan 20 istatistiği ile TikTok

Uygulamanın bölge bölge kullanım, kullanıcı ve reklam istatistikleriyle TikTok'un dünya çapında öne çıkan istatistikleri sizlerle!
Globalde öne çıkan 20 istatistiği ile TikTok

Bir süredir gençlerin favorisi olan ve hızlı büyümesiyle markaların dikkatini çeken TikTok, karantina sürecinde kullanıcı tabanını genişletmeye devam etti. Yakın zamanda ülkemizdeki ünlülerin, siyasilerin ve hatta Kadıköy Belediyesi'nin dahi radarına giren TikTok gelecekte adından daha da fazla söz ettirecek. 

TikTok'a girmeyi düşünen ya da halihazırda TikTok'ta varlığını sürdüren markalar için öne çıkan 20 TikTok İstatistiğini sizler için derledik. 

Öne Çıkan İstatistikler

1.Dünyanın 6. en büyük sosyal ağı

Aylık 800 milyon günlük aktif kullanıcı sayısına sahip olan TıkTok, We Are Social 2020 raporuna göre aktif kullanıcı sayısında Instagram'dan hemen sonra geliyor. İlk 4'te ise sırasıyla WhatsApp, Facebook, Messenger , WeChat'in yer aldığını belirtelim. İlk sıraya yerleşmek için WeChat'İn yanı sıra Facebook uygulama ailesinin tamamıyla rekabet etmesi gerekiyor, Yine de TikTok'un LinkedIn, Reddit, Snapchat, Twitter ve Pinterest'i çoktan geride bıraktığını söyleyelim. 

2. 2020'nin en çok indirilen uygulaması 

Mobil veri ve analiz şirketi AppAnnie'nin verilerine göre TikTok bu yıl indirme sayısıyla zirveye yerleşti. Geçtiğimiz sene 738 milyon indirme alan uygulama, 849 milyon indime alan WhatsApp'ı geçememişti. 

Sensor Tower verilerine göre şimdiye kadar 1.9 milyar indirme alan TikTok toplamda  2 milyar indirmeye ulaştı.

3. ByteDance, dünyanın en değerli girişimi 

78 milyar dolar değerindeki TikTok'un ana şirketi ByteDance, 2018'in eylül ayında dünyanın en değerli girişimi ünvanını Uber'in elinden aldı. 

4. 150'den fazla ülkede kullanılıyor 

TikTok'ta reklamverenler dünyanın her yerinden kullanıcılarla 75 farklı dilde buluşuyor. Özellikle gücünü Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, Snapchat, Pinterest ve YouTube'un yasaklı olduğu Çin'den gücünü alan TikTok, bu sayede markalara diğer sosyal ağların erişemediği bir hedef kitle sunuyor. 

Yine de Çin pazarında liderliğin hala WeChat'te olduğunu söyleyelim. Ödemeden yöntemlerinden mesajlaşmaya pek çok özelliğiyle Çin'li kullanıcıların favorisi olan uygulama, TikTok'un rakibi Kuaishou'yu destekliyor. 

Bölge bölge kullanım istatistikleri

1.Çin'de günlük 400 milyon aktif kullanıcı

TikTok'un Çin'deki versiyonu Douyin, uygulamanın en geniş kullanıcı tabanına sahip. Çin'deki hesapların yüzde 90'ından fazlası günlük aktif kullanıcı olarak konumlanıyor. TikTok'un Çin dışındaki kullanıcı tabanında ise 41 milyon günlük aktif kullanıcı yer alıyor.

App Annie verilerine göre TikTok'ta geçirilen zamanın yüzde 80'i Çinli kullanıcılara ait, %10 ise Hindistan'daki kullanıcılara. 

2.WeChat ile rekabetinde güçlü 

Aslına bakarsanız WeChat'in aylık aktif kullanıcı sayısı TikTok'un iki katı kadar. Ancak iki uygulamayı karşılaştırdığımızda TikTok'un istikrarlı ve hızlı büyümesi, WeChat ile rekabetinde güçlü olduğunu gösteriyor. 

Ne de olsa, WeChat üzerinde kullanıcılar, mesajlaşma ve sosyal ağ özelliklerinin yanı sıra araç çağırma, ödeme yapma ve devlet işlerini halletme gibi özellikleri de kullanıyor. TikTok'ta ise sadece içerik üretimi ve içerik tüketimi söz konusu. 

Böyle bakıldığında TikTok'un Çin'deki aylık 500 milyon aktif kullanıcısı, WeChat'in 1 milyar aylık aktif kullanıcısına kıyasla daha büyük bir başarı olarak konumlanıyor. 2017 verilerine göre Çin'deki kullanıcıların 3'te 1'inin uygulamada vakit geçirdiğini ve günde ortalama 68 milyon video paylaşıldığını belirtelim. 

3.Hindistan'daki akıllı telefon kullanıcılarının 3'te biri TikTok indirdi 

Hindistan'da 120 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunan TikTok, burada Çin dışındaki en büyük kullancı tabanına sahip.Sensor Tower verilerine göre uygulama, bu yılın Şubat ayında ülkenin yüzde 41.3'ünde indirildi. TikTok'un Hindistan'daki Operasyon Başkanı 2020'de yüzde 50 büyüme ön görüyor. 

Bu noktada TikTok'un sanal hediyeler, iş birlikleri ve etkinlikler ile Hindistan kullanıcıları için bir gelir kaynağına dönüştüğünü söylemek mümkün. Uygulamanın, Hindistan taşrasında yaşayan ve gelir seviyesi düşük olan kullanıcılar arasında büyük ilgi gördüğünü de ekleyelim. 

4.TikTok'un en hızlı büyüme kaydettiği 3. pazar Brezilya 

TikTok'un en büyük pazar payı Çin ve Hindistan'da olsa da, Brezilya yılda yıla indirmeleriyle en hızlı büyüme gösteren pazar olarak konumlanıyor. Sensor Tower Şubat ayında yayınladığı verilere göre, TikTok Brezilya'da 9.7 milyon kez indirildi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyasladığında bu metriğin %992.6 artış gösterdiğini söyleyelim. 

Dijital video tüketiminin tavan yaptığı Brezilya, kısa video formatlarına yer veren uygulamaların başarıya ulaştığı bir ülke. Örnek vermek gerekirse; Tencent destekli video uygulaması Kwau, Brezilya'da 7 milyon günlük aktif kullanıcıya sahip. Kullanıcı tabanında 70 milyon brezilyalı kullanıcıya sahip olan Instagram ise tam da bu nedenle TikTok benzeri uygulaması Reels'i ülkede test etmeye başladı. 

5.ABD'de 30 milyon aylık aktif kullanıcı 

ABD'li kullanıcılar, TikTok'un kullanıcı tabanının sadece %5'ini oluşturuyor. Buna rağmen uygulamanın ülkede başarılı olduğunu söylemek mümkün. Sensor Tower verilerine göre Şubat 2019'da ABD'de indirilen oyun dışındaki uygulamalar arasında ilk sırada yer aldı. AppAnnie verilerine göre uygulama ABD'de yıldan yıla %375 büyüme gösterdi.

Tüm bu verilerin yanı sıra ABD'deki liselerde TikTok kulüpleri kurulduğunu belirtelim. İçerik üreticiler kurdukları kulüpler ile kolektif içerik üretiminde bulunuyor. Uygulamanın ABD'deki büyüme oranında ünlülerin de payı var. Justin Bieber ve Camila Cabello sanatçılar, şarkılarının viral olabilmesi adına TikTok'taki challengelara katılarak dans ediyor. 

Kullanıcı Demografisi ve Popüler Kullanıcılar 

1.Kullanıcı tabanının neredeyse yarısı 18-24 yaş aralığında

Ağırlıklı olarak gençler arasında popüler olan Tiktok'ta kullanıcıların yüzde 27'si 13-17 yaş aralığında. Öte yandan 2019'un Mart ayında sızan verilere göre, uygulamanın kullanıcı tabanının yüzde 42'si genç yetişkinlerden oluşuyor. 

13-24 yaş aralığındaki kullanıcı segmenti, kullanıcı tabanının yüzde69'unu oluşturuyor.  

Kullanıcıların yaş kırılımları ise tam olarak şöyle; 

  • 13-17 yaş arası: %27
  • 18-24 yaş arası: %42
  • 25-34 yaş arası: %16
  • 35-44 yaş arası: %8
  • 45-54 yaş arası: %3
  • 55+ yaş arası: %4

TikTok kullanıcılarını yüzde 60'ının kadın yüzde 40'ının ise erkek olduğunu belirtelim. 

2. 40 TikTok Influencerının 10 milyondan fazla takipçisi var

Öncelikle TikTok'ta zirvedeki 25 hesabın 20 milyondan fazla takipçiye sahip olduğunu söyleyelim. Hatta uygulamanın Çin versiyonu Douyin'de bundan çok daha fazla takipçiye sahip olan Influencerlar mevcut.

Charli D’Amelio ise 44.4 milyon takipçisiyle TikTok'un megastarı. Bu arada platformda TikTok yıldızlarının ana akım ünlülerden daha çok ilgi gördüğünü söylemek mümkün. Uygulamanın zirvedeki içerik üreticileri, platformda ve Musical.ly'de ünlenen kişiler. 

Instagram'da zirvedeki hesaplara baktığımızda genellikle, Cristiano Ronaldo, Ariane Grande, Dwayne Johnson ve Selena Gomez gibi ana akım ünlülerin, en fazla takipçiye sahip olduğunu görüyoruz. TikTok ise deyim yerindeyse halkın uygulaması olarak öne çıkıyor. Yine de TikTok'ta en çok takip edilen 25 hesap arasında Cristiano Ronaldo'yu da görüyoruz. 

Kullanım İstatistikleri

1.Kullanıcılar uygulamada ortalama 46 dakika geçiriyor

Şirketin 2019'un Mart ayında yayınladığı belgelere göre, ortalama bir ABD'li TikTok kullanıcısı uygulamayı 8 defa açıyor ve 46 dakika boyunca uygulamada kalıyor. Hesaplamalara göre bu, kullanıcıların Facebook'ta geçirdiği zamandan çok daha fazla. 

TikTok'un yüksek kullanım sayılarını Sizin İçin akışının algoritmasına borçlu olduğunu söylemek mümkün. Tek bir seferde kısa gösterimlerle kullanıcıları video tüketimine yönelten algoritma, aynı zamanda yaptığı önerilerle de başarıya ulaşıyor. Uygulamanın ABD'de ortalama 37 milyar aylık video izlemeye ulaştığını ekleyelim. 

Her bir iki kullanıcıdan birinin aynı zamanda bir içerik üretici olduğunu da söyleyelim. ABD'deki aktif kullanıcıların yüzde 34'ü günde bir kez çekim yapıyor. 

2. Kullanıcıların yüzde 35'i meydan okumalara katılıyor

TikTok verilerine göre, platformdaki videoların yüzde16'sı hashtag meydan okumalarıyla alakalı. Kullanıcıların üçte birinden fazlası ise hashtag meydan okumalarına katılıyor. 

Platformdaki markaların da meydan okumalardan faydalandığını belirtelim. Clean&Clear India, markalı hashtag meydan okuması ile 10.400 yeni takipçi kazanırken 2.62 milyon video üretilmesini sağladı. Atıştırmalık markası Kind ise yaptığı meydan okuma ile 24 saat içinde 60 milyon görüntüleme elde etti.

3. TikTok kullanıcılarının %64'ü filtre ve lensleri kullanıyor 

https://www.tiktok.com/music/Y4MONI-Original-Sound-6722538575151287045

TikTok'ta öne çıkan filtre ve lensler arasında Face Zoom, Green Screen, Disco, Whirlpool ve Portrait yer alıyor. Markalar 2 ve 3 boyutlu markalı lenselerle platformda boy gösterebiliyor. TikTok ile iş birliği yapan markaların "Trending" sekmesinde 10 gün boyunca yer alabildiğini de belirtelim. İş birliği ücretleri ise 80 bin dolar ve120 bin dolar arasında değişiyor. 

4.Çin'de 14 milyondan fazla eğitim videosu yayınlandı 

Özellikle Çin ve Hindistan'da eğitim içerikleri de TikTok'ta kendini gösteriyor. ByteDance'in yıllık raporuna göre 2019 yılında TikTok'ta 14 milyon eğitim odaklı video içerik yayınlandı. Eğitici içeriklerin başarısı TikTok'u Hinidstan bölgesinde bu içerikleri #EduTok hashtagiyle pazarlamaya itti. Geçtiğimiz yıl yayına alınan hashtag, şimdiye kadar 85.8 milyon kez görüntülendi. 

Bu arada ABD'de kişisel finans gurularının da TikTok'u tercih ettiğini söyleyelim. Ayrıca kariyer önerileri de platformda bulabileceğiniz içerikler arasında yer alıyor. 

@selfmademillennial

This is so worth it. Get that interview! #advice #career #jobsearch #youshouldknow #work #worklife #business #lifehack #lifehacks #jobs

♬ original sound - Madeline Mann

Marka İstatistikleri 

1.Tüketici harcamalarında dünya çapında 6. sırada 

AppAnnie'nin yaptığı araştırmaya göre, TikTok'ta tüketici harcamaları yükseliyor. Tinder, YouTube, Netflix, iQIYI ve Tencent Video'dan sonra 6. sırada yer alan uygulama, Disney+, Google One, Pandora Music ve Line Manga'ı geride bırakıyor. 

AppAnnie verilerine göre bu yıl tüketiciler uygulamalarda 23.4 milyar dolar harcadı. 2020'nin ilk çeyreği şimdiye kadar en fazla kazanç elde edilen dönem oldu. 

2.Brand Takeover reklam modelinde günlük 5 milyon erişim

Brand Takeover reklam modelinde, uygulama açılır açılmaz reklam gösteriliyor. Tam ekranda açılan bir video, GIF veya görsel formatlarında olan reklamlar, kullanıcıları websitesine yönlendiriyor. 

2019 yılında TikTok'un sızan reklam dokümanlarına göre bu reklam modeline markalar günlük 50 bin dolar ödüyor. Bu noktada TikTok, o gün başka markanın reklamlarının yayınlanmayacağını ve reklamın 5 milyon erişim elde edeceğini garanti ediyor. 

3. Reklam fiyatları 50 dolar ile 150 bin dolar arasında 

Reklamverenler TikTok'un self-servis reklam platformundan yararlanabiliyor. Platform üzerinden günlük ya da toplam bütçeler belirlenebilirken, reklam grupları seviyesinde bütçeler 50 dolardan başlıyor. Daha önce sızan reklam dokümanlarına göre TikTok'taki en pahalı reklam türü markalı Hashtag Challenge. Tüm reklam formatlarının bütçeleri ise şöyle: 

  • Akışta Video Yayınlama: Kampanya başına minimum $25 bin dolar, günde maksimum 30 bin dolar 
  • Brand Takeover: Günlük 50 bin dolar 
  • Hashtag Meydan Okuma: 6 gün için 150 bin dolar
  • Markalı Lensler: 80 bin dolar - 120 bin dolar arası 

4.Creator Marketplace'de 1000'den fazla Influencer

Geçtiğimiz yılın son aylarında yayına alınan Creator Marketplace sayesinde markalar ve ajanslar, platformun önde gelen yıldızlarıyla buluşuyor. Hala test aşamasında olan özellik, davetiye sistemiyle çalışıyor. 

Markalar özelliğin filtrelerini kullanarak, Influencerları konum, takipçi sayısı ve içerik konularına göre seçebiliyor. Bunun yanı sıra içerik üreticilerin takipçi demografilerine (cinsiyet, konum ve yaş) de erişilebiliyor. 

5. TikTok rakibi Byte içerik üreticilere 250 bin dolar ödeyecek

TikTok'taki Influencerların ne kadar kazandığı gizemini korusa da, uygulamanın rakiplerine bakarak tahminde bulunmak mümkün. TikTok'un ABD'li rakibi Byte içerik üreticilere video içerikler için 250 bin dolar ödemeyi planlıyor. 

15 Nisan'da ortaklık programını yayına alan Byte, kaliteli içerikler karşılığında içerik üreticilere nakit akışı yaratmaya hazır. Girişim, bu hamlesiyle içerik üreticilerin, sosyal ağ platformları için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Aynı şekilde Byte, zirvedeki içerik üreticiler için ileride yaşanabilecek teklif savaşlarına karşı önlemini almış oluyor.

TikTok içerik üreticileri ise ortaklıklar ve hayranlar tarafından verilen sanal hediyeler ile geçimini sağlıyor. Blue Lotus Capital Advisors'ın hesaplamalarına göre; Douyin'de dijital hediyelere geçen yıl 3 milyar dolar harcandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.