Bir Huawei hikayesi: Hayaller Apple, gerçekler izinsiz reklam

Huawei, kullanıcılarından herhangi bir izin talep etmeden akıllı telefonlarının kilit ekranlarında reklam göstermeye başladı.
Bir Huawei hikayesi: Hayaller Apple, gerçekler izinsiz reklam

Çin merkezli teknoloji firması Huawei'in 2019 yılının ilk yarısına damgasını vurduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Buradaki tek sorun Huawei'in pek de "olumlu" bir damga vuramamış olması. Casusluk skandalları, rakiplerinin ürünlerini kopyalama, reklam çalışmalarında yapılan hileler, İngiltere Savunma Bakanı'nın Huawei yüzünden görevden alınması derken bu olayların sonunda ise ABD, Huawei telekomünikasyon ekipmanlarının ABD şirketleri tarafından kullanılmasını yasakladı.

Söz konusu yasağın ardından Google başta olmak üzere ABD merkezli pek çok teknoloji firması Huawei ile çalışmayacağını duyurdu. Mayıs ayının son günlerinde ise ABD'nin Huawei'e uyguladığı yasaklar 90 günlüğüne hafifletildi. 

Bugün ise ilginç bir haber ile karşımıza çıkan Huawei, kullanıcılarından herhangi bir izin talep etmeden akıllı telefonlarında reklam göstermeye başladı. Twitter ve Reddit platformları üzerinden şikayetlerini belirten Huawei kullanıcıları, dün itibariyle kilit ekranlarında Booking.com reklamı ile karşılaştıklarını belirttiler.

Öncelikle bu durumun karşımıza ilk kez çıkmadığını hatırlatayım. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında yine Çin merkezli bir şirket olan Xiaomi'nin kendi uygulamalarında reklam gösterdiğini sizlere aktarmıştık. Çin merkezli şirketlerin benzer düşünce yapılarına sahip oldukları oldukça bariz.

Fakat Huawei'in akıllı telefonlarında reklam göstermesi Xiaomi'nin reklam göstermesinden çok daha vahim. Bunun temel nedeni ise Xiaomi'nin nispeten uygun fiyatlı akıllı telefon modelleri üretiyor olması. Huawei ise Apple olmaya çalışan ve Premium ürünler ürettiğini iddia eden bir firma. 

Apple'a rakip olmaya çalışan bir firmanın kullanıcılarından herhangi bir izin almadan ekstra gelir elde etmeye çalışması oldukça komik. Paylaşılan bilgilere göre Huawei P20, P20 Lite ve P30 Pro modellerinde reklamlar görünmeye başladı. Söz konusu reklamların tek bir ülkede değil dünyanın farklı bölgelerinde pek çok ülkede Huawei kullanıcılarının karşılarına çıktığını da ekleyelim. 

8 bin 499 TL'lik telefonda izinsiz reklam

P20, P20 Lite ve P30 Pro modelleri en pahalı Huawei modellerinin başında yer alıyorlar. Huawei P30 Pro modelinin ülkemizdeki resmi satış fiyatı 8 bin 499 TL. Kısacası Huawei yüzünden 8 bin 499 TL para ödeyerek aldığınız akıllı telefonda isteğiniz dışında reklamlarla karşılaşabiliyorsunuz. 

Güvenlik sorunlarını, casusluk skandallarını ve ABD ambargosunu bir kenara bırakalım. Bu durum Huawei'in gelecek vizyonunu açıkça gözler önüne seriyor. Huawei yola Apple olmak için çıkmış olabilir fakat yaptığı hamleler sıradan bir Çin merkezli teknoloji şirketinin yaptıklarından farklı değil. 

Tüm olumsuzluklara rağmen yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla oranla yüzde 39 büyüyerek 27 milyar dolar gelir elde eden bir firmanın yeni gelirler elde etmek için akıllı telefon üzerinden vereceği reklamlara bel bağlaması ile maalesef gülünç ve şirketin ne kadar küçük düşündüğünü gösteriyor. Huawei'in akıllı telefonlarında reklam gösterme kararından dönüp dönmeyeceğini zaman gösterecek fakat Huawei'in yaptığı her hamle ile biraz daha sona yaklaştığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.