Bilinmezliklere doğan iki yeni ürün: Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro

Oldukça güçlü teknik özelliklere ve başarılı bir tasarıma sahip olan Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modelleri, Android işletim sistemini kullansa da Google uygulamalarını kullanamıyor.
Bilinmezliklere doğan iki yeni ürün: Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro

Son 1 yılı skandallar ile geçiren Huawei, Mate serisinin yeni üyeleri olan Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerini tanıttı. Oldukça güçlü teknik özelliklere ve başarılı bir tasarıma sahip olan Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modelleri, Android işletim sistemini kullansa da Google uygulamalarını kullanamıyor. Hatırlatmak gerekirse Google, Huawei ile olan iş birliğini askıya aldığını geçtiğimiz Mayıs ayında duyurmuştu.

Casusluk skandallarırakiplerinin ürünlerini kopyalamareklam çalışmalarında yapılan hilelerİngiltere Savunma Bakanı'nın Huawei yüzünden görevden alınması, ABD'nin Huawei telekomünikasyon ekipmanlarının ABD şirketleri tarafından kullanılmasını yasaklaması, kullanıcılarından herhangi bir izin talep edilmeden akıllı telefonlarının kilit ekranlarında reklam gösterilmesi gibi skandallara karışan Huawei, oldukça kötü günler geçiriyor.

İşletim sistemi ile ilgili sorunlara geçmeden önce Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerinin teknik özelliklerine yakından bakalım. 6,53 inç büyüklüğünde 1176 x 2400 piksel çözünürlüğünde bir ekran ile gelen Huawei Mate 30 Pro, gücünü Huawei tarafından üretilen Kirin 990 işlemcisinden alıyor. Arka kısmında 4 adet kamera bulunduran Huawei Mate 30 Pro modeli, 4,500 mAh büyüklüğünde oldukça büyük bir batarya ile geliyor. Kamera ve tasarım anlamında oldukça başarılı bir deneyim sunan Huawei Mate 30 Pro modelinin ailenin küçük üyesi olduğunu da ekleyelim.

Ailenin büyük üyesi olan Huawei Mate 30 modeli ise 6,62 inç büyüklüğünde devase bir ekran ile geliyor. 1080 x 2340 çözünürlüğüne sahip olan Mate 30 modeli, gücünü HiSilicon Kirin 990 işlemcisinden alıyor. Tıpkı Mate 30 Pro modeli gibi çentikli bir tasarıma ve başarılı bir kamera sistemine sahip olan Mate 30, 4,200 mAh büyüklüğünde bir batarya ile geliyor.

Yaşanan skandalların ardından Google başta olmak üzere pek çok ABD merkezli teknoloji şirketi Huawei ile olan iş birliklerinin askıya alındığını duyurmuştu. Daha önce paylaşılan bilgilere göre Google ile Huawei arasındaki anlaşmanın askıya alınmasıyla birlikte Huawei telefonlarının Google servisleri, Android güncellemeleri ve Google Store'a erişemeyeceği açıklanmıştı.

Kırpılmış Android deneyimi

Huawei'in en yeni amiral gemisi modelleri olan Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modelleri ise dün itibariyle tanıtıldı. İşletim sistemi olarak Android'i kullanan modeller, anlaşmanın askıya alınması nedeniyle ise Google servisleri, Android güncellemeleri ve Google Store'a erişemiyor.

Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modelleri işletim sistemi olarak Android kullansalar da, Android'in tam sürümünü değil açık kaynak kodlu sürümünü kullandıklarını da ekleyelim. Kısacası Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerinin kırpılmış bir işletim sistemine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Google Store'a erişememesi nedeniyle Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modelleri için kendi uygulama mağazasını sunacak olan Huawei, söz konusu mağazada 45 bin Android uygulama bulunduracak. Karşılaştırmak gerekirse Google Play'in için 2,7 milyon Android uygulaması bulunuyor.

Google servislerini ve Android işletim sisteminin tam halini kullanamayacağının farkında olan Huawei, Ağustos ayında kendi geliştirdiği mobil işletim sistemi olan Harmony OS'i tanıtmıştı. Harmony OS tanıtılsa da Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerine yetişmemiş gibi görünüyor.

Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerinin Huawei tarafından üretilen ve Android işletim sistemine sahip olan son amiral gemisi modelleri olmaları bekleniyor. Huawei'in bir sonraki amiral gemisi modeli şirketin kendi işletim sistemi olan Harmony OS'i kullanacak. Harmony OS'in Android ve iOS gibi 2 dev karşısında ne kadar başarılı olacağı ise büyük bir soru işareti. 

Huawei'in kırpılmış bir Android deneyimi sunma konusunda oldukça tecrübeli olduğunu da ekleyelim. Hatırlatmak gerekirse pek çok Google servisleri Çin'de yasaklı konumda. Çin merkezli bir firma olan Huawei, Çin pazarı için ürettiği akıllı telefonlarda benzer bir sistemi kullanıyordu. Fakat buradaki asıl sorun ise Avrupa bölgesi. Avrupa bölgesindeki kullanıcıların Google servislerine erişemeyen bir akıllı telefona sahip olmak istemeleri çok da mantıklı bir senaryo değil.

Türkiye'de satışa sunulmayabilir

Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerinin şu an için hangi ülkelerde satışa sunulacağı konusunda ise herhangi bir bilgi yok. Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modelleri Google servislerini kullanamaması nedeniyle ABD'de ve tüm Avrupa'da değil de sadece Avrupa'daki bazı ülkelerde satışa sunulabilir. Burada belirtmek gerekirse lansmanı Münih'te yapılmasına karşılık Almanya'da bile satışa sunulmayabilir. 

Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerinin muhtemelen ülkemizde de satışa sunulmayacağını ekleyelim. Sadece satışı sunulması değil, Huawei yeni amiral gemisine Türkiye web sitesinde yer vermedi. Tek bir bilgi dahi bulunmaması oldukça bilinmezlikleri barındırıyor. Son olarak modellerin fiyatlarına gelecek olursak Huawei Mate 30 modeli 799, Huawei Mate 30 Pro modeli ise 1099 euro fiyat etiketine sahip.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.