Tekno güzellik akımıyla birlikte dünyanın dört bir yanından kozmetik firmaları teknolojiye yatırım yaparken, tüketicilerin sosyal ağlardaki estetik algıları da değişmeye başladı. Son yıllarda hem markalar hem de tüketiciler tarafında öne çıkan tekno güzellik alanını, sosyal ağlar, kullanıcılar ve markaların attığı adımlar açısından ele aldık. Öne çıkan sanal makyaj uygulamalarında kozmetik devlerinin yaptığı yatırımlara ve hatta AR'ın sosyal ağlara yarattığı güzellik algısına kadar birçok konunun detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kozmetik devlerinin teknoloji alanında attığı adımlar
Şimdiye kadar L’Oréal'in teknoloji şirketleriyle gerçekleştirdiği iş birliklerine ve satın almalara birçok kez yer verdik. 2016 yılında 3D bioprint çalışmalarını yoğunlaştıran Fransız biyoteknoloji şirketi Poietis ile ortak bir proje yürüten şirket, saçın oluşmasından sorumlu saç folikülünü 3D biyobaskı tekniği ile üretmeye çalışmıştı. Aynı şekilde şirketin daha öncesinde başka bir bio-mühendislik şirketi Organovo işbirliğiyle üç boyutlu baskı tekniğini kullanarak L’Oréal'in insan derisi üretmeyi başardığını da hatırlatalım.
Bir süre sonra çıkardığı elektronik ürünlerle de gündeme gelen L’Oréal, saçı dinleyip analiz eden akıllı fırça ve giyilebilir UV sensörü de üretti. Ancak son yıllarda şirketin Beautytech vizyonuyla ilerlediğini söylemek mümkün. Geçtiğimiz yılın Mart ayında ModiFace'i satın alan L’Oréal, YouTube'un Virtual Try On özelliğini de kullanan öncü markalardan biri.
Öte yandan L’Oréal, kozmetik pazarında teknoloji hamlesi yapan tek marka değil. 2017 yılında YouCam ile işbirliği yapan Estée Lauder, kullanıcıların kozmetik ürünleri kendi yüzlerinde test edebilmesini sağlamıştı. 2018'de 35 üniversite ve 28 şirketten 120 katılımcı ile Beauty Hackathon düzenleyen şirket, bu yıl da Hack for Good etkinliğini düzenledi.
P&G de Olay markası için ürettiği cilt bakımı uygulaması ile kullanıcıların cilt sağlıkları konusunda bilgilenmesini sağladı. Bunun yanı sıra Olay için deneysel mağazalar açan şirket, bu mağazalarda müşterilere yeni nesil bir kozmetik deneyimi sundu.
Aynı şekilde Wella, Max Factor ve RIMMEL markalarının ana şirketi COTY'nin de son üç yıldır yapay zeka, cilt ve DNA analizi, artırılmış gerçeklik, sesli komutlar ve 3D printerlara odaklandığını söyleyelim. COVERGIRL markasında kullanıcıların 2018 Bahar sezonu ürünlerini AR ile deneyebilmelerini sağlayan COTY, 2018'in güz döneminde New York'ta açtığı COVERGIRL mağazasına deneysel güzellik odası ekledi. COTY'nin bu deneysel güzellik odasında kullanıcılara dijital ve interaktif bir deneyim sunduğunu belirtmekte fayda var. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra COTY'nin geçtiğimiz yıl start-uplar için bir hızlandırma programını yayına aldığını da ekleyelim.
Dünyanın dijital olarak en gelişmiş güzellik şirketi olmayı amaçlayan Japonya merkezli Shiseido'nun da yapay zeka alanında yatırımlar yaptığını belirtelim. Güzellik hizmetlerini kişiselleştirmek için yapay zekaya odaklanan girişimleri satın alan Shiseido, aynı zamanda 2018'in aralık ayında Optune'u yayına aldı. Kişiselleştirilmiş cilt bakımı sistemi olan Optune, her bir kullanıcının ihtiyacına özel kişiselleştirilmiş serumlar üretiyor.
AR filtreleri ve uygulamalar kullanıcıların güzellik algısını nasıl değiştirdi?
Sosyal ağlarda içerik paylaşımıyla birlikte kullanıcıların Photoshop benzeri güzellik uygulamaları ile başlayan tekno güzellik yolculuğu AR filtreleriyle devam ediyor. Özellikle Instagram gibi görsel ağırlıklı sosyal ağların ve genellikle Influencerların sunduğu mükemmellik(!) algısının etkisiyle hemen hemen her kullanıcı bir gönderiyi paylaşmadan önce farklı uygulamaları tercih edebiliyor. Gönderinin niteliğine bağlı olarak bu uygulamaların LR'dan Beauty Plus'a kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirtelim.
Instagram'ın da bir zamanlar farklı filtreler sunan bir fotoğraf paylaşım uygulaması olduğunu düşünürsek, kullanıcıların filtre ve güzellik efekti sunan uygulamalara gösterdiği ilgi pek de şaşırtıcı değil.
Ancak Snapchat'in arttırılmış gerçeklik özelliği hem sosyal ağ ekosistemine hem de filtre ve güzellik uygulamalarına yeni bir soluk getirdi. İlk olarak 2015 yılında artırılmış gerçeklik filtrelerini tanıtan Snapchat AR teknolojisini gündelik hayatımızın bir parçası haline getirdi. Böylece şirket kullanıcıların sosyal ağlardaki görünürlüğünü değiştirirken markaların da pazarlama stratejilerine yeni bir katman ekledi.
Instagram'ın Snapchat'i kopyalamasıyla birlikte daha geniş bir kullanıcı kitlesine erişen AR filtreleri, aynı zamanda Instagram'a eklenen özelliklerle kullanıcılar tarafından paylaşılabilir hale geldi. Kullanıcıların arkadaşlarının ya da Influencerların paylaştığı filtreleri kendi Hikaye Kameralarına ekleyebilmeleri aynı zamanda filtre üreticilerini de teşvik etti.
Snapchat, Lens Studio'yu yayına alarak geliştiricileri platforma davet ederken, başlattığı sertifika programıyla da markaların geliştiricilerle tanışmasını sağladı. Aynı şekilde Facebook'un da Spark AR platformu üzerinden yeni filtreler geliştirilmesini desteklediğini de hatırlatalım. Kullanıcıların kodlamaya ihtiyaç duymadan yeni filtreler oluşturmasını sağlayan Spark AR, Facebook ve Instagram'ın AR filtrelerine katkıda bulunuyor.
Sosyal ağların sunduğu AR filtreleri paylaşımlardaki güzellik ve estetik algısını değiştirmiş olsa da, kullanıcıların hala sanal makyaj uygulamalarına ilgi duyduğunu da belirtmekte fayda var. Kullanıcıların yanı sıra birçok kozmetik devinin de ilgisini çeken sanal makyaj uygulamaları, büyümeye ve çoğalmaya devam ediyor.
Öne Çıkan Sanal Makyaj Uygulamaları
Bazı sanal makyaj uygulamaları kullanıcıların sadece saçına ya da yüzüne odaklanırken, bazıları da görseldeki tüm detayları yeniden düzenliyor. Gelin, iOS ve Android cihazlar için üretilen sanal makyaj uygulamalarına beraber göz atalım.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 2017'de Estée Lauder ile işbirliği yapan YouCam Makeup, Güzellik AR şirketi Perfect Corp.'un tüketici uygulamalarından yalnızca biri. Gelişmiş bir yüz haritalandırma özelliğine sahip olan YouCam Makeup, kullanım kolaylığıyla da tüketicilere hitap ediyor.
Fotoğrafı yükledikten sonra önceden oluşturulmuş görünümler arasında seçim yapabiliyor ya da sıfırdan fotoğrafa özel bir görünümü oluşturabiliyorsunuz. Eğer düzenlediğiniz fotoğrafı indirmek isterseniz, uygulamaya e-posta adresiniz veya Facebook hesabınızla giriş yapmanız gerekiyor.
Uygulamanın abonelik modeliyle çalışan bir premium versiyonu olduğunu da ekleyelim. Yine de kullanıcılar ücretsiz versiyon üzerinde de geniş bir hareket alanına sahip.
Yüz haritalandırma özelliğiyle öne çıkan Perfect365 iOS ve Android kullanıcılarına ücretsiz bir deneyim sunuyor. Fotoğrafınızı yüklediğiniz andan itibaren otomatik olarak yüz haritalandırma yapan Perfect365'in tahminlerindeki doğruluk oranı ise oldukça yüksek.
Yine de uygulamayı kullanırken yüz haritalandırmasının doğru yapılmadığını düşünürseniz, manuel olarak düzenlemeniz de mümkün. Haritalandırma aşamasını geçtikten sonra önceden tıpkı YouCam Make Up'da olduğu gibi hazırlanmış görünümler arasında seçim yapabiliyorsunuz. Dilerseniz, sıfırdan bir görünüm hazırlamanız da mümkün.
Fotoğrafı düzenledikten sonra ekrana dokunarak görselin eski ve yeni görünümü arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Son olarak uygulamada düzenlediğiniz fotoğrafları düşük çözünürlüklü olarak indirebildiğinizi ekleyelim. Eğer yüksek çözünürlüklü fotoğraflar indirmek isterseniz, ödeme yapmanız gerekiyor.
Kullanışlı arayüzü ile dikkat çeken ücretsiz makyaj uygulaması Mary Kay Virtual Makeover aynı zamanda kullanıcılara eğlenceli bir deneyim sunuyor. Uygulamada sunulan modeller arasında seçim yaparak geniş kapsamlı makyaj ürünlerini modeller üzerinde deneyebiliyorsunuz.
Ayrıca ürünleri kendi yüzünüzde de test edebildiğini ekleyelim. Modeller yerine kendi yüzünüzü kullanmak istediğinizde uygulama yüzünüzün haritalandırması yaparak size uygun ürünler öneriyor. Uygulamada sunulan makyaj ürünlerinin yanı sıra saç stilleri ve görünümler de yer alıyor.
Tüm aşamaları tamamladığınıda Karşılaştır düğmesine basarak uygulama öncesinde ve sonrasındaki farkı görebiliyorsunuz. My Look seçeneğine basarak, oluşturduğunuz görünümü kaydetmeniz de mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap