Xiaomi, telefonların ayarlarına reklam yerleştirdiğini itiraf etti

Xiaomi, telefonların ayarlarına reklam yerleştirdiğini itiraf etti

Yakın zamanda Türkiye pazarına giriş yapan ve dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden olan Xiaomi, MIUI isimli Android yazılım deneyimi nedeniyle son günlerde dikkatleri üzerine çekti.

Bir reddit kullanıcısının paylaştığı bir gönderide Xiaomi’nin MIUI uygulamalarında artan reklam içeriğinden bahsetmesiyle gündeme gelen konu, reklamların müzik uygulamasında ve hatta ayarlarda çıkmasını da ortaya çıkardı. Xiaomi yaptığı açıklamayla bu durumu doğrularken, bu durumun sadece MIUI çalıştıran cihazlarda gerçekleştiğini de ifade etti. Xiaomi Android One telefonlarda bu tarz bir durumun söz konusu olmadığını da vurguladı.

Şirketin yaptığı açıklama şu şekilde:

Reklamlar, şirketin iş modelinin anahtar bileşeni olan Xiaomi’nin Internet hizmetlerinin bir parçası olarak devam etmekteydi ve devam edecek. Aynı zamanda, reklamları kapatma seçenekleri sunarak ve reklamların nerede ve ne zaman görüneceğini ayarlamak da dahil olmak üzre reklamlara olan yaklaşımlarımızı geliştirerek kullanıcı deneyimini idame ettireceğiz. Felsefemiz reklamların dikkat çekici olmaması ve kullanıcıların her zaman daha az öneri alma seçeneğine sahip olması gerektiği yönünde.

Çin’in en büyük akıllı telefon markalarından olan Xiaomi, aslında hiçbir zaman donanım satışından gelir elde etmeyi hedefleyen bir şirket olmadı. Uygun fiyatlı telefonlar üretmesiyle tanınan şirket, geniş bir kullanıcı tabanına erişerek onları hizmetlerini kullanmaya teşvik etti. Dolayısıyla reklamlar, en başından beri şirket operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıydı.

Bu noktada Xiaomi'nin reklam görünürlüğü tarafında başarısız olduğu söylenebilir. Zira açıklamada da yer aldığı üzere şirket, reklamların dikkat çekici olmamasına ve kullanıcıların her zaman daha az öneri alma seçeneğine sahip olmasına dikkat ettiğini söylüyor. Ancak Reddit kullanıcısı, öneriler seçeneğini kapatmasına rağmen reklamları görmeye devam ettiğini belirtiyor.

Yine de Samsung'un daha yüksek fiyatlara sattığı telefonlara spam mesajlar gönderdiğini düşünürsek, Xiaomi'nin en azından gelir modeli hakkında dürüst davrandığını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.