We Are Social Digital 2020 raporunda Türkiye özelinde öne çıkanlar

We Are Social Digital 2020 raporunda yer alan İnternet ve sosyal ağ kullanımında Türkiye'nin öne çıkan verileri sizlerle!
We Are Social Digital 2020 raporunda Türkiye özelinde öne çıkanlar

We Are Social 2020 Ocak raporundan sosyal ağ kullanımından mobil ödemelere, e-ticaret pazarından sosyal medya reklam harcamalarına kadar küresel olarak birçok detaylı metrik yer alıyor. Küresel verilerin paylaşıldığı raporda Türkiye'nin öne çıkan verilerini sizlerle paylaşıyoruz. Raporun tamamına SlideShare üzerinden erişebilirsiniz. 

İnternet Kullanımı

 Rapordaki verilere göre Türkiye'deki 16-64 yaş arası kullanıcıların mobil internet kullanımı günde 4 saat olarak öne çıkıyor. Mobil internet kullanımında harcadığı zaman ile Türkiye'nin dünya ortalamasının üstünde olduğunu belirtelim. 

Türkiye'nin 2020'deki İnternet penetrasyonu ise yüzde 74 seviyesinde. Türkiye internet penetrasyonu konusunda ilk sıralarda yer almıyor olsa da, yüzde 59 seviyesindeki dünya ortalamasından çok daha yukarıda. 

Türkiye'deki 16-64 yaş arası kullanıcıların günde 7 saat 29 dakika internet kullandığını belirtelim. 

Türkiye'de 16-64 yaş aralığındaki kullanıcıların günde 58 dakikasını oyun konsolu kullanarak geçiriyor. 

Türkiyede kullanıcıların yüzde 62'si ise internetten TV içeriği izliyor. Açıkçası bu da bizlere Netflix'in Türkiye içeriklerindeki artışın sebebini gösteriyor. 

Amazon ve Google'ın akıllı ev asistanlarında rekabeti sürerken, IoT ürünlerin artışıyla birlikte akıllı cihazlar evlerimizde yer almaya başladı. Rapora göre Türkiye, akıllı ev cihazları kullanımında ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Türkiye'de 16 - 64 yaş arasında kullanıcıların yüzde 14'ü evde akıllı en az bir cihaz kullanıyor. İlk sırada yer alan Birleşik Krallık'ta ise kullanıcıların yüzde 17'sinin evlerinde bir cihaz bulundurduğunu söyleyelim. 

Ülkemizde sesli arama ve sesli komut kullanımı da oldukça yaygın. Türkiye'de kullanıcıların yüzde 45'i sesli komut ve sesli arama kullanmayı tercih ediyor. Türkiye'nin bu konuda ilk 10 ülke arasında yer aldığını da belirtelim. 

Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 50'si ise Ad Blocker kullanıyor. 

Ülkemizdeki kullanıcıların yüzde 58'i kişisel verilerin kötüye kullanılması konusunda endişeli. 

Son zamanlarda ABD 2020 Başkanlık Seçimlerinin yaklaşmasıyla sık sık gündeme gelen, sosyal ağlardaki yalan haber ve dezenformasyon konuları Türkiye'de de endişe yaratıyor. Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 63'ünün bu konuda kaygılandığını belirtelim.  

Sosyal Medya Kullanımı

Rapordaki veriler Türkiye'nin sosyal medya karnesini de ortaya çıkarıyor. 16-64 yaş arasındaki kullanıcılar ortalama günde 2 saat 55 dakikayı sosyal medya kullanarak geçiriyor. Dünya ortalamasında,  kullanıcıların sosyal medya kullanımında günde ortalam 2 saat 24 dakika geçirdiğini söyleyelim. 

Türkiye'de 13 yaş üzeri kullanıcılar arasında nüfusa kıyasla sosyal medyayı aktif kullananların oranı ise yüzde 81 olarak öne çıkıyor. Dünya ortalamasını yüzde 63 seviyesinde seyrettiğini belirtmekte fayda var. 

Türkiye'de sosyal medya penetrasyonunun yüzde 64 seviyesinde seyrettiğini belirtelim. Dünya ortalamasının yüzde 48 olarak öne çıktığını düşünürsek, Türkiye'nin sosyal medyada ciddi bir penetrasyon oranı yakaladığını söyleyebiliriz. 

Rapora göre; Türkiye'de iş amacıyla sosyal medya kullananların oranı yüzde 44 olarak öne çıkıyor. 

Kişi başına düşsen sosyal medya hesabı ise dünyada ortalam 8.6 iken, Türkiye'de 9.1 olarak öne çıkıyor.

Facebook 

Facebook reklamlarında erişim potansiyeli yüksek olan ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, 10. sırayı Birleşik Krallık ile paylaşıyor. Hindistan'ın ilk sırada yer alması ise dikkat çekiyor. Bu noktada Facebook'un Internet.org benzeri projelerle Hindistan'daki internet erişimini yaygınlaştırmayı hedeflediğini hatırlatalım. 

Türkiye'de Facebook reklamlarının erişim oranının yüzde 58 ile dünya ortalamasının çok üstünde olduğunu belirtelim. 

Rapora göre, Türkiye'de Facebook reklamları kullanıcı başına 14 tıklama alıyor. 

Türkiye'deki Facebook sayfalarının gönderilerde elde ettiği organik erişim ise yüzde 4.4 seviyesinde. Dünya ortalamasında bu metrik yüzde 5.2 olarak öne çıkarken, en fazla organik erişim elde edilen Japonya'da bu metrik yüzde 8.7. 

Facebook sayfalarındaki ortalama etkileşim; Dünyada yüzde 34 seviyesinde seyrederken, Türkiye yüzde 29. 

Instagram

Türkiye Instagram reklam erişiminde ise yüzde 57 ile başı çekmekte. Türkiye'yi yüzde 56 ile İsveç, yüzde 49 ile İsrail ve yüzde 48 ile Arjantin takip ediyor. Bu noktada dünya ortalamasının yüzde 15 seviyesinde olduğunu söylemekte fayda var. 

Instagram reklamlarının erişim potansiyeli en yüksek ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor. 

Nüfusa kıyasla Instagram reklam erişimlerinde en yüksek seviyede potansiyeli olan ülkeler arasında ise Tükiye 5. sırada yer alıyor. 

LinkedIn

Son zamanlarda etkileşim oranları ile sosyal medya yöneticilerinin dikkatini çeken LinkedIn, Türkiye'de ciddi bir reklam erişimi potansiyeline sahip. 8 milyon 400 bin erişim hacmi ile Tükiye, LinkedIn reklamı erişiminde en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında 15. sırada yer alıyor.  

18 yaş üzeri kullanıcılar arasında Nüfusa kıyasla LinkedIn reklam erişimi Türkiye'de yüzde 14 seviyesinde seyrediyor. 

Twitter

Türkiye Twitter reklam erişimlerinde de ciddi bir potansiyele sahip. Türkiye Twitter reklamı erişiminde en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında 5. sırada yer alıyor.  

13 yaş üzeri kullanıcılar arasında nüfusa kıyasla LinkedIn reklam erişimi Türkiye'de Yüzde 18 seviyesinde seyrediyor. 

Snapchat 

Genellikle ABD'li gençler arasında popüler olan Snapchat, Instagram'ın geniş kullanıcı tabanına rağmen Türkiye'de önemli kullanıcı kitlesine sahip. Hatta de popülerliğini devam ettiriyor. Hatta Snapchat reklamı erişiminde en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında Türkiye  11. sırada yer alıyor.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.